
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

January 11,2012 

Ms. Donna L. Johnson 
Attorney for City of Humble 
Olson & Olson, LLP 
2727 Allen Parkway, Suite 600 
Houston, Texas 77019-2133 

Dear Ms. Johnson: 

GREG ABBOTT 

OR2012-00518 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 442623. 

The City of Humble (the "city"), which you represent, received a request for a specified 
incident report. You claim the submitted information is excepted from disclosure under 
sections 552.101 and 552.130 of the Government Code. We have considered the claimed 
exception and reviewed the submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from public disclosure "information 
considered to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." 
Gov't Code § 552.101. Section 552.101 encompasses information made confidential by 
other statutes, such as section 58.007 of the Family Code. Section 58.007(c) provides: 

Except as provided by Subsection (d), law enforcement records and files 
concerning a child and information stored, by electronic means or otherwise, 
concerning the child from which a record or file could be generated may not 
be disclosed to the public and shall be: 

(1) if maintained on paper or microfilm, kept separate from 
adult files and records; 
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(2) if maintained electronically in the same computer system 
as records or files relating to adults, be accessible under 
controls that are separate and distinct from controls to access 
electronic data concerning adults; and 

(3) maintained on a local basis only and not sent to a central 
state or federal depository, except as provided by Subchapters 
B, D, and E. 

Fam. Code § 58.007( c). Thus, under section 58.007( c), law enforcement records relating to 
ajuvenile engaged in delinquent conduct or conduct indicating a need for supervision on or 
after September 1, 1997, are confidential. See id. § 51.03(a)-(b) (defining "delinquent 
conduct" and "conduct indicating a need for supervision"). For purposes of 
section 58.007( c), a "child" is a person who is ten years of age or older and under seventeen 
years of age at the time the conduct occurred. See id. § 51.02(2). Section 58.007(c) does not 
apply to information that relates to a juvenile as a complainant, victim, witness, or other 
involved party and not as a suspect or offender. The submitted report does not involve a 
suspect or offender who was at least ten and under seventeen years old. Therefore, the 
submitted report does not involve a juvenile suspect or offender for purposes of 
section 58.007. Accordingly, the submitted report is not confidential under section 58.007( c) 
and may not be withheld under section 552.101 on that basis. 

As noted above, section 552.1 0 1 encompasses information made confidential by other 
statutes. For information to be confidential under section 552.101, the provision oflaw must 
explicitly require confidentiality. You assert portions of the submitted information are 
protected under the federal Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 
("HIPAA"), 42 U.S.C. §§ 1320d-1320d-8. At the direction of Congress, the Secretary of 
Health and Human Services ("HHS") promulgated regulations setting privacy standards for 
medical records, which HHS issued as the Federal Standards for Privacy of Individually 
Identifiable Health Information. See Health Insurance Portability and Accountability Act 
of 1996, 42 U.S.C. § 1320d-2 (Supp. IV 1998) (historical & statutory note); Standards for 
Privacy ofIndividually Identifiable Health Information, 45 C.F.R. Pts. 160, 164 ("Privacy 
Rule"); see also Attorney General Opinion JC-0508 at 2 (2002). These standards govern the 
releasability of protected health information by a covered entity. See 45 C.F.R. pts. 160, 164. 
Under these standards, a covered entity may not use or disclose protected health information, 
except as provided by parts 160 and 164 of the Code of Federal Regulations. See id. 
§ 164.502(a). 

This office has addressed the interplay of the Privacy Rule and the Act. In Open Records 
Decision No. 681 (2004), we noted section 164.512 of title 45 of the Code of Federal 
Regulations provides a covered entity may use or disclose protected health information to 
the extent such use or disclosure is required by law and the use or disclosure complies with 
and is limited to the relevant requirements of such law. See 45 C.F.R. § 164.512(a)(l). We 
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further noted the Act "is a mandate in Texas law that compels Texas governmental bodies 
to disclose information to the public." ORD 681 at 8; see also Gov't Code §§ 552.002- .003, 
.021. Therefore, we held disclosures under the Act come within section 164.512(a). 
Consequently, the Privacy Rule does not make information confidential for the purpose of 
section 552.101 of the Government Code. See Abbott v. Tex. Dep" of Mental Health & 
Mental Retardation, 212 S.W.3d 648 (Tex. App.-Austin 2006, no pet.); ORD 681 at 9; see 
also Open Records Decision No. 478 (1987) (as general rule, statutory confidentiality 
requires express language making information confidential). Thus, because the Privacy Rule 
does not make information that is subject to disclosure under the Act confidential, the city 
may withhold protected health information from the public only if the information is 
confidential under other law or an exception in subchapter C of the Act applies. 

You also assert this information is protected by common-law privacy, which is also 
encompassed by section 552.101. The common-law right to privacy protects information if 
it (1) contains highly intimate or embarrassing facts, the publication of which would be 
highly objectionable to a reasonable person, and (2) is not oflegitimate concern to the public. 
Indus. Found. v. Tex. Indus. Accident Bd., 540 S.W.2d 668, 685 (Tex. 1976). To 
demonstrate the applicability of common-law privacy, both prongs of this test must be met. 
Id. at 681-82. Common-law privacy protects the types of information held to be intimate or 
embarrassing in Industrial Foundation. See id. at 683 (information relating to sexual assault, 
pregnancy, mental or physical abuse in workplace, illegitimate children, psychiatric treatment 
of mental disorders, attempted suicide, and injuries to sexual organs). Additionally, this 
office has found some kinds of medical information or information indicating disabilities or 
specific illnesses are generally highly intimate or embarrassing. See Open Records Decision 
Nos. 470 (1987) (illness from severe emotional and job-related stress), 455 (1987) 
(prescription drugs, illnesses, operations, and physical handicaps). 

Upon review, we find the information we have marked is highly intimate or embarrassing 
and of no legitimate public interest. Therefore, the city must withhold the marked 
information under section 552.101 in conjunction with common-law privacy. We note some 
of the remaining information you have marked pertains to the requestor's minor child. The 
requestor has a right of access to his child's private information pursuant to section 552.023 
ofthe Government Code. See Gov't Code § 552.023 (person's authorized representative has 
special right of access, beyond right of general public, to information held by governmental 
body that relates to the person and that is protected from public disclosure by laws intended 
to protect that person's privacy interests); see also Open Records Decision No. 481 at 4 
(1987) (privacy theories not implicated when individual requests information concerning 
herself or person for whom she is authorized representative). This information may not be 
withheld from this requestor on the basis of common-law privacy. We find the remaining 
information you have marked is not highly intimate or embarrassing and of no legitimate 
public interest. Therefore, the city may not withhold any of the remaining information under 
section 552.101 in conjunction with common-law privacy. 
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Section 552.101 of the Government Code also encompasses chapter 772 of the Health and 
Safety Code, which authorizes the development oflocal emergency communication districts. 
Section 772.118 of the Health and Safety Code applies to an emergency communication 
district for a county with a population of more than 3.3 million and makes confidential the 
originating telephone numbers and addresses of9-1-1 callers provided by a service supplier. 
See Health & Safety Code §§ 772.104, .118; see also Open Records Decision No. 649 at 2 
( 1996). You have marked the telephone number of a 9-1-1 caller you seek to withhold. The 
city is in Harris County, which we understand has a population over 3.3 million, and you 
inform us the city is part of an emergency communication district established under 
section 772.118. Therefore, we conclude the city must withhold the marked telephone 
number in conjunction with section 772.118 of the Health and Safety Code, if it was 
furnished by a 9-1-1 service supplier. If the marked information was not provided by a 9-1-1 
service supplier, it may not be withheld under section 552.101 in conjunction with 
section 772.118. 

You have marked a driver's license number you seek to withhold under section 552.130 of 
the Government Code. Section 552.130 excepts from disclosure information that relates to 
a motor vehicle operator's or driver's license, title, or registration issued by an agency ofthis 
state or another state or country. Gov't Code § 552. 130(a)(l )-(2). However, we note 
section 552.130 protects personal privacy. In this instance, the driver's license number you 
have marked belongs to the requestor. Thus, the requestor has a right of access under 
section 552.023 of the Government Code to this information. See Gov't Code § 552.023(a); 
ORD 481 at 4. Therefore, the city may not withhold the information you have marked under 
section 552.130. 

In summary, the city must withhold the telephone number you have marked under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 772.118 of the Health 
and Safety Code, if it was furnished by a 9-1-1 service supplier. The city must withhold the 
information we have marked under section 552.101 in conjunction with common-law 
privacy. The remaining information must be released to the requestor. I 

After due consideration, we have decided to grant a previous determination permitting the 
city to withhold the originating telephone numbers of 9-1-1 callers provided by a 9-1-1 
service supplier under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
section 772.118 of the Health and Safety Code. See Gov't Code § 552.301(a) (allowing 
governmental body to withhold information subject to previous determination); Open 
Records Decision No. 673 (2001). Therefore, this letter ruling shall serve as a previous 
determination under section 552.301 (a) that the city must withhold under section 552.101 
ofthe Government Code in conjunction with section 772.118 of the Health and Safety Code 

lAs noted, the requestor in this instance has a special right of access under section 552.023 of the 
Government Code to some of the information being released. Therefore, if the city receives another request 
for this particular information from a different requestor, then the city must again seek a ruling from this office. 
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the originating telephone number of a 9-1-1 caller furnished to the city by a service supplier 
established in accordance with chapter 772 of the Health and Safety Code. So long as the 
elements of law, fact, and circumstances do not change so as to no longer support the 
findings set forth above, the city need not ask for a decision from this office again with 
respect to this type of information. See ORD 673 at 7. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Misty Haberer Barham 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

MHB/agn 

Ref: ID # 442623 

Ene. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


