GREG ABBOTT

January 23, 2012

Mr. Humberto Aguilera
Escamilla, Poneck & Cruz LLP
P.O. Box 200

San Antonio, Texas 78291-0200

OR2012-01057
Dear Mr. Aguilera:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 444053.

The Jim Hogg County Independent School District (the “district”™), which you represent,
received a request for a named individual’s personnel file including a copy of all
performance evaluations; all district policies, administrative regulations, directives, or
written procedures related to the named individual being placed on leave; and all
documentation sent to the Texas Education Agency or the State Board for Educator
Certification regarding the named individual. You state some information has been or will
be released to the requestor. You state the district will redact information pursuant to the
Family Educational Rights and Privacy Act (“FERPA”), 20 U.S.C. § 1232(g)." You claim
the submitted information is excepted from disclosure under sections 552.101 and 552.107
of the Government Code. We have considered the exceptions you claim and reviewed the
submitted information.

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” Gov’t
Code § 552.101. This section encompasses section 261.201(a) of the Family Code, which
provides as follows:

"The United States Department of Education Family Police Compliance Office (the “DOE”) has
informed this office that FERPA does not permit state and local educational authorities to disclose to this office,
without parental consent, unredacted, personally identifiable information contained in education records for the
purpose of our review in the open records ruling process under the Act. The DOE has determined FERPA
determinations must be made by the educational authority in possession of the education records. We have
posted a copy of the letter from the DOE to this office on the Attorney General’s website:
http://www.oag.state.tx.us/open/2006072 Susdoe.pdf.
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(a) [TThe following information is confidential, is not subject to public
release under Chapter 552, Government Code, and may be disclosed only for
purposes consistent with this code and applicable federal or state law or under
rules adopted by an investigating agency:

(1) areport of alleged or suspected abuse or neglect made under this
chapter and the identity of the person making the report; and

(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports,
records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers
used or developed in an investigation under this chapter or in
providing services as a result of an investigation.

Fam. Code § 261.201. You contend the information in Exhibit A is confidential under
section 261.201. We note the district is not an agency authorized to conduct an investigation
under chapter 261 of the Family Code. See id. § 261.103 (listing agencies that may conduct
child abuse investigations). However, you state the information in Exhibit A pertains to and
was developed in an investigation of alleged or suspected child abuse by the Department of
Family and Protective Services (the “department”), which is an agency authorized to conduct
investigations under chapter 261. Upon review, we find Exhibit A is within the scope of
section 261.201 of the Family Code. Therefore, the district must withhold Exhibit A under
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 261.201(a) of the
Family Code.

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege
in order to withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002).
First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents
a communication. [d at 7. Second, the communication must have been made “for the
purpose of facilitating the rendition of professional legal services™ to the client governmental
body. TEX. R. EviD. 503(b)(1). Third, the privilege applies only to communications
between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer representatives. TEX.
R. EviD. 503(b)(1)(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governmental body must inform this
office of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at
issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential
communication, id. 503(b)(1), meaning it was “not intended to be disclosed to third persons
other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional
legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the
communication.” Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated.
Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.—Waco 1997, no pet.). Moreover,
because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must
explain that the confidentiality of acommunication has been maintained. Section 552.107(1)
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the
attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v.



Mr. Humberto Aguilera - Page 3

DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 19906) (privilege extends to entire communication,
including facts contained therein).

You state the information in Exhibit B consists of communications between the district’s
attorney and the district. You state these communications were made for facilitating the
rendition of professional legal services to the district. You state the communications were
not intended to be disclosed to third persons and have not been disclosed to third persons.
Based on your representations and our review, we find you have demonstrated the
applicability of the attorney-client privilege to the information in Exhibit B. Accordingly, the
district may withhold the information in Exhibit B under section 552.107(1) of the
Government Code

In summary, the district must withhold Exhibit A under section 552.101 of the Government
Code in conjunction with section 261.201 of the Family Code. The department may
withhold Exhibit B under section 552.107(1) of the Government Code.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state tx.us/open/index_orl.php,
or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787.

Sincerely,

Jessica Marsh

Assistant Attorney General
Open Records Division
JM/em

Ref:  ID# 444053

Enc.  Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)



