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Mr. Mark G. Mann 
Assistant City Attorney 
City of Garland 
P.O. Box 469002 
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ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Garland, Texas 75046-9002 

Dear Mr. Mann: 

OR2012-01102 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Infonnation Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 443322 (GCA 11-0874). 

The Garland Police Department (the "department") received a request for two specified 
offense reports. You claim the submitted information is excepted from disclosure pursuant 
to section 552.1 01 of the Government Code. We have considered the exception you claim 
and reviewed the submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from public disclosure "information 
considered to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." 
Gov't Code § 552.101. Section 552.101 encompasses information protected by other 
statutes. Juvenile law enforcement records relating to conduct that occurred on or after 
September 1, 1997 are confidential under section 58.007 ofthe Family Code. The relevant 
language of section 58.007 provides: 

(c) Except as provided by Subsection (d), law enforcement records and files 
concerning a child and information stored, by electronic means or otherwise, 
concerning the child from which a record or file could be generated may not 
be disclosed to the public and shall be: 

(1) if maintained on paper or microfilm, kept separate from adult files 
and records; 
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(2) if maintained electronically in the same computer system as 
records or files relating to adults, be accessible under controls that are 
separate and distinct from controls to access electronic data 
conceming adults; and 

(3) maintained on a local basis only and not sent to a central state or 
federal depository, except as provided by Subchapters B, D, and E. 

( e) Law enforcement records and files conceming a child may be inspected 
or copied by a juvenile justice agency as that term is defined by 
Section 58.101, a criminal justice agency as that term is defined by 
Section 411.082, Govemment Code, the child, and the child's parent or 
guardian. 

Fam. Code § 58.007(c), (e). For purposes of section 58.007(c), "child" means a person who 
is ten years of age or older and under seventeen years of age at the time of the reported 
conduct. See id. § 51.02(2)(A). We note the submitted reports involve a juvenile runaway. 
Thus, this information involves a juvenile engaged in conduct indicating a need for 
supervision that occurred after September 1,1997, and is subject to section 58.007. See id. 
§ 51.03(b ) (defining "conduct indicating a need for supervision" to include "the voluntary 
absence of a child from the child's horne without the consent of the child's parent or 
guardian for a substantial length of time or without intent to retum"). Accordingly, this 
information would ordinarily be confidential pursuant to section 58.007 of the Family Code. 
However, we note the requestor is the step-parent ofthe juvenile offender listed in the report, 
and, thus, may be the parent or guardian of the juvenile offender. Accordingly, if the 
requestor is not a parent or guardian of the juvenile offender listed in the reports, then the 
submitted information must be withheld in its entirety under section 552.101 in conjunction 
with section 58.007 ofthe Family Code. However, if the requestor is the parent or guardian 
ofthe juvenile offender, then the requestor may inspect or copy any law enforcement records 
conceming her own child under section 58.007(e), and the department must release the 
submitted information to this requestor.! Id. § 58.007( e). 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

IBecause the requestor may have a right of access to celtain information that otherwise would be 
excepted from release under the Act, the department must again seek a decision from this office if it receives 
a request for this information from a different requestor. 
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This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index or1.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Jennifer Burnett 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

JB/dls 

Ref: ID# 443322 

Ene. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


