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ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

January 25,2012 

Mr. David K. Walker 
Montgomery County Attorney 
207 West Phillips Suite 100 
Conroe, Texas 77301 

Dear Mr. Walker: 

OR2012-01238 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 444059 (No. 2011-5976). 

The Montgomery County Sheriffs Department (the "department") received a request for 
information related to the death of a named individual. You claim the requested information 
is excepted from disclosure under sections 552.101 and 552.108 of the Government Code. 
We have considered the exceptions you claim and reviewed the information you submitted. 

Section 552.1 08( a) (1 ) of the Government Code excepts :from disclosure "[i]nformation held 
by a law enforcement agency or prosecutor that deals with the detection, investigation, or 
prosecution of crime ... if ... release ofthe information would interfere with the detection, 
investigation, or prosecution of crime[.]" Gov't Code § 552.108(a)(1). A governmental 
body must reasonably explain how and why section 552.108 is applicable to the information 
at issue. See id. § 552.301(e)(1)(A); Ex parte Pruitt, 551 S.W.2d 706 (Tex. 1977). You 
contend, and have provided an affidavit stating, release ofthe submitted information would 
interfere with an pending criminal investigation of a death. The submitted incident report 
states, however, the individual's death was found to be accidental and the case has been 
closed. Thus, as the information at issue contradicts your representation and affidavit, we 
are unable to find that the release of this information would interfere with the detection, 
investigation, or prosecution of crime. See Gov't Code § 552.108( a)( 1); Houston Chronicle 
Publ'gCo. v. City of Houston , 531 S.W.2d 177 (Tex. Civ. App.-Houston [14th Dist.] 1975) 
(court delineates law enforcement interests present in active cases), writ ref'd n.r.e. per 
curiam, 536 S.W.2d 559 (Tex. 1976). We therefore conclude the department may not 
withhold the submitted information under section 552.108 of the Government Code. 
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Section 552.101 ofthe Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. This exception encompasses information other statutes make confidential. 
Medical records are confidential under the Medical Practice Act (the "MP A"), subtitle B of 
title 3 of the Occupations Code. Section 159.002 ofthe MPA provides in part: 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential 
and privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

( c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Occ. Code § 159.002(b )-( c). This office has determined that in governing access to a specific 
subset of information, the MP A prevails over the more general provisions of the Act. See 
Open Records Decision No. 598 (1991). We also have concluded that when a file is created 
as the result of a hospital stay, all of the documents in the file that relate to diagnosis and 
treatment constitute either physician-patient communications or records of the identity, 
diagnosis, evaluation, or treatment of a patient by a physician that are created or maintained 
by a physician. See Open Records Decision No. 546 (1990). We note the MPA defines a 
"patient" as "a person who, to receive medical care, consults with or is seen by a physician." 
Occ. Code § 159.001. Based on this definition, a deceased person is not a "patient" under 
section 159.002 of the MP A. Thus, the MPA is applicable only to records related to a person 
who was alive at the time of the diagnosis, evaluation, or treatment to which the records 
pertain. Medical records must be released on receipt of signed, written consent, provided the 
consent specifies (1) the information to be covered by the release, (2) the reasons or purposes 
for the release, and (3) the person to whom the information is to be released. See id. 
§§ 159.004, .005. The medical records of a deceased patient may only be released on the 
signed written consent of the decedent's personal representative. See id. §§ 159.005(a)(5). 
Any subsequent release of medical records must be consistent with the purposes for which 
the governmental body obtained the records. See id. § 159.002(c); Open Records Decision 
No. 565 at 7 (1990). We have marked medical records that must be withheld under 
section 159.002 of the MPA unless the department receives the required written consent for 
release of the medical records under section 159.005(a)(5) of the MPA. 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses section 773.091 of the Health 
and Safety Code, which is applicable to records of the provision of emergency medical 
services ("EMS"). Section 773.091 provides in part: 

(b) Records of the identity, evaluation or treatment of a patient by emergency 
medical services personnel or by a physician providing medical supervision 
that are created by the emergency medical services personnel or physician or 
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maintained by an emergency medical services provider are confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(c) Any person who receives information from confidential communications 
or records as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 773.092 who is acting on the survivor's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was obtained. 

Health & Safety Code § 773.091(b)-(c). Section 773.091 further provides that 

[t]he privilege of confidentiality under this section does not extend to 
information regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex, 
occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency 
medical services. 

Id. § 773.091 (g). We have marked EMS records that are confidential under section 773.091, 
except for any information subject to section 773.091(g). We note EMS records may be 
disclosed to "any person who bears a written consent of the patient or other persons 
authorized to act on the patient's behalf for the release of confidential information." Id. 
§§ 773.092(e)(4), .093(a). Among the individuals authorized to act on the patient's behalf 
in providing written consent is a "personal representative" of a deceased patient. Id. 
Section 773.093 of the Health and Safety Code provides that a consent for release of EMS 
records must specify (1) the information or records to be covered by the release; (2) the 
reasons or purpose for the release; and (3) the person to whom the information is to be 
released. Thus, the marked EMS records must be released in their entirety pursuant to 
sections 773.092 and 773.093 of the Health and Safety Code if the department receives the 
required consent. If the department does not receive the required consent for release, the 
marked EMS records must be withheld under section 552.101 of the Government Code in 
conjunction with section 773.091(b) of the Health and Safety Code, except for any 
information subject to section 773.091 (g). 

We note section 552.130 of the Government Code is applicable to some of the remaining 
information.l This section excepts from disclosure information related to a motor vehicle 
operator's or driver's license or permit issued by an agency of this state or another state or 
country. See Gov't Code § 552. 130(a)(1). We have marked driver's license information the 
department must withhold under section 552.130 of the Government Code. Because this 
exception protects privacy, which is a personal right that lapses at death, the deceased 
individual's driver's license information may not be withheld under section 552.130. See 
Moore v. Charles B. Pierce Film Enters. Inc., 589 S.W.2d 489 (Tex. Civ. 

IThis office will raise section 552.130 on behalf of a governmental body, as this section is a mandatory 
exception to disclosure. See Gov't Code §§ 552.007, .352; Open Records Decision 1\0.674 at 3 n.4 (2001) 
(mandatory exceptions). 
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App.-Texarkana 1979, writrefdn.r.e.); Attorney General OpinionsJM-229 (1984); H-917 
(1976); Open Records Decision No. 272 (1981). 

In summary, the department must withhold (1) the marked medical records under 
section 159.002 of the MPA unless the department receives the required consent for release 
under section 159.005(a)(5); (2) the marked EMS records under section 552.101 of the 
Government Code in conjunction with section 773.091(b) of the Health and Safety Code, 
except for any information subject to section 773.091(g), unless the department receives the 
required consent forrelease under sections 773.092 and 773.093; and (3) the marked driver's 
license information under section 552.130 of the Government Code. The rest of the 
submitted information must be released. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

James W. Morris, III 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

JWM/em 

Ref: ID# 444059 

Enc: Submitted information 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


