
February 9,2012 

Mr. Mark G. Mann 
Assistant City Attorney 
City of Garland 
P.O. Box 469002 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Garland, Texas 75046-9002 

Dear Mr. Mann: 

OR2012-02055 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 444941 (ORR# GCA11-0942). 

The Garland Police Department (the "department") received a request for medical records 
pertaining to a specified incident. You claim that the submitted information is excepted from 
disclosure under section 552.108 of the Government Code. We have considered the 
exception you claim and reviewed the submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision."1 Gov't 
Code § 552.101. This section encompasses information protected by other statutes, such as 
section 261.201 of the Family Code. Section 261.201 provides, in relevant part, as follows: 

(a) [T]he following information is confidential, is not subject to public 
release under Chapter 552, Government Code, and may be disclosed only for 
purposes consistent with this code and applicable federal or state law or under 
rules adopted by an investigating agency: 

(1) a report of alleged or suspected abuse or neglect made under this 
chapter and the identity of the person making the report; and 

IThe Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body but ordinarily will not raise other exceptions. See Open Records Decision Nos. 481 (1987), 480 
(1987),470 (1987). 
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(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports, 
records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers 
used or developed in an investigation under this chapter or in 
providing services as a result of an investigation. 

(k) Notwithstanding Subsection (a), an investigating agency, other than the 
[Texas Department of Family and Protective Services] or the Texas Youth 
Commission, on request, shall provide to the parent, managing conservator, 
or other legal representative of a child who is the subject of reported abuse 
or neglect, or to the child if the child is at least 18 years of age, information 
concerning the reported abuse or neglect that would otherwise be confidential 
under this section. The investigating agency shall withhold information 
under this subsection if the parent, managing conservator, or other legal 
representative of the child requesting the information is alleged to have 
committed the abuse or neglect. 

(1) Before a child or a parent, managing conservator, or other legal 
representative of a child may inspect or copy a record or file concerning the 
child under Subsection (k), the custodian of the record or file must redact: 

(2) any information that is excepted from required disclosure under 
[the Act], or other law[.] 

Fam. Code § 261.201(a), (k), (1)(2). We note the submitted information was used or 
developed in an investigation of alleged or suspected child abuse conducted by the 
department. See id. § 261.001(1)(E) (definition of child abuse includes sexual assault under 
Penal Code section 22.011); see also Penal Code § 22.011(c)(I) (defining "child" for 
purposes of Penal Code section 22.011 as person under 17 years of age). Accordingly, we 
find the submitted information is subject to chapter 261 of the Family Code. We note the 
requestor is a parent of the child victim listed in the information and is not alleged to have 
committed the abuse. Thus, pursuant to section 261.201(k), the submitted information may 
not be withheld from this requestor on the basis of section 261.201(a). See id. § 261.201(k). 
Section 261.201(1)(2), however, states any information that is excepted from required 
disclosure under the Act or other law may still be withheld from disclosure. Id. 
§ 261.201 (1)(2). We note the submitted information consists of records that may be subj ect 
to the Medical Practice Act (the "MPA"), subtitle B oftitle 3 ofthe Occupations Code. See 
Occ. Code § 151.001. Accordingly, we will consider the applicability of the MPA, and you 
arguments under section 552.108 for the submitted information. 

Medical records are governed by the MPA, which is also encompassed by section 552.101 
of the Government Code. Section 159.002 ofthe MPA provides in part: 
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(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Id. § 159.002(b )-( c). This office has concluded that the protection afforded by 
section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under the 
supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983),343 
(1982). This office also has concluded that when a file is created as the result of a hospital 
stay, all of the documents in the file that relate to diagnosis and treatment constitute either 
physician-patient communications or records of the identity, diagnosis, evaluation, or 
treatment of a patient by a physician that are created or maintained by a physician. See Open 
Records Decision No. 546 (1990). We note medical records involving a minor may be 
released under the MPA with the parent's or legal guardian's signed, written consent, 
provided the consent specifies (1) the information to be covered by the release, (2) the 
reasons or purposes for the release, and (3) the person to whom the information is to be 
released. SeeOcc. Code §§ 159.004, .005. Any subsequent release of medical records must 
be consistent with the purposes for which the governmental body obtained the records. See 
id. § 159.002(c); Open Records Decision No. 565 at 7 (1990). 

As previously noted, the requestor is a parent of the child whose medical records are at issue. 
As the child's parent, the requestor may have a right of access to these medical records under 
the MPA. See Occ. Code § 159.005(a)(2). Although you seek to withhold the medical 
records at issue under section 552.108 of the Government Code, a specific statutory right of 
access provision prevails over general exceptions to disclosure under the Act. See Open 
Records Decision No. 451 at 4 (1986) (specific statutory right of access provisions overcome 
general exceptions to disclosure under statutory predecessor to Act). Therefore, the medical 
records at issue may only be released in accordance with the MP A. Accordingly, if the 
requestor provides proper consent in accordance with the MP A, the department must release 
the medical records at issue.2 See id. § 159.005. Ifthe requestor does not provide the proper 
consent, the department must withhold the medical records at issue under section 552.101 
of the Government Code in conjunction with the MPA.3 

"We note the requestor has a special right of access to the information the department is releasing. 
Because such information is confidential with respect to the general public, if the department receives another 
request for this information from an individual other than this requestor. the department must again seek a ruling 
from this office. 

3 As our ruling is dispositive, we need not address your remaining argument against disclosure of the 
information. 
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This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the req uestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openJindex orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

( J<): 

G~ .' l1I1?Wv 
CynthIa G. Tynan V . 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CGT/em 

Ref: ID# 444941 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


