February 17, 2012

Ms. Janis K. Hampton
City Attorney

City of Bryan

P.O. Box 1000

Bryan, Texas 77805

OR2012-02568
Dear Ms. Hampton:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act™), chapter 552 of the Government Code. Yourrequest was
assigned 1D# 446004,

The City of Bryan (the “city”) received a request for a copy of a specified memorandum.
You claim that the submitted information is excepted from disclosure under section 552.107
of the Government Code." We have considered the exception you claim and reviewed the
submitted information. We have also received and considered comments submitted by the
requestor.  See Gov't Code § 552.304 (interested party may submit written comments
regarding availability of requested information).

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege
in order to withhold the information at issue. See ORD 676 at 6-7. First, a governmental
body must demonstrate the information constitutes or documents a communication. /d. at 7.

'Although you raise section 552.101 of the Government Code in conjunction with Texas Rule of
Evidence 503, this office has concluded section 552,101 does not encompass discovery privileges. See Open
Records Decision Nos. 676 at 1-2 (2002}, 575 at 2 (1990). Furthermore, we note the proper exception to raise
when asserting the attorney-client privilege for information not subject to section 552.022 of the Government
Code is section 552.107 of the Government Code. See ORD 676 at 1-2.
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Second, the communication must have been made “for the purpose of facilitating the
rendition of professional legal services” to the client governmental body. See TEX. R.
EvID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or representative is involved
in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal services to the
client governmental body. See Inre Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex.
App.—Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney
acting in capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in capacities
other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, or
managers. Thus, the mere fact thata communication involves an attorney for the government
does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to communications
between or ameng clients, client representatives, lawyers, and lawyer representatives. See
TEX.R.EVID. 503(b)(1). Thus, a governmental body must inform this office of the identities
and capacities of the individuals to whom each communication at issue has been made.
Lastly, the atterney-client privilege applies only to a confidential communication, id.,
meaning it was “not intended to be disclosed to third persons other than those to whom
disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal services to the client
or those reasonably necessary for the transmission of the communication.” /d. 503(a)(5).
Whether a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved
at the time the information was communicated. See Osborne v. Johnson, 954
S.W.2d 180, 184 (Tex. App.—Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client
may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must explain the
confidentiality ‘of a communication has been maintained. Section 552.107(1) generally
excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client
privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922
S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts
contained therein).

You state that the submitted information consists of a communication sent from the city’s
outside legal counsel to the city’s appointed representative on the Brazos Valley
Groundwater Conservation District Board. You state that the communication was made in
turtherance of the rendition of professional legal services to the city, and you inform this
office that the communication has remained confidential. We note the requestor argues the
attorney-client privilege does not apply because the city’s appointed representative is not an
officer or employee of the city. However, the city represents that its appointed representative
isaclient representative and, thus, a privileged party. See TEX.R.EVID. 503(b)(1); ORD 676
at 8. Whether the city council appointed representative is a client representative for purposes
of the attorney-client privilege is a question of fact. This office cannot resolve disputes of
fact in its decisional process. See Open Records Decision Nos. 592 at 2 (1991), 552 at 4
(1990), 435 at 4 (1986). Where a fact issue cannot be resolved as a matter of law, we must
rely on the facts alleged to us by the governmental body requesting our opinion, or upon
those facts that are discernible from the documents submitted for our inspection. /d.
Accordingly, based on the city’s representations and our review, we find the submitted
information is a communication with a client representative. Therefore, we conclude the
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information constitutes a privileged attorney-client communication. Thus, the city may
withhold this information under section 552.107 of the Government Code.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index_orl.php,
or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

Sincerely,

Sarah Casterline

Assistant Attorney General
Open Records Division
SEC/ag

Ref:  ID# 446004

Enc. Submitied documents

c: Requestor
(w/o enclosures)



