
February 17,2012 

Mr. Charles Weir 
Assistant City Attorney 
City of San Antonio 
P.O. Box 839966 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

San Antonio, Texas 78283 

Dear Mr. Weir: 

OR2012-02592 

You ask whether celiain infonnation is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 445835 (COSA File Nos. W004531 and W004694). 

The City of San Antonio (the "city") received two requests for a specified police report. You 
claim the submitted information is excepted from disclosure under sections 552.101 
and 552.108 of the Government Code. We have considered the exceptions you claim and 
reviewed the submitted information. 

Section 552.101 excepts from disclosure "information considered to be confidential by law, 
either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't Code § 552.101. This section 
encompasses infonnation made confidential by other statutes, such as section 261.201 of the 
Family Code, which provides in relevant part: 

(a) [T]he following information is confidential, is not subject to public 
release under [the Act] and may be disclosed only for purposes consistent 
with this code and applicable federal or state law or under rules adopted by 
an investigating agency: 

(l) a report of alleged or suspected abuse or neglect made under this 
chapter and the identity of the person making the report; and 

POST OFFICE Box 12548, AUSTIN, TEXAS 78711-2548 TEL: (512) 463-2100 WWW,TEXASATTORNEYGENERAL.GOV 

An Equal Empioyment OpportunHJ Employer • Pnnted Off Rerycied Paper 



Mr. Charles Weir - Page 2 

(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports, 
fecords, communications, audiotapes, videotapes, and working papers 
used or developed in an investigation under this chapter or in 
providing services as a result of an investigation. 

(k) Notwithstanding Subsection (a), an investigating agency, other than the 
[Texas Department of Family and Protective Services] or the Texas Youth 
Commission, on request, shall provide to the parent, managing conservator, 
or other legal representative of a child who is the subject of reported abuse 
or neglect, or to the child if the child is at least 18 years of age, information 
concerning the reported abuse or neglect that would otherwise be confidential 
under this section. The investigating agency shall withhold information 
under this subsection if the parent, managing conservator, or other legal 
representative of the child requesting the information is alleged to have 
committed the abuse or neglect. 

(1) Before a child or a parent, managing conservator, or other legal 
representative of a child may inspect or copy a record or file concerning the 
child under Subsection (k), the custodian of the record or file must redact: 

(2) any information that is excepted from required disclosure under 
[the Act], or other law; and 

(3) the identity of the person who made the report. 

Fam. Code § 261.201(a), (k), (1)(2), (3). You claim the submitted information was used or 
developed by the city's police department in an investigation under chapter 261. See id. 
§ 261.001 (1 )(E) (definition of child abuse includes sexual assault under Penal Code 
section 22.011); Penal Code § 22.011 (c)(1 ) (defining "child" for purposes of Penal Code 
section 22.011 as person under 17 years of age). Upon review, we find the submitted 
information is within the scope of section 261.201(a). You have not indicated that the city's 
police department has adopted a rule that governs the release of this type of information. 
Therefore, we assume that no such regulation exists. Given that assumption, the submitted 
information is generally confidential pursuant to section 261.201 (a) of the Family Code. See 
Open Records Decision No. 440 at 2 (1986) (predecessor statute). Accordingly, the city must 
withhold the submitted information from the first requestor under section 552.101 of the 
Government Code as information made confidential by law. We note, however, the second 
requestor is the father of the child victim and is not alleged to have committed the suspected 
abuse. Thus, the city may not withhold the submitted information from the second requestor 
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on the basis of section 261.201(a). See Fam. Code § 261.201 (k). However, section 
261.201(1)(2) of the Family Code states that any information that is excepted from required 
disclosure under the Act or other law may still be withheld from disclosure. See id. 
§ 261.201 (1)(2); We note the submitted information contains records that may be subject to 
the Medical Practice Act (the "MP A"), subtitle B of title 3 of the Occupations Code. See 
Occ. Code § 151.001. Accordingly, we will consider the applicability of the MP A, and your 
argument under section 552.108 for the submitted information. 

Medical records are governed by the MPA, which is also encompassed by section 552.101 
of the Government Code. Section 159.002 of the MPA provides in part: 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential 
and privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

( c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Id. § 159.002(b )-( c). This office has concluded that the protection afforded by 
section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under the 
supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983), 343 
(1982). In this instance, the submitted information includes the medical records of the 
second requestor's child. We note medical records involving a minor may be released under 
the MP A with the parent's or legal guardian's signed, written consent, provided the consent 
specifies (1) the information to be covered by the release, (2) the reasons or purposes for the 
release, and (3) the person to whom the information is to be released. See Occ. Code 
§§ 159.004, .005. Any subsequent release of medical records must be consistent with the 
purposes for which the governmental body obtained the records. See id. § 159 .002( c); Open 
Records Decision No. 565 at 7 (1990). 

As previously noted, the second requestor is a parent of the child whose medical records are 
at issue. As the child's parent, this requestor may have a right of access to these medical 
records under the MP A. See Occ. Code § 159.005(a)(2). Although you seek to withhold the 
medical records at issue under section 552.1 08 of the Government Code, a specific statutory 
right of access provision prevails over general exceptions to disclosure under the Act. See 
Open Records Decision No. 451 at 4 (1986) (specific statutory right of access provisions 
overcome general exceptions to disclosure under statutory predecessor to Act). Therefore, 
the medical records at issue, which we have marked, may only be released in accordance 
with the MP A.;Accordingly, if the second requestor provides proper consent in accordance 
with the MP A, the department must release the marked medical records. See Occ. Code 
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§ 159.005. If this requestor does not provide the proper consent, the department must 
withhold the marked medical records under section 552.101 of the Government Code in 
conjunction with the MP A. I 

Section 552.1 Og( a)(1) ofthe Government Code excepts from disclosure "[i]nformation held 
by a law enforcement agency or prosecutor that deals with the detection, investigation, or 
prosecution of crime ... if: (1) release of the information would interfere with the detection, 
investigation, or prosecution of crime[.]" Gov't Code § 552.108(a)(1). Generally, a 
governmental body claiming section 552.108 must reasonably explain how and why release 
of the requested information would interfere with law enforcement. See id. 
§552.301(e)(1)(A). You state that the remaining information relates to a pending criminal 
investigation by the city's police department. Based upon your representation and our 
review, we conclude that release of the remaining information would interfere with the 
detection, investigation, or prosecution of crime. See Houston Chronicle Publ 'g Co. v. City 
o/Houston, 53 i S.W.2d 177 (Tex. Civ. App.-Houston [14th Dist.] 1975) (court delineates 
law enforcement interests that are present in active cases), writ ref'd n.r.e. per curiam, 536 
S.W.2d 559 (Tex. 1976). Thus, section 552.108(a)(1) is generally applicable to the 
remaining information. 

We note, however, that section 552.108 does not except from disclosure "basic information 
about an arrested person, an arrest, or a crime." Gov't Code § 552.108(c). 
Section 552.1 08( c) refers to the basic front-page information held to be public in Houston 
Chronicle. See Open Records Decision No. 127 at 3-4 (1976) (summarizing types of 
information deemed public by Houston Chronicle). The identity of the complainant is 
included in the basic information. See ORD 127 at 4. We note, however, 
subsection 261:201(1)(3) of the Family Code states the identity of the reporting party must 
be withheld prior to releasing the report to the parent. Fam. Code § 261.201(1)(3). Thus, 
with the exception of basic information, the city may withhold the remaining information 
under section '552.108(a)(1) of the Government Code; however, in releasing basic 
information, the city must withhold the identity of the reporting party, which we have 
marked, under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
section 261.201 (1)(3) of the Family Code. 

In summary, the city must withhold the submitted information from the first requestor under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 261.201 of the Family 
Code. The city may only release the medical records we have marked to the second requestor 
if the city receives written consent for release of the records that complies with 
sections 159.004 and 159.005 of the MP A. With the exception of basic information, the city 
may withhold the remaining information from the second requestor under 
section 552.1 OS(a)(1) of the Government Code; however, in releasing basic information, the 

lAs our PJling is dispositive, we need not address your remaining argument against disclosure of the 
information. 
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city must withhold the identity of the reporting party, which we have marked, under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 261.201(1)(3) of the 
Family Code.2 

This letter rulirig is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Sean Nottingham 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

SN/agn 

Ref: ID# 445835 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 

2Becausethe second requestor has a special right of access to the infonnation being released, the city 
must again seek a decision from this office if it receives another request for the same infonnation from another 
requestor. 


