
February 22, 2012 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Mr. Matthew C. G. Boyle 
Assistant General Counsel 
Irving Independent School District 
Boyle & Lowry. LLP 
4201 Wingren, Suite 108 
Irving, Texas 75062-2763 

Dear Mr. Boyle: 

OR2012-02725 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned I 446581. 

The Irving Independent School District (the "district"), which you represent, received a 
request for access to the district's computers in order to use specified software licensed to 
the district. You claim that the computers and computer software are not subject to the Act. 
In the alternative, you claim the requested information is excepted from disclosure under 
sections 552.101 and 552.110 of the Government Code. We have considered your 
arguments. 

You assert the district's computers and software licensed to the district are not subject to the 
Act. In Open Records Decision No. 581 (1990), this office determined that certain computer 
information. such as source codes, documentation information, and other computer 
programming, that has no significance other than its use as a tool for the maintenance, 
manipulation, or protection of public property is not the kind of information made public 
under section 552.021 of the Government Code. You state the district obtained a license for 
the software at issue for the purpose of computerized mapping. You argue that while the 
documents produced by the software would be subject to the Act, the software itself is 
merely a tool forthe maintenance, manipulation, or protection of public property. Based on 
your representations, we find the requested software does not constitute public information 
under section 552.002 of the Government Code. We therefore conclude this information is 
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not subject to the Act and need not be made available to the requestor under the Act. You 
also argue the district's computers are not subject to the Act. This office has ruled that 
tangible physical items are not "information" as that term is contemplated under the Act. 
See, e.g., ORD 581. Thus, any responsive tangible object that is maintained by the district 
is not public information that is subject to the Act. Therefore, the district is not required to 
grant access to district computers under the Act in response to the present request. See Gov't 
Code §§ 552.002, .021. As our ruling is dispositive, we do not address your remaining 
arguments against disclosure. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 

responsibillties, please visit our website at =~'-'-'--'-'-'-~===-'-=-'-'-=~"-=-"-'-'=~~==' 
or call the OtTice of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Misty Haberer Barham 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 
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c: Requestor 
(w/o enclosures) 


