
February 29, 2012 

Mr. Dick H. Gregg, III 
Gregg & Gregg, P.C. 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

16055 Space Center Boulevard, Suite 150 
Houston, Texas 77062 

Dear Mr. Gregg: 

0R2012-03170 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure. under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID#s 446229 and 451614. 

The City of Kemah (the "city"), which you represent, received two requests for e-mails to 
or from certain city officials during a specified time period, the telephone records of those 
city officials during a specified time period, audio and video recordings of a specified city 
council meeting, employment records of a named individual, and police records related to 
a specified accident, including audio recordings of 9-1-1 calls. You state the city has no 
responsive information related to the named employee's college transcript or audio 
recordings related to the specified accident. 1 You state the city will make available the 
requested recording of the city council meeting, police records related to the specified 
accident, and certain e-mails upon payment of charges. You claim some of the submitted 
information is not subject to the Act. In addition, you claim the submitted information is 
exceptedfromdisclosurepursuantto sections 552.101 and552.107 of the Government Code. 
We have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted representative 

lWe note the Act does not require a governmental body to disclose information that did not exist at 
the time the request was received. Econ. Opportunities Del'. Corp. v. Bustamante, 562 S.W.2d 266 
(Tex.Civ.App.-San Antonio 1978, writ dism'd); Open Records Decision No. 452 at 3 (1986). 
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sample ofinformation.2 We have also received and considered comments submitted by an 
interested third party. See Gov't Code § 552.304 (providing that interested party may submit 
comments stating why information should or should not be released). 

We first address your assertion the current requests for information are redundant of a 
previous request made to the city by the first requestor. Generally, section 552.232 ofthe 
Government Code outlines the procedures a governmental body must follow in responding 
to a repetitious or redundant request from the same requestor. !d. § 552.232. You explain 
the information at issue in the current requests was made available to the first requestor in 
response to a previous request for information. However, instead of treating the first 
requestor's current request as a redundant request in accordance with section 552.232, the 
city responded to the first requestor's current request with a cost estimate pursuant to 
section 552.2615 of the Government Code. See id. § 552.2615 (required estimate of charges 
for request for information that will result in imposition of charges exceeding forty dollars). 
Pursuant to section 552.2615(b), the cost estimate offered the first requestor the opportunity 
to accept the estimated charges, modify her request, or file a complaint with this office 
alleging she is being overcharged. In response to the cost estimate, the first requestor filed 
a complaint with this office alleging overcharges. Because the city provided the first 
requestor with a cost estimate for the current request, it did not treat the current request as 
a redundant request under section 552.232. Therefore, the city cannot now treat the current 
request as redundant under section 552.232. Further, we note the second requestor is not the 
same individual that previously requested the information at issue. See id. § 552.003(6) 
(defining "requestor" as person who submits request to governmental body for inspection or 
copies of public information). Accordingly, you have failed to establish the second 
requestor's current request is redundant of the first requestor's previous or current request 
for purposes of the Act. Thus, we will address your arguments against disclosure of the 
submitted information. 

Next, we note you have not submitted information responsive to the requested employment 
records. Although you state the city submitted a representative sample of information, no 
portion ofthe submitted representative sample pertains to the requested employment records. 
Thus, we find the submitted information is not representative of the information responsive 
to the employment records. Please be advised this open records letter applies to only the 
types of information you have submitted for our review. Therefore, this ruling does not 
authorize the withholding of any other requested records to the extent those records contain 
substantially different types of information than that submitted to this office. See id. 
§ 552.302 (where request for attorney general decision does not comply with requirements 
of section 552.301 ofthe Government Code, information at issue is presumed to be public). 

2We assume the "representative sample" of information submitted to this office is truly representative 
of the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988),497 (1988). This open 
records letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records 
to the extent that those records contain substantially different types of information than that submitted to this 
office. 
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Thus, to the extent the requested employment records existed and were maintained by the 
city on the date the city received the request for information, we presume the city has 
released such information. Ifnot, the city must do so at this time. See id. §§ 552.301, .302; 
see also Open Records Decision No. 664 (2000) (if governmental body concludes that no 
exceptions apply to the requested information, it must release the information as soon as 
possible). 

We next address your contention the e-mails in Exhibits 2-A through 6 are not subject to 
the Act. The Act is applicable to "public information." See Gov't Code § 552.021. 
Section 552.002 ofthe Act provides that "public information" consists of "information that 
is collected, assembled, or maintained under a law or ordinance or in connection with the 
transaction of official business: (1) by a governmental body; or (2) for a governmental body 
and the governmental body owns the information or has a right of access to it." Id. 
§ 552.002(a). Thus, virtually all information that is in a governmental body's physical 
possession constitutes public information that is subject to the Act. Id. § 552.002( a) (1 ); see 
also Open Records Decision Nos. 549 at 4 (1990), 514 at 1-2 (1988). The Act also 
encompasses information that a governmental body does not physically possess, if the 
information is collected, assembled, or maintained for the governmental body, and the 
governmental body owns the information or has a right of access to it. Gov't Code 
§ 552.002(a)(2); see Open Records Decision No. 462 at4 (1987). Moreover, section 552.001 
of the Act provides that it is the policy of this state that each person is entitled, unless 
otherwise expressly provided by law, at all times to complete information about the affairs 
of government and the official acts of public officials and employees. See Gov't Code 
§ 552.001(a). 

You state the e-mails in Exhibits 2-A through 6 consist of personal e-mails that do not relate 
to the transaction of official city business. See Open Records Decision No. 635 (1995) 
(statutory predecessor not applicable to personal information unrelated to official business 
and created or maintained by state employee involving de minimis use of state resources). 
Upon review of the submitted information, we agree the e-mails in Exhibits 2-A through 5 
do not constitute "information that is collected, assembled, or maintained under a law or 
ordinance or in connection with the transaction of official business" by or for the city. See 
Gov't Code § 552.021. Thus, we conclude the e-mails in Exhibits 2-A through 5 are not 
subject to the Act, and need not be released in response to this request.3 However, the 
e-mails in Exhibit 6 consist of correspondence between the city attorney and a city council 
member and relate to the agenda of the Board of Kemah Community Development 
Corporation. We find these e-mails were created in connection with the transaction of 
official city business. Therefore, the e-mails in Exhibit 6 constitute "public information" as 
defined by section 552.002(a) and are subject to the Act. Accordingly, we will address your 
argument for these e-mails. 

3 As our determination is dispositive, we need not address your remaining arguments against disclosure 
of this information. 
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Next, we address your contention that the city has no right of access to the requested 
telephone records and, thus, they are not subject to the Act. You state the city has no right 
of access to the requested telephone records and does not collect, assemble, or maintain these 
records. However, the characterization ofinformation as "public information" under the Act 
is not dependent on whether the requested records are in the possession of an official or 
employee of a governmental body or whether a governmental body has a particular policy 
or procedure that establishes a governmental body's access to the information. See ORD 635 
at 3-4 (finding that information does not fall outside definition of "public information" in Act 
merely because individual official or employee of governmental body possesses information 
rather than governmental body as whole); see also Open Records Decision No. 425 (1985) 
(concluding, among other things, that information sent to individual school trustees' homes 
was public information because it related to official business of governmental body) 
(overruled on other grounds by Open Records Decision No. 439 (1986)). Furthermore, we 
note information in a public official's personal cellular telephone records maybe subject to 
the Act where the public official uses the personal cellular telephone to conduct public 
business. See ORD 635 at 6-7 (appointment calendar owned by a public official or employee 
is subject to the Act when it is maintained by another public employee and used for public 
business). Thus, if the information at issue relates to city business, the mere fact that the city 
does not possess the information at issue does not take the information outside the scope of 
the Act. See id. at 6-8 (stating information maintained on a privately-owned medium and 
actually used in connection with the transaction of official business would be subject to the 
Act). Accordingly, we conclude to the extent the requested telephone records maintained by 
the individuals concerned do not relate to the official business of the city, they are not subj ect 
to the Act and need not be released. To the extent the telephone records relate to the official 
business ofthe city, they are subject to the Act and must be released unless they are excepted 
from disclosure. As you raise no exceptions to disclosure of the telephone records, to the 
extent the requested telephone records relate to the official business of the city, the city must 
release the requested telephone records. See Gov't Code §§ 552.301, .302. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Id. 
§ 552.101. Section 552.101 encompasses the cornmon-Iaw right of privacy, which protects 
information that is (1) highly intimate or embarrassing, such that its release would be highly 
objectionable to a reasonable person, and (2) not of legitimate concern to the pUblic. See 
Indus. Found. v. Tex. Indus. Accident Bd., 540 S.W.2d 668 (Tex. 1976). To demonstrate the 
applicability of cornmon-Iaw privacy, both prongs of this test must be established. Id. 
at 681-82. The types of information considered intimate or embarrassing by the Texas 
Supreme Court in Industrial Foundation included information relating to sexual assault, 
pregnancy, mental or physical abuse in the workplace, illegitimate children, psychiatric 
treatment of mental disorders, attempted suicide, and injuries to sexual organs. See id. 
at 683 . You assert the information in Exhibit 6 is subject to cornmon-Iaw privacy. Upon 
review, we find none of the information at issue is highly intimate or embarrassing and not 
oflegitimate public concern. Therefore, the city may not withhold any of the information 
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III Exhibit 6 under section 552.101 of the Government Code III conjunction with 
common-law privacy. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. Gov't Code § 552.1 07(1). When asserting the attorney-client 
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to 
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue. Open 
Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate that 
the information constitutes or documents a communication. Id. at 7. Second, the 
communication must have been made "for the purpose of facilitating the rendition of 
professional legal services" to the client governmental body. TEX. R. EVID. 503(b)(1). The 
privilege does not apply when an attorney or representative is involved in some capacity 
other than that of providing or facilitating professional legal services to the client 
governmental body. In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. 
App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney 
acting in a capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in 
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, 
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the 
government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies to only 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer 
representatives. TEX. R. EVID. 503(b)(1). Thus, a governmental body must inform this 
office of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at 
issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies to only a confidential 
communication, id., meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than 
those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal 
services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the 
communication." !d.503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends 
on the intent ofthe parties involved at the time the information was communicated. Osborne 
v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, nopet.). Moreover, because the 
client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must explain that 
the confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.107(1) generally 
excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client 
privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 
S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts 
contained therein). 

You state the information in Exhibits 1 and 7 constitute communications between the city 
attorney and city officials that were made for the purpose of facilitating the rendition of 
professional legal services to the city and reveals attorney-client communications. You also 
state the communications were intended to be confidential and have remained confidential. 
Based on your representations and our review, we find the city may withhold the information 
in Exhibits 1 and 1 under section 552.107(1) of the Government Code. 
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We note portions of the information in Exhibit 6 are subject to section 552.137 of the 
Government Code, which excepts from disclosure "an e-mail address of a member of the 
public that is provided for the purpose of communicating electronically with a governmental 
body" unless the member of the public consents to its release or the e-mail address is of a 
type specifically excluded by subsection (C).4 See Gov't Code § 552.137(a)-(c). Section 
552.137 is not applicable to an institutional e-mail address.anInternet website address, the 
general e-mail address of a business, an e-mail address of a person who has a contractual 
relationship with a governmental body, or an e-mail address maintained by a governmental 
entity for one of its officials or employees. See id. § 552.137(c). Therefore, the city must 
withhold the personal e-mail addresses in Exhibit 6 under section 552.137 of the 
Government Code, unless the owners affirmatively consent to their public disclosure. 

In summary, the e-mails in Exhibits 2-A through 5 are not subject to the Act, and need not be 
released in response to this request. The city may withhold the information in Exhibits 1 
and 7 under section 552.107 ofthe Government Code. The city must withhold the personal 
e-mail addresses in Exhibit 6 under section 552.137 of the Government Code, unless the 
owners affirmatively consent to their public disclosure. The city must release the remaining 
information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at h1tp:llwww.oag.state.tx.us/openlindex orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Jennifer Burnett 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

JB/sdk 

4The Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body, but ordinarily will not raise other exceptions. Open Records Decision Nos. 481 (1987),480 (1987), 470 
(1987). 
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Ref: ID#s 446229 and 451614 

Ene. Submitted documents 

c: 2 Requestors 
(w/o enclosures) 

Third Party 
(w/o enclosures) 


