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ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

March 27,2012 

Mr. Ronald D. Stutes 
Potter Minton, poe 
110 North College, Suite 500 
Tyler, Texas 75702 

Dear Mro Stutes: 

OR2012-04434 

You ask whether certain infonnation is subject to required public disclosure under the 
Public Infonnation Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 448701. 

The City of Palestine (the "city"), which you represent, received a request for infonnation 
related to a specified investigation conducted by the city's police department, including 
medical records of a named individual. You state some responsive infonnation has been 
released to the requestor. You claim the submitted infonnation is excepted from disclosure 
under section 552.101 of the Government Code. We have considered the exception you 
claim and reviewed the submitted infonnation. 

Section 552.1 01 of the Government Code excepts from disclosure "infonnation considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. Section 552.101 encompasses infonnation made confidential by statute, 
such as the Medical Practice Act ("MP A"), subtitle B of title 3 of the Occupations Code, 
which governs release of medical records. See Occ. Code §§ 15l.001-165.160. 
Section 159.002 of the MPA provides in pertinent part: 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 
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( c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

!d. § 159.002(b), (c). InfOlmation subject to the MPA includes both medical records and 
infOlmation obtained from those medical records. See id. §§ 159.002, .004; Open Records 
Decision No. 598 (1991). This office has concluded the protection afforded by 
section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under the 
supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983),343 
(1982). We have further found when a file is created as a result of a hospital stay, all the 
documents in the file referring to diagnosis and treatment constitute physician-patient 
communications or "[r ]ecords ofthe identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that are created or maintained by a physician." Open Records Decision 
No. 546 (1990). Section 159.001 of the MPA defines "patient" as a person who consults 
with or is seen by a physician to receive medical care. See Occ. Code § 159.001(3). Under 
this definition, a deceased person cannot be a "patient" under section 159.002 of the MP A. 
See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983),343 (1982). Thus, the MPA is 
applicable only to records relating to a person who was alive at the time of diagnosis, 
evaluation or treatment to which the records pertain. 

Upon review, we agree most ofthe submitted information constitutes records ofthe identity, 
diagnosis, evaluation, or treatment of a patient by a physician that were created or are 
maintained by a physician and information obtained from a patient's medical records. 
Medical records must be released on receipt of signed, written consent, provided the consent 
specifies (1) the information to be covered by the release, (2) reasons or purposes for the 
release, and (3) the person to whom the information is to be released. See Occ. Code 
§§ 159.004, .005. The medical records of a deceased patient may only be released on the 
signed written consent of the decedent's personal representative. See id. §§ 159.005(a)(5). 
Any subsequent release of medical records must be consistent with the purposes for which 
the governmental body obtained the records. See id. § 159.002(c); Open Records Decision 
No. 565 at 7 (1990). 

Accordingly, the medical records must be withheld under section 552.1 0 1 ofthe Government 
Code in conjunction with the MP A, unless the city receives written consent for release of 
those records that complies with sections 159.004 and 159.005 of the MPA. However, we 
find none of the remaining submitted information consists of medical records for purposes 
of the MPA, and it may not be withheld under section 552.101 on that basis. As you raise 
no other exception to disclosure of this information, the records we have marked must be 
released. 
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This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openJindex orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Cindy Nettles 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CN/dls 

Ref: ID# 448701 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


