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I. 

Mr. Ronald 1. Bounds 
Assistant City Attorney 

',~ 

City of Corpus,J:hristi 
P.O. Box 9277. 

" 

Corpus Christi, Texas 78469-9277 

Dear Mr. BounJs: 

0R20 12-04500 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Informa ;:ion Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 4:l9123 (ORR# 35). 

The City of CC;1)US Christi (the "city") received a request for information pertaining to a 
specified incid,;nt. You state the city is withholding information subject to section 552.117 
ofthe Governrr~ent Code as permitted by section 552.024(c) of the Government Code. I You 
state the city (! releasing some of the requeste<;l information. You claim some of the 
submitted infcnmation is excepted from disclosure under sections 552.101 and 552.102 of 
the Governmeh Code. We have considered the ,exceptions you claim and reviewed the 
submitted info;'mation. 

-' 
,-, 

Section 552.1 C" of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidemlal by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.10,. Section 552.101 encompasses information made confidential by statute, 

ISection.52.1l7 of the Government Code excepts from disclosure the home addresses and telephone 
numbers, emerge(:;y contact information, social security numbers, and family member information of current 
or former officialdor employees of a governmental body. See Gov't Code § 552.117(a)(1). Section 552.024 
ofthe Governmerl', Code authorizes a governmental body to withhold information subject to section 552.117 
without requestin( 'a decision from this office if the current or former employee or official chooses not to allow 
public access to tt.e information. See id. § 552.024( c). 
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which governs release of medical records. See Occ. Code §§ 151.001-165.160. 
Section 159.002 of the MPA provides, in relevant part: 

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in 
connection with any professional services as a physician to the patient, is 
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by 
this chapter. 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Id. § 159.002(a)-(c). This office has concluded the protection afforded by section 159.002 
extends only to records created by either a physician or someone under the supervision of a 
physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983), 343 (1982). 
Information subject to the MP A includes both medical records and information obtained 
from those medical records. See Occ. Code §§ 159.002, .004; Open Records Decision No. 
598 (1991). We have further found when a file is created as a result ofahospital stay, all the 
documents in the file referring to diagnosis and treatment constitute physician-patient 
communications or "[ r ]ecords ofthe identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that are created or maintained by a physician." Open Records Decision 
No. 546 (1990). 

Upon review, we agree the information you have marked constitutes records of the identity, 
diagnosis, evaluation, or treatment of a patient by a physician that were created or are 
maintained by a physician. Accordingly, the marked medical records must be withheld under 
section 552.1 01 of the Government Code in conjunction with the MP A, unless the city 
receives written consent for release of those records that complies with sections 159.004 
and 159.005 of the MPA. 

Section 552.102(a) of the Government Code excepts from disclosure "information in a 
personnel file, the disclosure of which would constitute a clearly unwarranted invasion of 
personal privacy." Gov't Code § 552.102(a). The Texas Supreme Court held 
section 552.1 02( a) excepts from disclosure the dates of birth of state employees in the payroll 
database ofthe Texas Comptroller of Public Accounts. Tex. Comptroller of Pub. Accounts 
v. Attorney Gen. of Tex. , 354 S.W.3d 336 (Tex. Dec. 3,2010). Upon review, we agree the 
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city must withhold the dates of birth you have marked under section 552.102(a) of the 
Government Code. 

In summary, the city must withhold the medical records you marked under section 552.101 
of the Government Code in conjunction with the MP A, unless the city receives written 
consent for release of those records that complies with sections 159.004 and 159.005 of the 
MP A. The city must also withhold the dates of birth you have marked under 
section 552.1 02( a) of the Government Code. The remaining information must be released. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

/!} WIJ- YJ1 ~ ?!-
Claire V. Morris Sloan 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CVMS/som 

Ref: ID# 449123 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


