ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
GREG ABBOTT

April 4, 2012

Mr. Jason D. King

Akers & Boulware-Wells, LLP

6618 Sitio Del Rio Boulevard, Building E, Suite 102
Austin, Texas 78730

OR2012-04807
Dear Mr. King:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 449744.

The City of Balch Springs (the “city”), which you represent, received eight requests from the
same requestor for eight categories of information from specified time periods, including (1)
correspondence involving the mayor, the city manager, or the economic development director
and Dallas County Water Control and Improvement District No. 6 (“WCID No. 6"); (2)
agendas and minutes of city council meetings involving WCID No. 6; (3) other records of
regular city council meetings; (4) records related to code enforcement violations; (5) the
current city ordinance pertaining to amusement centers and eight-liners and any proposals
pertaining to the ordinance; and (6) information related to accidents involving city vehicles.
You claim the submitted information is excepted from disclosure under section 552.107 of
the Government Code. We have considered the exception you claim and reviewed the
information you submitted.

We first note the submitted information consists exclusively of communications involving
city officials, attorneys for the city, and attorneys for the Texas Municipal League (“TML”).
We therefore assume the city has released any other information responsive to the present
requests for information that existed when the city received the requests. If not, then the city
must release any such information immediately.’ See Gov’t Code §§ 552.221, .301, .302;
Open Records Decision No. 664 (2000).

"We note the Act does not require a governmental body to release information that did not exist when
itreceived a request or create responsive information. See Econ. Opportunities Dev. Corp. v. Bustamante, 562
S.W.2d 266 (Tex. Civ. App.—San Antonio 1978, writ dism’d); Open Records Decision Nos. 605 at 2
(1992), 555 at 1 (1990), 452 at 3 (1986), 362 at 2 (1983).
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Next, we address your claim for the submitted information under section 552,107 of the
Government Code. Section 552.107(1) protects information that comes within the
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege
in order to withhold the information at issue. See Open Records Decision No. 676 at 6-7
(2002). First, a governmental body must demonstrate the information constitutes or
documents a communication. /d. at 7. Second, the communication must have been made
“for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services” to the client
governmental body. See TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an
attorney or representative is involved in some capacity other than that of providing or
facilitating professional legal services to the client governmental body. See In re Tex.
Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.— Texarkana 1999, orig. proceeding)
(attorney-client privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of
attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal
counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact a
communication involves an attorney for the government does not demonstrate this element.
Third, the privilege applies only to communications between or among clients, client
representatives, lawyers, and lawyer representatives. See TEX. R. EvID. 503(b){(1)(A)-(E).
Thus, a governmental body must inform this office of the identities and capacities of the
individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client
privilege applies only to a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was “not
intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure 1s made in
furtherance of the rendition of professional legal services to the client or those reasonably
necessary for the transmission of the communication.” [/d. 503(a)(5). Whether a
communication meets this definition depends on the intent of the parties involved at the time
the information was communicated. See Osborne v. Johnson, 954 S.W .2d 180, 184 (Tex.
App—Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client may elect to waive the
privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein).

You contend the submitted information consists of communications between attorneys for
and representatives of the city that were made for the purpose of facilitating the rendition of
professional legal services to the city. You state these communications were intended to be
and remain confidential. Based on your representations and our review of the information
atissue, we conclude the city may generally withhold the information we have marked under
section 552.107(1) of the Government Code. We note, however, that one of the marked
e-mail strings contains a communication with an attorney employed by TML. According to
TML’s website, its attorneys only provide general legal advice and do not actually represent
member cities. Thus, we conclude you have not demonstrated the communication with TML
and the attachment to the communication, which we have marked, are protected by the
attorney-client privilege. Therefore, the marked communication with TML and the
attachment to the communication may not be withheld under section 552.107(1) of the
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Government Code and must be released to the requestor if they exist separate and apart from
the e-mail string in which they appear. We likewise conclude the rest of the submitted
information, which consists of communications with attorneys for TML, is not protected by
the attorney-client privilege and may not be withheld under section 552.107(1). As the city
claims no other exception for that information, it must be released to the requestor.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag state.tx. us/open/index_orl.php,
or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

Jagges W. Morris, [l
Assistant Attorney General
Open Records Division
JWM/em
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