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Mr. Mark Mann

Assistant City Attorney

City of Garland

P.O. Box 469002
arland, Texas 75046

OR2012-07209
Dear Mr. Mann

sject to required public disclosure under the

You ask whether certain mformation is st
In 2 ofthe Government Code. Your e cquest was
2-0167)
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Public Information Act (the “Act™), ¢l ;ap{u 5

assigned ID# 453678 (Garland Ret. No. GCA 12-01

The Garland Police Department (the *'d ‘gmmzux “yreceivedareq
report.  You claim the submitted information is excepted f
section 552.101 of the Government Coéc. We have considered t
reviewed the submitted information.
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the Government Code excepts from disclosure “information considered
|

to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” Gov’t
Code § 552.101. This section encompasses information protected by other statutes, such as

the Family Code which provides in relevant part:

(¢) Except as provided by Subsection (d), law enforcement records and files
concerning a child and information stored, by electronic means or otherwise,
concerning the child from which a record or file could be generated may not
be disclosed to the public and shall be:

(1) ifmaintained on paper or microfilm, kept separate from adult files
and records;

(2) if maintained electronically in the same computer system as
records or files relating to adults, be accessible under controls that are
separate and distinct from controls to access electronic data
concerning ad{zhs, and
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(3) maintained on a local basis only and not sent to a central state or
federal depository, except as provided by Subchapters B, D, and E.

Fam. Code § 58.007(c). Juvenile law enforcement records relating to delinquent conduct that
occurred on or after September 1, 1997 are confidential under section 58.007(c). See id.
§ 51.03(a) (defining “delinquent conduct™). For purposes of section 58.007(¢), a “child” is
a person who is ten years of age or older and under seventeen years of age. See id
§ 51.02(2). You indicate the submitted information involves juveniles listed as suspects in
criminal matters. Upon review, we agree the report involves children allegedly engaged in
delinquent conduct that occurred after September 1, 1997. You do not indicate, nor does it
appear, that any of the exceptions in section 38.(}07 apply to this information. Thus, we
agree the submitted information is generally confidential under section 552.101 in
conjunction with section 58.007(c) of the Family Code.

Section 552.101 also encompasses the Medical Practice Act (the “MPA™), subtitle B of
title 3 of the Occupations Code. Section 159.002 of the MPA pzowdes n part:

(b) A record of the identity, diagnosts, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who is acting on the patient’s behalf, may not disclose the
mformation except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Occe. Code § 159.002(b)~(c). This office has concluded the protection afforded by
section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under the
supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983), 343
(1982). Information that is subject to the MPA includes both medical records and
information obtained from those medical records. See Occ. Code §§ 159.002, .004; Open
Records Decision No. 598 (1991). The submitted information contains information that has

seen directly obtained from the medical records of the requestor’s minor son. Medical
records involving a minor must be released on the parent’s or legal guardian’s signed, written
consent, provided that the consent specifies (1) the information to be covered by the release
(2) reasons or purposes for the release, and (3) the person to whom the information is to be
released. See Occ. Code §§ 159.004, .005. Any subsequent release of medical records must
be consistent with the purposes for which the governmental body obtained the records. See
id. § 159.002(c); Open Records Decision No. 565 at 7 (1990). Medical records may be
released only as provided under the MPA. See Occ. Code §§ 159.002, .004; Open Records
Decision Nos. 598, 546 (1990) (because hospital treatment is routinely conducted under
supervision of physicians, documents relating to diagnosis and treatment during hospital stay
would constitute protected MPA records).
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Although the submitted information is generally confidential under section 58.007 of the
Family Code, the MPA may provide the requestor with a right of access to the portion of the
mformation consisting of her minor child’s medical records. Therefore, there is a conflict
between the provisions of section 58.007 of the Family Code and the MPA. Where general
and specific statutes are in irreconcilable conflict, the specific provision typically prevails
as an exception to the general provision unless the general provision was enacted later and
there is clear evidence that the legislature intended the general provision to prevail. See
Gov’t Code § 311.026(b); City of Lake Dallas v. Lake Cities Mun. Util. Auth., 555
S.W.2d 163, 168 (Tex. Civ. App.—Fort Worth 1977 writ ref’d n.rel). In ih;s mstance,
although section 58.007 generally makes records of juvenile conduct confidential, the MPA
specifically permits release of medical records to certain parties and in certain circumstances

Accordingly, the MPA prevails over section 58.007. Therefore, the department must release
the marked medical records only in accordance with the MPA. The department must
withhold the remaining information under section 552.101 of the Government Code in

onjunction with section 58.007(c) of the Family Code

This letter ruling is limited to the particular information at 1ssue 1n this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
1espovszbzhms please visit our website at http://www.oag.state tx.us/open/index_orl.php,
or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hothine, toll fre

at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for p ;fowd ng pLH
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787.
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Sincerely,

Michelte R Garza
Assistant Attorney General
Open Records Division

MRG/em

Enc.  Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)



