
June 8, 2012 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Mr. Roger D. Hepworth 
Counsel for the Sinton Independent School District 
The Fowler Law Firm, PC 
919 Congress Avenue, Suite 900 
Austin, Texas 78701 

Dear Mr. Hepworth: 

OR2012-08846 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 456131. 

The Sinton Independent School District (the "district"), which you represent, received a 
request for all e-mails to or from a named individual during a specified time regarding the 
wind turbine project. You state you have released most ofthe responsive information to the 
requestor. You claim some of the submitted information is excepted from disclosure 
pursuant to section 552.107 of the Government Code. 1 We have considered the exception 
you claim and reviewed the submitted information. 

Initially, we note some of the submitted information, which we have marked, is not 
responsive to the instant request for information because it was created after the district 
received the request for information. This ruling does not address the public availability of 
any information that is not responsive to the request and the district is not required to release 
such information in response to this request. 

'Although you raise section 552.101 of the Government Code in conjunction with rule 503 of the 
Texas Rules of Evidence, this office has concluded section 552.101 does not encompass discovery privileges. 
See Open Records Decision Nos. 676 at 1-2 (2002),575 at 2 (1990). You also claim this information is 
protected under the attorney-client privilege based on Texas Rule of Evidence 503. In this instance, however, 
the proper exception to raise when asserting the attorney-client privilege for information not subject to 
section 552.022 of the Government Code is section 552.107. See ORD 676 at 3. 
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Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 
in order to withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). 
First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents 
a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made "for the 
purpose offacilitating the rendition of professional legal services" to the client governmental 
body. TEX. R. BVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or 
representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating 
professional legal services to the client governmental body. In re Tex. Farmers Ins. 
Exch., 990 S.W.2d 337,340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client 
privilege does not apply if attorney acting in a capacity other than that of attorney). Third, 
the privilege applies only to communications between or among clients, client 
representatives, lawyers, and lawyer representatives. See TEX. R. BVID. 503(b)(1). Thus, a 
governmental body must inform this office ofthe identities and capacities ofthe individuals 
to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege 
applies only to a confidential communication, meaning it was "not intended to be disclosed 
to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance ofthe rendition 
of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission 
of the communication." Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition 
depends on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. 
Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, no pet.). Moreover, 
because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must 
exp lain that the confidentiali ty 0 f a communication has been maintained. Section 552.107 (1 ) 
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the 
attorney-client privilege unless otherwise waived by the govenunental body. See Huie v. 
DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, 
including facts contained therein). 

With the exception ofthe information you have marked for release, you state the submitted 
responsive information consists of communications between the district's attorney, attorney 
representative, and district employees made in furtherance of the rendition of professional 
legal services to the district. You also state the communications were made in confidence, 
and that confidentiality has been maintained. Based on your representations and our review, 
we find you have demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to most of 
the information at issue. However, one ofthe submitted communications includes a member 
ofthe media, a non-privileged party. Accordingly, with the exception ofthe information you 
have marked for release, and the additional information we have marked for release, the 
district may withhold the submitted responsive information under section 552.107(1) ofthe 
Government Code. 
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We note portions of the infonnation you have marked for release may be subject to 
sections 552.117(a)(1) and 552.137 of the Government Code.2 Section 552.117(a)(I) excepts 
from disclosure the home address and telephone number, social security number, emergency 
contact infonnation, and family member infonnation of a current or fonner employee of a 
governmental bodywho requests this infonnation be kept confidential under section 552.024 
of the Government Code. See Gov't Code § 552.1l7(a)(1). Section 552.117 is also 
applicable to personal pager and cellular telephone numbers, provided the cellular telephone 
service or pager service is not paid for by a governmental body. See Open Records Decision 
No. 506 at 5-6 (1988) (statutory predecessor to section 552.117 ofthe Government Code not 
applicable to cellular telephone numbers provided and paid for by governmental body and 
intended for official use). Whether a particular item of infonnation is protected by 
section 552.117(a)(1) must be detennined at the time of the governmental body's receipt of 
the request for the infonnation. See Open Records Decision No. 530 at 5 (1989). Thus, 
infonnation may only be withheld under section 552.117(a)(1) on behalf of a current or 
fonner employee who made a request for confidentiality under section 552.024 prior to the 
date ofthe governmental body's receipt ofthe request for the infonnation. Therefore, if the 
individual whose cellular telephone number we have marked timely requested confidentiality 
under section 552.024 and pays for the cellular telephone service with his own funds, the 
district must withhold the marked infonnation under section 552.117(a)(1) of the 
Government Code. If the individual whose infonnation is at issue did not make a timely 
election under section 552.024 or does not pay for the cellular telephone service with his own 
funds, the city may not withhold the infonnation at issue under section 552.1 17(a)(1 ) of the 
Government Code. 

Section 552.137 of the Government Code excepts from disclosure "an e-mail address of a 
member ofthe public that is provided for the purpose of communicating electronically with 
a governmental body" unless the member of the public consents to its release or the e-mail 
address is of a type specifically excluded by subsection (c). See Gov't Code 
§ 552.137(a)-(c). The e-mail address at issue is not excluded by subsection (c). Therefore, 
the district must withhold the personal e-mail address we have marked under section 552.137 
of the Government Code, unless the owner has affinnatively consented to its public 
disclosure. 

In summary, with the exception of the infonnation marked for release, the district may 
withhold the submitted responsive infonnation under section 552.107(1) ofthe Government 
Code. If the individual whose cellular telephone number we have marked timely requested 
confidentiality under section 552.024 of the Government Code and pays for the cellular 
telephone service with his own funds, the district must withhold the marked infonnation 
under section 552.117(a)(1) of the Government Code. The district must withhold the 

2The Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body, but ordinarily will not raise other exceptions. Open Records Decision Nos. 481 (1987),480 (1987),470 
(1987). 
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personal e-mail address we have marked under section 552.137 of the Government Code, 
unless the owner has affirmatively consented to its public disclosure. The district must 
release the remaining responsive information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openlindex orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Jennifer Burnett 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

JB/dls 

Ref: ID# 456131 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


