
July 3, 2012 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

Mr. Kent A. Brown 
Assistant County Attorney 
Nueces County Attorney 
Nueces County Courthouse 
90 I Leopard, Room 207 
Corpus Christi, Texas 78401-3680 

Dear Mr. Brown: 

0R2012-10199 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 457794. 

The Nueces County Medical Examiner's Office (the "county") received a request for medical 
records relating to a named individual. You claim the submitted information is excepted 
from disclosure under section 552.101 of the Government Code. We have considered the 
exception you claim and reviewed the submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. This section encompasses information protected by other statutes, 
including the Medical Practice Act (the "MPA"), subtitle B of title 3 of the Occupations 
Code. Section 159.002 of the MPA provides: 
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(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Oce. Code § 159.oo2(b)-(c). This office has concluded the protection afforded by 
section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under the 
supervision ofa physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983), 343 
(1982). This office also has concluded that when a file is created as the result of a 
hospital stay, all of the documents in the file that relate to diagnosis and treatment constitute 
either physician-patient communications or records of the identity, diagnosis, evaluation, or 
treatment of a patient by a physician that are created or maintained by a physician. See 
Open Records Decision No. 546 (1990). Section 159.001 of the MPA defines "patient" as 
a person who consults with or is seen by a physician to receive medical care. See Occ. 
Code § 159.001(3). Under this definition, a deceased person cannot be a patient under 
section 159.002 of the MPA. See ORDs 487,370,343. Thus, the MPA is applicable only 
to records related to a person who was alive at the time of diagnosis, evaluation, or treatment 
to which the records pertain. 

Medical records must be released upon receipt of the patient's signed, written consent, 
provided the consent specifies (1) the information to be covered by the release, (2) the 
reasons or purposes for the release, and (3) the person to whom the information is to 
be released. See Occ. Code §§ 159.004, .005. After the death of a patient, medical records 
may be released only on the signed written consent of the deceased individual's 
personal representative. Id. § 159.oo5(a)(5). Any subsequent release of medical records 
must be consistent with the purposes for which the governmental body obtained the records. 
See id. § 159.002(c); Open Records Decision No. 565 at 7 (1990). Upon review, we find the 
information we have marked constitutes confidential medical records subject to the MP A. 
You state you have not received consent for release of these records. Thus, the county 
must withhold this marked information in accordance with the MP A, unless the county 
receives consent that complies with sections 159.004 and 159.005 of the Occupations Code. 
However, we find none of the remaining information you seek to withhold constitutes a 
medical record for purposes of the MP A, and the county may not withhold the remaining 
information under section 552.101 of the Government Code on that basis. As you raise no 
further exceptions to disclosure, the remaining information must be released. 
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This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.usIopeniindex orl.ohp, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

t?/ /:t. 
Charles Galindo Jr.

Y 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CGlbs 

Ref: ID# 457794 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


