
July 23,2012 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

----- --Mr. Douglas E. Manning 
Assistant County Attorney 
Orange County 
801 Division 
Orange, Texas 77630 

Dear Mr. Manning: 

0R2012-11398 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Goveriunent Code. Your request was 
assigned ID# 459555. 

The Orange County Sheriff s Office (the "sheriff s office") received a request for information 
pertaining to three specified incident reports involving three named individuals and any 
reports or statements made by one of the named individuals to a named detective prior to a 
specified date. You assert the sheriffs office need not comply with the request pursuant to 
section 552.028 of the Government Code, and, alternatively, the requested information is 
excepted from disclosure under section 552.101 of the Government Code. We have 
considered your arguments and reviewed the submitted information. 

Section 552.028 of the Government Code provides, in relevant part: 

(a) A governmental body is not required to accept or comply with a request 
for information from: 

(1) an individual who is imprisoned or confined in a correctional 
facihty; or 
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(2) an agent of that individual, other than that individual's attorney 
when the attorney is requesting information that is subject to 
disclosure under [the Act]. 

(b) This section does not prohibit a governmental body from disclosing to an 
individual described by Subsection (a)(l), or that individual's agent, 
information held by the governmental body pertaining to that individual. 

Gov't Code § 552.028(a)-(b). You state the requestor is an agent of the prison legal aid 
association. You claim the requestor is making the present request for public information 
as a representative of a specified inmate and the information requested is "nearly identical 

-- ._-- - to that 'infonnation previously-re-quested bYltne inmate] OIfmultiple occasions~" -YOU state --' .------
the requestor has not identified himself as the attorney for an incarcerated individual. Having 
considered your argwnents, we conclude you have not established the requestor is, in fact, 
acting as the inmate's agent. We therefore conclude section 552.028 of the Government 
Code does not pennit the sheriffs office to decline to comply with this request. 
Accordingly, we will address your argument against disclosure under the Act. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "infonnation considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision," Gov't 
Code § 552.101. Section 552.101 encompasses section 261.201(a) of the Family Code, 
which provides as follows: 

(a) [T]he following information is confidential, is not subject to public 
release under Chapter 552, Government Code, and may be disclosed only for 
purposes consistent with this code and applicable federal or state law or under 
rules adopted by an investigating agency: 

(1) a report of alleged or suspected abuse or neglect made · 
under this chapter and the identity of the person making the 
report; and 

(2) except as otherwise provided in this section, the files, 
reports, records, communications, audiotapes, videotapes, and 
working papers used or developed in an investigation under 
this chapter or in providing services as a result of an 
investigation. 

Fam. Code § 261.201(a). You state the submitted information was used or developed in 
investigations of alleged child abuse. Based on your representations and our review of the 
information at issue, we agree the submitted infonnation is subject to section 261.201 of the 
Family Code. See id § 261.001(1)(E) (defining "abuse" for purposes of chapter 261 of the 
Family Code as including offense of aggravated sexual assault under section 22.021 of the 
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Penal Code); see also Penal Code § 22.0 11 (defining "child" for purposes of sexual assault 
of a child as person under 17 years of age). As you do not indicate the sheriff s office has 
adopted a rule that governs the release of this type of information, we assume no such rule 
exists. Given that assumption, we conclude the sheriffs office must withhold the submitted 
information in its entirety under section 552.1 01 of the Government Code in conjunction 
with section 261.201 of the Family Code. See Open Records Decision No. 440 at 2 (1986) 
(addressing predecessor statute). 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. ---------

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openiindex orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

SinC~( L~/I 

Assistant Attorney General 
Open Records Division 

JLlsom 
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(w/o enclosures) 


