
August 8, 2012 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

Mr. Orlando Juarez, Jr. 
Escamilla, Poneck & Cruz, L.L.P. 
216 West Village Boulevard, Suite 202 
Laredo, Texas 78041 

Dear Mr. Juarez: 

0R2012-12465 

You ask whether certain infonnation is subject to required public disclosure under the 
Public Infonnation Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 461609. 

The United Independent School District (the "district"), which you represent, received a 
request for the requestor's personnel records, records related to incidents involving the 
requestor, grievances, and letters for the duration of the requestor's employment with the 
district. You claim that the submitted infonnation is excepted from disclosure under 
sections 552.102, 552.107, 552.114, 552.117, and 552.137 of the Government Code.1 We 
have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted infonnation. 

We note the United States Department of Education Family Policy Compliance Office (the 
"DOE") has infonned this office the Family Educational Rights and Privacy Act ("FERP A"), 
section 1232g of title 20 of the United States Code, does not pennit state and local 
educational authorities to disclose to this office, without parental consent, unredacted, 
personally identifiable infonnation contained in education records for the purpose of our 

(Although you also raIse section 552.026 of the Government Code as an exception to disclosure, 
section 552.026 is not an exception to disclosure. Rather, section 552.026 provides the Act does not require 
the release of infonnation contained in education records except in confonnity WIth the Family Educational 
Rights and Privacy Act of 1974. Gov't Code § 552.026. Additionally, although you also raise Texas Rule of 
Evidence 503 for Exhibit C, we note that, in this instance, the proper exception to raise when asserting the 
attorney-client privilege for infonnation not subject to section 552.022 of the Government Code is 
section 552.107. See Open Records Decision No. 676 at 1 -2 (2002). 
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review in the open records ruling process under the Act. 2 Consequently, state and local 
educational authorities that receive a request for education records from a member of the 
public under the Act must not submit education records to this office in unredacted form, that 
is, in a form in which ''personally identifiable information" is disclosed. See 34 C.F.R. 
§ 99.3 (defining ''personally identifiable information''). You state that Exhibit B contains 
student identifying education records that are protected under FERP A. Because our office 
is prohibited from reviewing these education records, we will not address the applicability 
of FERPA to the information in Exhibit B. See 20 U.S.C. § 1232g(a)(I)(A). Such 
determinations under FERP A must be made by the educational authority in possession of 
such records. l Likewise, we do not address your arguments under section SS2.114 of the 
Government Code. See Gov't Code §§ SS2.026 (incorporating FERPA into the Act), .114 
(excepting from disclosure "student records"); Open Records Decision No. S39 (1990) 
(determining the same analysis applies under section SS2.114 and FERPA). However, we 
will consider your remaining arguments against disclosure of the information in Exhibits B 
andC. 

Section SS2.102(a) of the Government Code excepts from disclosure "information in a 
personnel file, the disclosure of which would constitute a clearly unwarranted 
invasion of personal privacy." Gov't Code § SS2.102(a). The Texas Supreme Court held 
section SS2.1 02(a) excepts from disclosure the dates ofbirth of state employees in the payroll 
database of the Texas Comptroller of Public Accounts. Tex. Comptroller of Pub. Accounts 
v. Attorney Gen. of Tex., 3S4 S.W.3d 336 (Tex. 2010). Having carefully reviewed the 
information at issue, we conclude the district must withhold the information you have 
marked in Exhibit B under section SS2.102(a) of the Government Code. 

Section SS2.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. Gov't Code § SS2.107(1). When asserting the attorney-client 
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to 
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue. Open 
Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate that 
the information constitutes or documents a communication. Id. at 7. Second, the 
communication must have been made "for the purpose of facilitating the rendition of 
professional legal services" to the client governmental body. TEX. R. EVID. S03(b)(I). The 
privilege does not apply when an attorney or representative is involved in some capacity 
other than that of providing or facilitating professional legal services to the client 
governmental body. In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. 

2A copy of this letter may be found on the Office of the Attorney General's website: 
http://www.oag.state.tx.us/openl20060725usdoe.pdf. 

lIn the future, if the district does not obtain parental consent to submit unredacted education records 
and the district seeks a ruling from this office on the proper redaction of those education records in compliance 
WIth FERPA, we will rule accordingly. 
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App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney 
acting in a capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in 
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, 
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the 
government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies to only 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer 
representatives. TEx. R. EVID. 503(b)(1). Thus, a governmental body must inform this 
office of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at 
issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies to only a confidential 
communication, id., meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than 
those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal 
services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the 
communication." [d. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends 
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. Osborne 
v. Johnson, 954S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, nopet.). Moreover, because the 
client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must explain that 
the confidentiality ofa communication has been maintained. Section 552.107(1) generally 
excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client 
privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 
S.W.2d 920,923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts 
contained therein). 

You state the information in Exhibit C constitutes communications between legal counsel 
for the district and district representatives in their capacity as clients that were made for the 
purpose of providing legal services to the district. You state the communications were 
intended to be confidential and have remained confidential. Based on your representations 
and our review, we find the information in Exhibit C consists of privileged attorney-client 
communications that the district may generally withhold under section 552.107(1) of the 
Government Code. However, we note three of the submitted e-mail strings include 
communications with a non-privileged party. To the extent the communications with this 
non-privileged party exist separate and apart from the e-mail strings in which they appear, 
then the district may not withhold the portions of the communications we have marked under 
section 552.107(1). 

Section 552.117 of the Government Code excepts from disclosure the home addresses and 
telephone numbers, emergency contact information, social security numbers, and family 
member information of current or former officials or employees of a governmental body who 
request that this information be kept confidential under section 552.024 of the Government 
Code. Gov't Code § 552.117(a)(I). Whether a particular piece of information is protected 
by section 552.117(a)(1) must be determined at the time the request for it is made. See Open 
Records Decision No. 530 at 5 (1989). Therefore, a governmental body must withhold 
information under section 552.117 on behalf of current or former officials or employees only 
if these individuals made a request for confidentiality under section 552.024 prior to the date 
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on which the request for this infonnation was made. Accordingly, if the employee whose 
infonnation is at issue timely elected to keep his personal infonnation confidential pursuant 
to section SS2.024, the district must withhold the infonnation you have marked in Exhibit 
B under section SS2.117(aXl) of the Government Code. The district may not withhold this 
infonnation under section SS2.117 if the employee did not make a timely election to keep 
the infonnation confidential. 

To the extent the non-privileged communications we have marked in Exhibit C may not be 
withheld under section SS2.1 07( 1) of the Government Code, we address your arguments for 
this infonnation under section SS2.137 of the Government Code. Section SS2.137 excepts 
from disclosure "an e-mail address of a member of the public that is provided for the purpose 
of communicating electronically with a governmental body," unless the member of the public 
consents to its release or the e-mail address is of a type specifically excluded by subsection 
(c). Gov'tCode § SS2.137(a)-(c). Thee-mail address you have marked and we have marked 
in ExhibitC is not of the type specifically excluded by section SS2.137(c). Accordingly, the 
district must withhold the e-mail address you have marked and we have marked under 
section SS2.137 of the Government Code unless the owner of the address affinnatively 
consents to its release.4 

In summary, the district: (1) must withhold the infonnation you have marked in Exhibit B 
under section SS2.102(a) of the Government Code; (2) may withhold Exhibit C under 
section SS2.107(1) of the Government Code with the exception of the infonnation we have 
marked, to the extent the marked non-privileged communications exist separate and apart 
from the e-mail strings in which they appear; (3) must withhold the infonnation you have 
marked in Exhibit B under section SS2.117(a)(I) of the Government Code if the employee 
timely elected confidentiality; and (4) must withhold the e-mail address you have marked and 
we have marked in Exhibit C under section SS2.137 of the Government Code unless the 
owner of the address affinnatively consents to its release. The district must release the 
remaining information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
detennination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more infonnation concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at htt}?:lIwww.oag.state.tx.us/openiindex orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 

·We note this office issued Open Records Decision No. 684 (2009), a previous determination to all 
governmental bodies authorizing them to withhold ten categories of infonnation, including an e-mail address 
of a member of the public under section 552.137 of the Government Code, without the necessity of requesting 
an attorney general decision. 
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at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
infonnation under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

cYtwiD117-M Lindsay E. Hale 
Assistant Attorney eral 
Open Records Division 

LEHlag 

Ref: ID# 461609 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


