
August 8, 2012 

Mr. Roger E. Gordon 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

Counsel for the City of Woodcreek 
The Law Office of Roger Gordon 
Building One, Suite 300 
90 1 South Mopac Expressway 
Austin, Texas 78746 

Dear Mr. Gordon: 

0R20 12-12466 

You ask whether certain infonnation is subject to required public disclosure under the 
Public Infonnation Act (the " Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned 10# 461612 (WC No. 12-001). 

The City of Woodcreek (the "city"), which you represent, received a request for any bills 
submitted by the city attorney during a specified time period and two categories of 
infonnation pertaining to the "Wimberly Water Talks." The city also received a second 
request from the same requestor for any documents, notes, or other communications that 
provide specified infonnation related to these water talks. 1 You infonn us that most of the 
requested infonnation will be released. You claim Exhibits 0 through H are excepted from 
disclosure under section 552.107 of the Government Code. We have considered the 
exception you claim and reviewed the submitted infonnation. 

Initially, we note the infonnation in Exhibit 0 includes a city ordinance. As laws and 
ordinances are binding on members of the public, they are matters of public record and may 
not be withheld from disclosure under the Act. See Open Records Decision 
Nos. 551 2-3 (1990) (laws or ordinances are open records, 221 at 1 (1979) (official records 

Iyou infonn us that the city sought and received clarification of the second request. See Gov't Code 
§ 552.222(b) (providing that if request for infonnation is unclear, governmental body may ask requestor to 
clarify request). 
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of governmental body's public proceedings are among most open of records). Therefore, the 
city ordinance in Exhibit D. which we have marked, must be released. 

Next, we note some of the information in Exhibit D is subject to section 552.022(a)(3) of the 
Government Code, which provides for the required public disclosure of "information in an 
account, voucher, or contract relating to the receipt or expenditure of public or other funds 
by a governmental body," unless it is "made confidential under [the Act] or other law[.]" 
Gov't Code § 552.022(a)(3). Although you raise section 552.107(1) of the Government 
Code for this information, this section is a discretionary exception to disclosure and does not 
make information confidential under the Act. See Open Records Decision Nos. 676 
at 10-11 (2002) (attomey-client privilege under section 552.1 07( I) may be waived), 665 at 2 
n.5 (2000) (discretionary exceptions generally). Therefore, the city may not withhold the 
information at issue, which we have marked pursuant to section 552.022(a)(3) of the 
Government Code, under section 552.107(1) of the Government Code. However, we note 
the attomey-client privilege encompassed by section 552.1 07( I) is also found in Texas Rule 
of Evidence 503. The Texas Supreme Court has held the Texas Rules of Evidence are "other 
law" within the meaning of section 552.022. See In re City of Georgetown, 53 
S.W.3d 328, 336 (Tex. 2001). Accordingly, we will consider your assertion of the 
attomey-client privilege under Texas Rule of Evidence 503 for the information in Exhibit D 
that is subject to section 552.022(a)(3) of the Government Code. We will also consider your 
arguments under section 552.1 07( I) for the remaining information in Exhibit D and 
Exhibits E through H, which are not subject to section 552.022(a)(3). 

We first address your assertion of the attomey-client privilege for the information in Exhibit 
D that is subject to section 552.022(a)(3) of the Government Code. Texas Rule of 
Evidence 503 encompasses the attomey-client privilege. Rule 503(b)( I) provides as follows: 

A client has a privilege to refuse to disclose and to prevent any other person 
from disclosing confidential communications made for the purpose of 
facilitating the rendition of professional legal services to the client: 

(A) between the client or a representative of the client and the client's 
lawyer or a representative of the lawyer; 

(B) between the lawyer and the lawyer's representative; 

(C) by the client or a representative of the client, or the client's lawyer 
or a representative ofthe lawyer, to a lawyer or a representative of a 
lawyer representing another party in a pending action and concerning 
a matter of common interest therein; 

(D) between representatives of the client or between the client and a 
representative of the client; or 
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(E) among lawyers and their representatives representing the same 
client. 

TEX. R. EVID. 503(b)(I). A communication is "confidential" if it is not intended to be 
disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the 
rendition of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the 
transmission of the communication. Id.503(a)(5). 

Thus, in order to withhold attorney-client privileged information from disclosure under 
rule 503, a governmental body must: (I) show the document is a communication transmitted 
between privileged parties or reveals a confidential communication; (2) identify the parties 
involved in the communication; and (3) show the communication is confidential by 
explaining it was not intended to be disclosed to third persons and it was made in furtherance 
of the rendition of professional legal services to the client. Upon a demonstration of all three 
factors, the information is privileged and confidential under rule 503, provided the client has 
not waived the privilege or the document does not fall within the purview of the exceptions 
to the privilege enumerated in rule 503(d). See Pittsburgh Corning Corp. v. Caldwell, 861 
S.W.2d 423, 427 (Tex. App.-Houston [14th Dist.] 1993, orig. proceeding). 

You inform us that the information at issue is an attachment to a communication between the 
city attorney, city officials, and privileged third parties that was made for the purpose of 
facilitating the rendition of professional legal services to the city. You also inform us that 
this communication was intended to be confidential and has remained confidential. We note, 
however, the information at issue was sent to a non-privileged party. Therefore, this non­
privileged communication, which we have marked, may not be withheld under Texas Rule 
of Evidence 503. As no other exceptions to disclosure are raised for the information in 
Exhibit D that is subject to section 552.022(a)(3) of the Government Code, it must be 
released. 

Next, we consider your argument under section 552.107(1) of the Government Code for the 
remaining information, which is not subject to section 552.022(a)(3). Section 552.107(1) 
also protects information coming within the attorney-client privilege. The elements of the 
privilege under section 552.1 07 are the same as those discussed for rule 503. 
Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that is demonstrated to be 
protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. 
See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire 
communication, including facts contained therein). 

You inform us that the remaining information consists of communications between the city 
attorney, the city's outside counsel, city officials, city employees, and privileged third parties 
that were made for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services to 
the city. You also inform us that these communications were intended to be confidential and 
have remained confidential. Based on your representations and our review, we conclude the 
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remaining information generally constitutes privileged attorney-client communications the 
city may withhold under section SS2.107(1) of the Government Code. However, the 
information at issue includes an e-mail that was sent to a non-privileged party. Therefore, 
to the extent this non-privileged e-mail, which we have marked, exists separate and apart 
from the privileged communications, it may not be withheld under section SS2.1 07( 1). If this 
information does not exist separate and apart from the privileged communications, the city 
may withhold it under section SS2.1 07(1). 

We note the non-privileged e-mail we have marked in Exhibit D contains an e-mail address 
that is subject to section SS2.137 of the Government Code.2 This section excepts from 
disclosure "an e-mail address of a member of the public that is provided for the purpose of 
communicating electronically with a governmental body," unless the member of the public 
consents to its release or the e-mail address is of a type specifically excluded by 
subsection (c). Gov't Code § SS2.l37(a)-(c). Accordingly, the e-mail address we have 
marked in the non-privileged e-mail in Exhibit D is not specifically excluded by 
section SS2.13 7( c). As such, this e-mail address must be withheld under section 552.137 of 
the Government Code unless the owner of the address affirmatively consents to its release. 
See id. § 552.137(b). 

In summary, except for the city ordinance we have marked in Exhibit D, the information in 
Exhibit D we have marked pursuant to section S52.022(a)(3) of the Government Code, and 
the non-privileged e-mail we have marked in Exhibit D, the city may withhold the submitted 
information under section 552.107(1) of the Government Code. To the extent the non­
privileged e-mail we have marked in Exhibit D exists separate and apart from the privileged 
communications, it may not be withheld under section 552.1 07( I) of the Government Code. 
If this information does not exist separate and apart from the privileged communications, the 
city may withhold it under section 552.107(1) of the Government Code. The e-mail address 
we have marked in the non-privileged e-mail in Exhibit D must be withheld under 
section 552.137 of the Government Code, unless the owner of the address affirmatively 
consents to its release. The remaining information must be released. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://wv..\\.oag.state.tx .us/opcnlindcx orl.php, 

~The Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body, but ordinarily will not raise other exceptions. Open Records Decision Nos. 481 (1987),480 (1987),410 
(1981). 
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or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
infonnation under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

~~-
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

KLClbhf 

Ref: ID# 461612 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


