
September 6, 2012 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Ms. Jacqueline E. Hojem 
Public Information Coordinator 
Metropolitan Transit Authority of Harris County, Texas 
P.O. Box 61429 
Houston, Texas 77208-1429 

Dear Ms. Hojem: 

0R2012-14120 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the" Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 464590 (MTA No. 2012-0290). 

The Metropolitan Transit Authority of Harris County (the "authority") received a request for 
all reports written by a specified authority employee regarding a specified trip, and all letters 
and e-mails exchanged between the specified employee and certain authority officials from 
April 19, 2012, to May 5, 2012. You state the authority does not have any information 
responsive to the requested reports. 1 You further state you have released some information 
to the requestor. You claim some of the submitted information is excepted from disclosure 
under section 552.107 of the Government Code.2 We have considered the exception you 
claim and reviewed the submitted information. We have also received and considered 
comments from the requestor. See Gov't Code § 552.304 (interested party may submit 
comments stating why information should or should not be released). 

IThe Act does not require a governmental body to release information that did not exist when a request 
for information was received or to prepare new information in response to a request. See Econ. Opportunities 
Dev. Corp. v. Bustamante. 562 S.W.2d 266, 267-68 (Tex. Civ. App.-San Antonio 1978, writ dism'd); Open 
Records Decision Nos. 605 at 2 (1992), 452 at 3 (1986), 362 at 2 (1983). 

~ 

1 Although you also raised section 552.111 of the Government Code. you have not submitted arguments 
explaining how this exception applie .. to the submitted information. Therefore, we assume you have withdrawn 
it. See Gov't Code §§ 552.301, .302. 
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Section SS2.1 07(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 
in order to withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). 
First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents 
a communication. Id at 7. Second, the communication must have been made "for the 
purpose of facilitating the rendition of professional legal services" to the client governmental 
body. TEX. R. EVID. S03(b)(I). The privilege does not apply when an attorney or 
representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating 
professional legal services to the client governmental body. In re Tex. Farmers Ins. 
Exch., 990 S. W.2d 337,340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client 
privilege does not apply if attorney acting in a capacity other than that of attorney). 
Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal counsel, 
such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a communication 
involves an attorney for the government does not demonstrate this element. Third, the 
privilege applies only to communications between or among clients, client representatives, 
lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. EVID. S03(b)(I)(A), (8), (C), (D), (E). Thus, 
a governmental body must inform this office of the identities and capacities of the 
individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client 
privilege applies only to a confidential communication, id S03(b)(I), meaning it was "not 
intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in 
furtherance of the rendition of professional legal services to the client or those reasonably 
necessary for the transmission of the communication." Id S03(a)(S). Whether a 
communication meets this definition depends on the intent of the parties involved at the time 
the information was communicated. Osborne v. Johnson, 9S4 S.W.2d 180, 184 
(Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client may electto waive 
the privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a 
communication has been maintained. Section SS2.107(1) generally excepts an entire 
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless 
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein). 

You state the information you have highlighted in yellow in Exhibit 2 consists of confidential 
communications made in furtherance of professional legal services rendered to the authority. 
You state these communications contain legal advice and opinions regarding the authority' s 
contractual obligations. You state these communications were intended to be confidential 
and that the confidentiality has been maintained. Based on your representations and our 
review, we find you have demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to 
the information at issue in Exhibit 2. Accordingly, the authority may withhold the 
information you have highlighted in yellow in Exhibit 2 under section SS2.107(1) of the 
Government Code. The remaining information must be released. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 
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This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/opcnlindex or .php. 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

KRMIbhf 

Ref: ID# 464590 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


