GREG ABBOTT

October 10, 2012

Mr. Timothy Shaw

Office of General Counsel

The University of Texas System
201 West Seventh Street
Austin, Texas 78701-2902

OR2012-16206
Dear Mr. Shaw:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 469211 (OGC#145587).

The University of Texas Medical Branch at Galveston (the “university”) received a request
for the ten most recent invoices to patients or their insurers that include a line item for the
performance of a test for human metapneumovirus or a schedule indicating the cost to
patients for human metapneumovirus testing. You state the submitted information is not
subject to the Act. In the alternative, you claim the submitted information is excepted from
disclosure under sections 552.101, 552.104, and 552.110 of the Government Code. We have
considered your arguments and reviewed the submitted information.

You contend that, pursuant to section 181.006 of the Health and Safety Code, the
submitted information is not subject to the Act. Section 181.006 states “[f]or a covered
entity that is a governmental unit, an individual’s protected health information . . . is not
public information and is not subject to disclosure under [the Act].” Health & Safety
Code § 181.006(2). We will assume, without deciding, the university is a covered entity.
Section 181.006(2) does not remove protected health information from the Act's application,
but rather states this information is “not public information and is not subject to disclosure
under [the Act].” Id. We interpret this to mean a covered entity's protected health
information is subject to the Act’s application. Furthermore, this statute, when demonstrated
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to be applicable, makes the information it encompasses confidential. Thus, we will consider
your arguments against disclosure of the submitted information.

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” Gov’t
Code § 552.101. This exception encompasses the Medical Practice Act (the “MPA™),
subtitle B of title 3 of the Occupations Code. Section 159.002 of the MPA provides, in part:

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(¢) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who is acting on the patient’s behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Occ. Code § 159.002(b), (c). Information subject to the MPA includes both medical records
and information obtained from those medical records. See id. §§ 159.002, .004; Open
Records Decision No. 598 (1991). This office has concluded the protection afforded by
section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under the
supervision of a physician. We have also found that when a file is created as the result of a
hospital stay, all the documents in the file relating to diagnosis and treatment constitute
physician-patient communications or “[r]ecords of the identity, diagnosis, evaluation, or
treatment of a patient by a physician that are created or maintained by a physician.”
Open Records Decision No. 546 (1990).

This office has determined that in governing access to a specific subset of information, the
MPA prevails over the more general provisions of the Act. See ORD 598. Medical records
must be released on the patient’s signed, written consent, provided that the consent
specifies (1) the information to be covered by the release, (2) the reasons or purposes for the
release, and (3) the person to whom the information is to be released. See Occ. Code
§§ 159.004, .005. The medical records of a deceased patient may only be released on the
signed written consent of the decedent’s personal representative. See id. § 159.005(a)(5).
Any subsequent release of medical records must be consistent with the purposes for which
the governmental body obtained the records. See id. § 159.002(c); Open Records Decision
No. 565 at 7 (1990). Upon review, we find the submitted information consists of medical
records. Accordingly, the university must withhold the submitted information under the
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MPA, unless the university receives consent for release of these records that complies with
sections 159.004 and 159.005(a)(5) of the MPA.'

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and

responsibilities, please visit our website at http://www.oag state.tx.us/open/index_orl.php,
or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free,

at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787.

Sincerely,

S A

Sean Nottingham
Assistant Attorney General
Open Records Division
SN/bhf

Ref: ID# 469211

Enc. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)

'As our ruling is dispositive, we need not address your remaining arguments against disclosure.



