
October 12,2012 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

Mr. Timothy C. Shaw 
Office of General Counsel 
The University of Texas System 
201 West Seventh Street 
Austin, Texas 78701-2902 

Dear Mr. Shaw: 

0R2012-16371 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 466515 (OGC# 144778). 

The University of Texas System (the "system") received a request for information related to 
the Dallas County Indigent Care Corporation ("DCICC") for a specified time period. You 
state you will release some of the requested information to the requestor. You claim some 
of the submitted information is not subject to the Act. Additionally, you claim that the 
submitted information is excepted from disclosure under sections 552.107 and 552.111 of 
the Government Code. We have considered your submitted arguments and reviewed the 
submitted information. 

Initially, we address your contention that a portion of the submitted information is not subject 
to the Act. The Act applies to "public information," which is defined in section 552.002 of 
the Government Code as "information that is collected, assembled, or maintained under a 
law or ordinance or in connection with the transaction of official business: (1) by a 
governmental body; or (2) for a governmental body and the governmental body owns the 
information or has a right of access to it." Gov't Code § 552.002. Thus, virtually all of the 
information in a governmental body's physical possession constitutes public information and, 
thus, is subject to the Act. Id. § 552.002(a)(I); see Open Records Decision Nos. 549 at 4 
(1990),514 at 1-2 (1988). The Act also encompasses information that a governmental body 
does not physically possess, ifthe information is collected, assembled, or maintained for the 
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governmental body, and the governmental body owns the information or has a right of access 
to it. Gov't Code § 552.002(a)(2); see Open Records Decision No. 462 at 4 (1987). 

You state a portion of the submitted information consists of "executed agreements between 
third parties in which [the system] is not a party." You assert this information was not 
carried out in connection with the official business of the system. The information that you 
state is not subject to the Act consists of an executed agreement related to the creation and 
operation of DC ICC. However, the system has a contract with DCICC, in which it provides 
medical care to hospital patients. Thus, we find the information at issue pertains to the 
system's relationship with DCICC and relates to official business of the system. 
Accordingly, the information at issue was collected or assembled or is maintained in 
connection with the transaction of official system business; thus, it constitutes "public 
information" as defined by section 552.002(a). Therefore, the information at issue is subject 
to the Act and must be released, unless it falls within an exception to public disclosure under 
the Act. See Gov't Code § 552.305(b). As no further arguments are made against the 
disclosure of this information, it must be released, and we will address your arguments 
against disclosure under the Act for the entirety of the remaining information. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 
in order to withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). 
First, a governmental body must demonstrate the information constitutes or documents a 
communication. !d. at 7. Second, the communication must have been made "for the purpose 
of facilitating the rendition of professional legal services" to the client governmental body. 
TEX. R. EVID. 503(b )(1). The privilege does not apply when an attorney or representative is 
involved in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal 
services to the client governmental body. In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 
S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege 
does not apply if attorney acting in a capacity other than that of attorney). Governmental 
attorneys often act in capacities other than that of professional legal counsel, such as 
administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a communication 
involves an attorney for the government does not demonstrate this element. Third, the 
privilege applies only to communications between or among clients, client representatives, 
lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. EVID. 503(b)(1). Thus, a governmental body 
must inform this office of the identities and capacities of the individuals to whom each 
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to 
a confidential communication, id., meaning it was "not intended to be disclosed to third 
persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of 
professional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission of 
the communication." Id. 503(a)(5). 
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Whether a communication meets this definition depends on the intent ofthe parties involved 
at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 
(Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client may elect to waive 
the privilege at any time, a governmental body must explain the confidentiality of a 
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire 
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless 
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920,923 
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein). 

You state the information you have marked under section 552.107 consists of 
communications involving system attorneys, legal staff, and system employees and officials 
in their capacities as clients, as well as attorneys and staff for various members of the 
DCICC. You state these communications were made in furtherance of the rendition of 
professional legal services to the system. You assert these communications were 
confidential, and you state the system has not waived the confidentiality of the information 
at issue. Based on your representations and our review, we find you have generally 
demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to the marked information. 

However, we note some of these e-mail strings include e-mails received from or sent to non­
privileged parties, including attorneys and staff for various DCICC participants, as well as 
the Texas Department of Health and Human Services Commission (the "commission"). 
With regard to the communications from the commission, we find the commission was 
acting in its regulatory capacity in its dealings with the DCICC participants and did not share 
a common-interest with the DCICC or with the system. Additionally, we find you have 
failed to demonstrate how any of the parties listed in the remaining information at issue, 
including the DCICC participants, shared a common interest that would allow the 
attorney-client privilege to apply to the communications. See TEX. R. EVID. 503(b)( 1)( c); In 
re Monsanto, 998 S.W.2d 917, 922 (Tex. App.-Waco 1999, orig. proceeding) (discussing 
the "joint-defense" privilege incorporated by rule 503(b)(1)(C». 

Accordingly, if the e-mails received from or sent to these non-privileged parties are removed 
fre>m the e-mail strings and stand alone, they are responsive to the instant requests for 
information. Therefore, if these non-privileged e-mails, which we have marked, are 
maintained by the system separate and apart from the otherwise privileged e-mail strings in 
which they appear, then the system may not withhold these non-privileged e-mails and 
attachments under section 552.107(1) of the Government Code. However, the system may 
withhold the remaining information it has marked under section 552.107(1) of the 
Government Code. I 

I As our ruling is dispositive for this infonnation, we need not address your remaining argument agamst 
dIsclosure. 
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Section 552.111 of the Government Code excepts from disclosure "an interagency or 
intraagency memorandum or letter that would not be available by law to a party in litigation 
with the agency." Gov't Code § 552.111. This exception encompasses the deliberative 
process privilege. See Open Records Decision No. 615 at 2 (1993). The purpose of 
section 552.111 is to protect advice, opinion, and recommendation in the decisional process 
and to encourage open and frank discussion in the deliberative process. See Austin v. City 
of San Antonio, 630 S.W.2d 391, 394 (Tex. App.-San Antonio 1982, no writ); see also 
Open Records Decision No. 538 at 1-2 (1990). 

In Open Records Decision No. 615, this office re-examined the statutory predecessor to 
section 552.111 in light of the decision in Texas Department 01 Public Safety v. 
Gilbreath, 842 S.W.2d 408 (Tex. App.-Austin 1992, no writ). We determined that 
section 552.111 excepts only those internal communications that consist of advice, opinions, 
recommendations and other material reflecting the policymaking processes of the 
governmental body. See ORD 615 at 5. A governmental body's policymaking functions do 
not encompass routine internal administrative or personnel matters, and disclosure of 
information about such matters will not inhibit free discussion of policy issues among agency 
personnel. See id.; see also City olGarland v. The Dallas Morning News, 22 S.W.3d 351 
(Tex. 2000) (section 552.111 not applicable to personnel-related communications that did 
not involve policymaking). A governmental body's policymaking functions do include 
administrative and personnel matters of broad scope that affect the governmental body's 
policy mission. See Open Records Decision No. 631 at 3 (1995). Further, section 552.111 
does not protect facts and written observations of facts and events that are severable from 
advice, opinions, and recommendations. See ORD 615 at 5. But, iffactual information is 
so inextricably intertwined with material involving advice, opinion, or recommendation as 
to make severance of the factual data impractical, the factual information also may be 
withheld under section 552.111. See Open Records Decision No. 313 at 3 (1982). 

Section 552.111 can also encompass communications between a governmental body and a 
third-party, including a consultant or other party with a privity of interest. See Open Records 
Decision No. 561 at 9 (1990) (section 552.111 encompasses communications with party with 
which governmental body has privity of interest or common deliberative process). For 
section 552.111 to apply, the governmental body must identify the third party and explain 
the nature of its relationship with the governmental body. Section 552.111 is not applicable 
to a communication between the governmental body and a third party unless the 
governmental body establishes it has a privity of interest or common deliberative process 
with the third party. See id. 

You state the information you have marked consists of communications between system 
attorneys, system employees and officials, and attorneys and employees of DCICC 
participants. You state these communications relate to policymaking matters. Based on your 
representations and our review, we find the system may withhold the information we have 
marked under section 552.111 of the Government Code. However, we note some of the 
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information at issue contains communications between system employees and DCICC 
participants and their attorneys, as well as a communication from the commission. As 
previously noted, we find the system does not share a privity of interest or common 
deliberative process with regard to this information. Further, you have not demonstrated the 
remaining information at issue contains advice, opinion, or recommendations pertaining to 
policymaking. Consequently, the system may not withhold the remaining information at 
issue under section 552.111 of the Government Code. 

Finally, to the extent the communications and attachments we have marked exist 
separate and apart from the otherwise attorney-client privileged e-mail chains, portions of 
the non-privileged communications contain e-mail addresses that may subject to 
section 552.137 ofthe Government Code.2 Section 552.137 provides "an e-mail address of 
a member of the public that is provided for the purpose of communicating electronically 
with a governmental body is confidential and not subject to disclosure under [the Act]," 
unless the owner of the e-mail address has affirmatively consented to its release or the 
e-mail addressisspecificallyexcludedbysubsection(c).Id. § 552. 137(a)-(c). 
Subsection 552.137(c)(1) provides subsection 552 ~ 137(a) does not apply to an e-mail address 
"provided to a governmental body by a person who has a contractual relationship with the 
governmental body or by the contractor's agent[.]" Id. § 552.137(c)(1). Additionally, 
section 552. 137(c)(3) provides an e-mail address "provided to a governmental body in the 
course of negotiating the terms of a contract or potential contract" may not be withheld under 
section 552.137. See Gov't Code § 552.137(c)(3). We have marked e-mail addresses that 
must be withheld under section 552.137, unless the owners consent to their disclosure.3 

However, to the extent the personal e-mail addresses at issue fall under the exceptions listed 
under subsection 552.137(c), the marked e-mail addresses may not be withheld under 
section 552.137. 

In summary, with the exception of the non-privileged e-mails we have marked for release and 
to the extent the non-privileged e-mails we have marked do not exist separate and apart from 
the e-mail strings in which they appear, the system may withhold the information you have 
marked under section 552.107(1) of the Government Code. The system may withhold the 
information we have marked under section 552.111 ofthe Government Code. In the event 
the non-privileged communications we have marked are maintained by the system separate 
and apart from the otherwise privileged e-mail strings in which they appear, the system must 
withhold the marked e-mail addresses under section 552.137 ofthe Government Code unless 

2The Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body, but ordinarily will not raise other exceptions. Open Records Decision Nos. 481 (1987), 480 (1987), 470 
(1987). 

30pen Records Decision No. 684 (2009) is a previous determination to all governmental bodies 
authorizing them to withhold ten categories of information, including e-mail addresses of members of the public 
under section 552.137 of the Government Code, without the necessity of requesting an attorney general 
decision. 
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these e-mail addresses are excluded by subsection (c) or the owners consent to their 
disclosure. The remaining information must be released. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at hty>://www.oag.state.tx.us/openiindex orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

r---~ 
Vanessa Burgess 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

VB/dIs 

Ref: ID# 466515 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


