
November 27,2012 

Mr. Robert Ray 
Assistant City Attorney 
City of Longview 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

P.O. Box 1952 
Longview, Texas 75606 

Dear Mr. Ray: 

0R20l2-18951 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 473217. 

The Longview Police Department (the "department") received a request for information 
related to a specified case number. You claim the requested information is excepted from 
disclosure under sections 552.101,552.108,552.130, and 552.147 of the Government Code. 
We have considered the exceptions you claim and reviewed the information you submitted. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.1 01. This exception encompasses information made confidential by other 
statutes, including section 58.007 of the Family Code. Section 58.007 provides in part: 

(c) Except as provided by Subsection (d), law enforcement records and files 
concerning a child and information stored, by electronic means or otherwise, 
concerning the child from which a record or file could be generated may not 
be disclosed to the public and shall be: 

(1) if maintained on paper or microfilm, kept separate from adult files 
and records; 
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(2) if maintained electronically in the same computer system as 
records or files relating to adults, be accessible under controls that are 
separate and distinct from controls to access electronic data 
concerning adults; and 

(3) maintained on a local basis only and not sent to a central state or 
federal depository, except as provided by Subchapters S, D, and E. 

(e) Law enforcement records and files concerning a child may be inspected 
or copied by a juvenile justice agency as that term is defmed by 
Section 58.101, a criminal justice agency as that term is defined by 
Section 411.082, Government Code, the child, and the child's parent or 
guardian. 

(i) Before a child or a child's parent or guardian may inspect or copy a record 
or file concerning the child under Subsection (e), the custodian of the record 
or file sha 1 redact: 

(2) any information that is excepted from required disclosure under 
rthe Act] or other law. 

Fam. Code § 58.007(c), (e), 0)(2); see id. § 51.03(a)-(b) (defining "delinquent conduct" 
and "conduct indicating need for supervision" for purposes of Fam. Code title 3). 
SectioIl 58.007( c) is applicable to records of juvenile conduct that occurred on or after 
September 1, 1997. See Act of June 2, 1997, 75th Leg., R.S., ch. 1086, §§ 20, 55(a), 1997 
Tex. Gen. Laws 4179,4187,4199; Open Records Decision No. 644 (1996). Thejuvenile 
must have been at least 10 years old and less than 17 years of age when the conduct 
occurred. See Fam. Code § 51.02(2) (defining "child" for purposes ofFam. Code tit. 3). 
Section 58. 007( c) is not applicable to information that relates to ajuvenile as a complainant, 
victim, witness, or other involved party and not as a suspect or offender. You contend the 
submincd infonnation is confidential under section 58.007. Although the information at 
issue involves ajuvenile suspect, so as to be generally confidential under section 58.007(c), 
the requestor is the suspect's father. As such, the requestor has a right to inspect law 
enforce'l1ent records concerning his child pursuant to section 58.007( e). See id. § 58.007( e). 
Section 58.0070) provides, however, that information subject to any other exception to 
disclosure under the Act or other law must be redacted. See id. § 58.007(j)(2). Accordingly, 
we ~ill consider your other arguments against disclosure. 
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Section 552.101 of the Government Code also encompasses section 261.201 of the Family 
Code. which provides in part: 

(a) (T]hc following infonnation is confidential, is not subject to public 
release under [the Act] and may be disclosed only for purposes consistent 
with this code and applicable federal or state law or under rules adopted by 
an investigating agency: 

(1) a report of alleged or suspected abuse or neglect made under 
[chapter 261 of the Family Code] and the identity of the person 
making the report; and 

(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports, 
records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers 
used or developed in an investigation under [chapter 261 of the 
Family Code] or in providing services as a result of an investigation. 

(k) Notwithstanding Subsection (a), an investigating agency, other than the 
department or the Texas Youth Commission, on request, shall provide to the 
parent, managing conservator, or other legal representative of a child who is 
the subject of reported abuse or neglect, or to the child if the child is at 
least 18 years of age, infonnation concerning the reported abuse or neglect 
that would otherwise be confidential under this section. The investigating 
:1gency shall withhold infonnation under this subsection if the parent, 
managing conservator, or other legal representative of the child requesting the 
infonnation is alleged to have committed the abuse or neglect. 

/d. ~ 261.201 (a). (k). You also contend the submitted infonnation is confidential under 
section 261.201. We find the infonnation at issue was used or developed in an investigation 
of all~ged or suspected child abuse under chapter 261 of the Family Code, so as to fall within 
the scope of section 261.201(a)(2). See id. § lO1.oo3(a) (defining "child" for purposes of 
Fam. Code ch. 2(1). 261.ool(l)(defining "abuse" for purposes ofFam. Code ch. 261). We 
note infonnation may not be withheld on the basis of section 261.201(a) from a parent ofa 
child who was the victim of alleged or suspected abuse, unless the parent is alleged to have 
commi tted the abuse. See id. § 261.201 (k). Although the requestor is a parent of the child 
who was the victim of the alleged or suspected abuse, the requestor is alleged to have 
COmlyitt.::d the abuse. We therefore conclude the department must withhold the submitted 
inform2.tion in its entirety under section 552.101 of the Government Code in conjunction 
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with section 26 1.201 of the Family Code.' See Open Records Decision No. 440 at 2 
(addn.'ssing predecessor statute). 

This letter ruling is limited to the particular infonnation at issue in this request and limited 
to the t~lcts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
detenllination regarding any other infonnation or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more infonnation concerning those rights and 
responsibilities. please visit our website at http: Iwww.oag.State.tx.us/openlindex orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at ( ~77 ) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

es W. Morris, 1Il 
Ass :st,J'1t Attorney General 
Open Records Division 

JW:,,1/tHlf 

Ret : lD#473217 

Ene: Submitted documents 

c: Requestor 
(w.'o endosures) 

t\s we arl! able to make this detennination, we need not address the other exceptions you claim. 


