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Dear Mr. Resendez:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 474147.

The Judson Independent School District (the “district”), which you represent, received a
request for notices, agendas, and minutes of any board meetings, and all communications to
or from any district administrator, pertaining to a named individual during a specified time
period. You state the district is withholding student-identifying information from the
requested documents pursuant to the Family Educational Rights and Privacy Act (“FERPA”™),
section 1232g of title 20 of the United States Code.' You state the district is releasing some
of the requested information. You claim the submitted information is excepted from

'The United States Department of Education Family Policy Compliance Office (the “DOE”) has
informed this office FERPA does not permit state and local educational authorities to disclose to this office,
without parental or student consent, unredacted, personally identifiable information contained in education
records for the purpose of our review in the open records ruling process under the Act. The DOE has
determined FERPA determinations must be made by the educational authority in possession of the education
records. A copy of this letter may be found on the Office of the Attorney General's website:
http://www.oag.state.tx.us/open/2006072 Susdoe. pdf.
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disclosure under section 552.107 of the Government Code.? We have considered the
exception you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege
in order to withhold the information at issue. See ORD 676 at 6-7. First, a governmental
body must demonstrate the information constitutes or documents a communication. /d. at 7.
Second, the communication must have been made “for the purpose of facilitating the
rendition of professional legal services” to the client governmental body. See TEX. R.
EvID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or representative is involved
in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal services to the
client governmental body. See In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex.
App.—Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney
acting in capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in capacities
other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, or
managers. Thus, the mere fact that acommunication involves an attorney for the government
does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to communications
between or among clients, client representatives, lawyers, lawyer representatives, and a
lawyer representing another party in a pending action and concerning a matter of common
interest therein. See TEX. R. EvID. 503(b)(1)(A)-(E). Thus, a governmental body must
inform this office of the identities and capacities of the individuals to whom each
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to
a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was “not intended to be disclosed
to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition
of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission
of the communication.” I/d. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition
depends on the intent of the parties involved at the time the information was communicated.
See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.—Waco 1997, orig. proceeding).
Moreover, because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental
body must explain the confidentiality of a communication has been maintained.
Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that is demonstrated to be
protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body.
See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire
communication, including facts contained therein).

You claim Exhibit B is protected by section 552.107(1) of the Government Code. You state
the information at issue consists of communications involving the district’s attorneys and

?Although you also raise section 552.101 of the Government Code in conjunction with Texas Rule of
Evidence 503, this office has concluded section 552.101 does not encompass discovery privileges. See Open
Records Decision Nos. 676 at 1-2 (2002), 575 at 2 (1990). Accordingly, we do not address your argument
under section 552.101. Further, we note the proper exceptions to raise when asserting the attomey-client
privilege in this instance is section 552.107 of the Government Code. See ORD 676 at 1-2.
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district employees and officials in their roles as clients. You state the communications were
made for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services to the district
and you state these communications have remained confidential. Based on your
representations and our review, we find you have demonstrated the applicability of the
attorney-client privilege to Exhibit B. Thus, the district may generally withhold Exhibit B
under section 552.107(1) of the Government Code. We note, however, one of these e-mail
strings includes attachments that were sent to the requestor, a non-privileged party.
Furthermore, if the attachments sent to the non-privileged party are removed from the e-mail
strings and stand alone, they are responsive to the request for information. Therefore, if these
non-privileged attachments, which we have marked, are maintained by the district separate
and apart from the otherwise privileged e-mail string in which they appear, then the district
may not withhold these non-privileged attachments under section 552.107(1) of the
Government Code.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and

responsibilities, please visit our website at http://www.oag state.tx.us/open/index_orl.php,
or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free,

at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787.

Sincerely,

Claire V. Morris Sloan
Assistant Attorney General
Open Records Division
CVMS/som

Ref: ID# 474147

Enc. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)




