December 17, 2012

Ms. Sarah Langlois

Counsel for Harris County Department of Eductation
Rogers, Morris & Grover, L.L.P.

5718 Westheimer Road, Suite 1200

Houston, Texas 77057

OR2012-20282
Dear Ms. Langlois:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 473816.

The Harris County Department of Education (the “department”), which you represent,
received a request for (1) “any P Card expenditures for travel, business meals, hotels, and
transportation since January 2011, or any other expense exceeding $500.00;” and (2) all
legal invoices and reimbursements paid to a named law firm since January 1, 2011. You
state the department has or will make available some of the requested information to the
requestor. We note the department has redacted some information pursuant to the Family
Educational Rights and Privacy Act (“FERPA”), section 1232g of title 20 of the United
States Code.? You claim the submitted information is privileged under rule 503 of the Texas

'We note the department sought and received clarification from the requestor regarding the request.
See Gov’t Code § 552.222(b) (stating if information requested is unclear to governmental body or if large
amount of information has been requested, governmental body may ask requestor to clarify or narrow request,
but may not inquire into purpose for which information will be used); see also City of Dallas v. Abbott, 304
S.W.3d 380 (Tex. 2010) (holding that when a governmental entity, acting in good faith, requests clarification
or narrowing of an unclear or over-broad request for public information, the ten-day period to request an
attorney general ruling is measured from the date the request is clarified or narrowed).

2The United States Department of Education Family Policy Compliance Office (the “DOE™) has
informed this office FERPA does not permit state and local educational authorities to disclose to this office,
without parental consent, unredacted, personally identifiable information contained in education records for the
purpose of our review in the open records ruling process under the Act. The DOE has determined FERPA
determinations must be made by the educational authority in possession of the education records. We have
posted a copy of the letter from the DOE to this office on the Attorney General’s website:
http://www.0ag.state.tx.us/open/20060725usdoe.pdf.
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Rules of Evidence.®* We have considered your arguments and reviewed the submitted
representative sample of information.*

Section 552.022(a)(16) of the Government Code provides for the required public disclosure
of “information that is in a bill for attorney’s fees and that is not privileged under the
attorney-client privilege” unless it is “made confidential under [the Act] or other law][.]”
Gov’t Code § 552.022(a)(16). In this instance, the submitted information consists of
attorney fee bills. Thus, the department must release this information pursuant to
section 552.022(a)(16) unless the information is confidential under the Act or other law. Id.
The Texas Supreme Court has held the Texas Rules of Evidence are “other law” that make
information expressly confidential for the purposes of section 552.022. In re City of
Georgetown, 53 S.W.3d 328, 336 (Tex. 2001). Therefore, we will consider your arguments
under Texas Rule of Evidence 503.

Texas Rule of Evidence 503 enacts the attorney-client privilege. Rule 503(b)(1) provides
as follows:

A client has a privilege to refuse to disclose and to prevent any other person
from disclosing confidential communications made for the purpose of
facilitating the rendition of professional legal services to the client:

(A) between the client or a representative of the client and the client’s
lawyer or a representative of the lawyer;

(B) between the lawyer and the lawyer’s representative;

(C) by the client or a representative of the client, or the client’s
lawyer or a representative of the lawyer, to a lawyer or a
representative of a lawyer representing another party in a pending
action and concerning a matter of common interest therein;

(D) between representatives of the client or between the client and a
representative of the client; or

3Although you raise section 552.022 of the Government Code, we note that section 552.022 is not an
exception to disclosure. Rather, section 552.022 enumerates categories of information that are not excepted
from disclosure unless they are made confidential under the Act or other law. See Gov’t Code § 552.022.
Furthermore, although you also raise section 552.101 of the Government Code in conjunction with the
attorney-client privilege under rule 503 of the Texas Rules of Evidence, this office has concluded
section 552.101 does not encompass discovery privileges. See Open Records Decision No. 676 at 1-2 (2002).

“We assume that the “representative sample” of records submitted to this office is truly representative
of the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open
records letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records
to the extent that those records contain substantially different types of information than that submitted to this
office.
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(E) among lawyers and their representatives representing the same
client.

TEX.R.EVID. 503(b)(1). A communication is “confidential” if not intended to be disclosed
to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition
of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission
of the communication. 1d. 503(a)(5).

When asserting the attorney-client privilege, a governmental body has the burden of
providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege in order to
withhold the information at issue. See ORD 676 at 6-7. Thus, in order to withhold
attorney-client privileged information from disclosure under Rule 503, a governmental body
must: (1) show that the document isa communication transmitted between privileged parties
or reveals a confidential communication; (2) identify the parties involved in the
communication; and (3) show that the communication is confidential by explaining that it
was not intended to be disclosed to third persons and that it was made in furtherance of the
rendition of professional legal services to the client. 1d. Upon a demonstration of all three
factors, the information is confidential under Rule 503, provided the client has not waived
the privilege or the document does not fall within the purview of the exceptions to the
privilege enumerated in Rule 503(d). See Pittsburgh Corning Corp. v. Caldwell, 861
S.W.2d 423, 427 (Tex. App.—Houston [14th Dist.] 1993, no writ).

You claim the submitted attorney fee bills are confidential in their entirety. However,
section 552.022(a)(16) of the Government Code provides that information “that is in a bill
for attorney’s fees” is not excepted from required disclosure unless it is confidential
under “other law” or privileged under the attorney-client privilege. See Gov’t Code
§552.022(a)(16) (emphasis added). This provision, by its express language, does not permit
the entirety of an attorney fee bill to be withheld. See Open Records Decision Nos. 676
(attorney fee bill cannot be withheld in entirety on basis it contains or is attorney-client
communication pursuant to language in section 552.022(a)(16)), 589 (1991) (information
in attorney fee bill excepted only to extent information reveals client confidences or
attorney’s legal advice). You assert the submitted information documents privileged
attorney-client communications made between outside legal counsel and the department for
the purpose of facilitating the rendition of professional legal services to the department. You
also state the communications were intended to be confidential and have remained so. Based
on your representations and our review, we conclude most of the information you have
marked may be withheld under Texas Rule of Evidence 503. However, we find the
remaining information you have marked does not document privileged attorney-client
communications. Accordingly, this information, which we have marked for release, is not
privileged under rule 503 and may not be withheld on this basis. As you raise no further
arguments against disclosure for the remaining information, it must be released.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.
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This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index_orl.php,
or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

Sincerely,

Nneka Kanu

Assistant Attorney General
Open Records Division
NK/bhf

Ref: ID# 473816

Enc. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)



