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Dear Ms. White:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 475513.

The City of Haslet (the “city™), which you represent, received a request for (1) all information
concerning the identity of the creator or sender of a specified e-mail; (2) all correspondence
regarding a city investigation into the creator or sender of the specified e-mail; and (3)
information concerning a specified computer forensic investigation. You inform us you will
redact information in accordance with Open Records Decision No. 684 (2009) and
section 552.130(c) of the Government Code.' You claim some of the submitted information
is excepted from disclosure under sections 552.107 and 552.137 of the Government Code.
We have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted information.

'Open Records Decision No. 684 is a previous determination to all governmental bodies authorizing
them to withhold specific categories of information without the necessity of requesting an attorney general
decision. See ORD 684. The Texas legislature amended section 552.130 of the Government Code
effective September 1, 2011, to allow a governmental body to redact the information described in
subsections 552.130(a)(1) and (a)(3) without the necessity of seeking a decision from the attorney general. See
Gov't Code § 552.130(c). If a governmental body redacts such information, it must notify the requestor in
accordance with section 552.130(e). See id. § 552.130(d), (e).

?Although you raise section 552.101 of the Government Code in conjunction with Texas Rule of
Evidence 503, this office has concluded that section 552.101 does not encompass discovery privileges.
See Open Records Decision Nos. 676 (2002), 677 (2002). The proper exception to raise when asserting the
attorney client privilege for information not subject to section 552.022 of the Government Code is
section 552.107 of the Government Code. See ORDs 676, 677. Further, although you do not raise
section 552.137 of the Government Code in your arguments, we understand you to raise this section based on

your markings in the submitted information.
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Initially, we note the city has not submitted any information pertaining to a computer forensic
investigation. To the extent the city maintains information responsive to this part of the
request that existed on the date the request was received, we assume the city has released it.
If the city has not released any such information, it must do so at this time. Gov’t Code
§§ 552.301(a), .302; see also Open Records Decision No. 664 (2000) (if governmental body
concludes that no exceptions apply to requested information, it must release information as
soon as possible).

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege
in order to withhold the information at issue. See ORD 676 at 6-7. First, a governmental
body must demonstrate the information constitutes or documents a communication. Id. at 7.
Second, the communication must have been made “for the purpose of facilitating the
rendition of professional legal services” to the client governmental body. See TEX. R.
EvID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or representative is involved
in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal services to the
client governmental body. See In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340
(Tex. App.—Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if
attorney acting in capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators,
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the
government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer
representatives. See TEX. R. EVID. 503(b)(1). Thus, a governmental body must inform this
office of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at
issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential
communication, id., meaning it was “not intended to be disclosed to third persons other than
those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal
services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the
communication.” Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated.
See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.—Waco 1997, orig. proceeding).
Moreover, because the client may elect to waive the privilege at any time, a
governmental body must explain the confidentiality of a communication has been
maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that is
demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the
governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege
extends to entire communication, including facts contained therein).

You inform us some of the submitted information consists of communications between
attorneys representing the city and city employees and other client representatives of the city
made for the purpose of rendering professional legal services to the city. You also inform
us these communications were made in the furtherance of the rendition of professional legal
services and were intended to be and remain confidential. Based on your representations and
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our review, we find the information we have marked under section 552.107(1) of the
Government Code constitutes privileged attorney-client communications the city may
withhold under section 552.107. Accordingly, the city may withhold the marked information
under this section.

We note some of the remaining information may be subject to section 552.117 of the
Government Code.’ Section 552.117(a)(1) excepts from disclosure the home address and
telephone number, emergency contact information, social security number, and family
member information of a current or former employee of a governmental body who timely
requests confidentiality for the information under section 552.024 of the Government Code.
See Gov’t Code §§ 552.117(a)(1), .024. Section 552.117(a)(1) encompasses an employee’s
personal cellular telephone number as long as the cellular service is not paid for by a
governmental body. See Open Records Decision No. 506 at 5-6 (1988) (statutory
predecessor to Gov’t Code § 552.117 not applicable to numbers for cellular mobile phones
installed in county officials’ and employees’ private vehicles and intended for official
business). Whether a particular item of information is protected by section 552.117(a)(1)
must be determined at the time of the governmental body’s receipt of the request for the
information. See Open Records Decision No. 530 at 5 (1989). Information may only be
withheld under section 552.117(a)(1) on behalf of a current or former employee who made
a request for confidentiality under section 552.024 prior to the date of the governmental
body’s receipt of the request for the information. Information may not be withheld under
section 552.117(a)(1) on behalf of a current or former employee who did not timely request
confidentiality under section 552.024. Accordingly, if the city employees whose information
is at issue timely elected to keep their information confidential pursuant to section 552.024
and the cellular telephone service is not paid for by a governmental body, the city must
withhold the cellular telephone information we have marked under section 552.117(a)(1) of
the Government Code. The city may not withhold this information under section 552.117
if the employees did not timely elect to keep their information confidential or if the cellular
telephone service is paid for by a governmental body.

Section 552.137 of the Government Code excepts from disclosure “an e-mail address of a
member of the public that is provided for the purpose of communicating electronically with
a governmental body,” unless the member of the public consents to its release or the e-mail
address is of a type specifically excluded by subsection (c). Gov’t Code § 552.137(a)-(c).
The city must withhold the e-mail addresses you have marked, and the additional e-mail
address we have marked, under section 552.137, unless the owners of the addresses
affirmatively consent to their release. See id. § 552.137(b).

In summary, the city may withhold the marked information under section 552.107(1) of the
Government Code. The city must withhold the information we have marked under
section 552.117(a)(1) of the Government Code if the employees whose information is at

*The Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental
body, but ordinarily will not raise other exceptions. See Open Records Decision Nos. 481 (1987), 480 (1987),
470 (1987).
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issue timely elected to keep their information confidential pursuant to section 552.024 of the
Government Code and the cellular telephone service is not paid for by a governmental body.
The city must withhold the e-mail addresses you have marked, and the additional e-mail
address we have marked, under section 552.137 of the Government Code, unless the owners
of the addresses affirmatively consent to their release. The remaining information must be
released.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag, state. tx.us/open/index_orl.php,
or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

Sincerely, -

Jonathan Miles

Assistant Attorney General
Open Records Division
JM/bhf

Ref: ID# 475513

Enc. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)




