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ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

January 31, 2013 

Mr. Jeffrey L. Moore 
Counsel for the City of Forney 
Brown & Hofmeister, L.L.P. 
740 East Campbell Road, Suite 800 
Richardson, Texas 75081 

Dear Mr. Moore: 

0R2013-01766 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 477793. 

The City of Forney (the "city"), which you represent, received a request for a specified 
conflicts of interest statement as well as invoices and checks from a specified law firm or any 
other legal service for legal assistance pertaining to a specified matter. You state the city has 
released some of the requested information with account and routing numbers redacted. I 
You claim portions of the submitted information are excepted from disclosure under rule 503 
of the Texas Rules of Evidence.2 We have considered your argument and reviewed the 
submitted information. 

We note, and you acknowledge, the submitted information is subject to section 552.022 of 
the Government Code. This section provides, in pertinent part: 

(a) [T]he following categories of information are public information and not 
excepted from required disclosure under this chapter unless they are expressly 
confidential under other law: 

'Section 552.136 of the Government Code pennits a governmental body to redact the infonnation 
described in section 552. I 36(b) without the necessity of seeking a de<:ision from this office. See Gov't Code 
§ 552. I 36( c). If a governmental body redacts such infonnation, it must notify the requestor in accordance with 
section 552.1 36(e). See id § 552. I 36(d), (e). 

: Although you also claim Texas Rule of Civil Procedure 192.5, you have provided no arguments for 
the applicability of this rule. Because you have not submitted arguments concerning rule 192.5. we assume you 
no longer urge it. See Gov't Code §§ 552.301(b), (e), .302. 
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(16) infonnation that is in a bill for attorney's fees and that is 
not privileged under the attorney-client privilege[.] 

Gov't Code. § 552.022(a)(16). In this instance, the infonnation at issue consists of attorney 
fee bills. Therefore, the infonnation must be released under section 552.022 unless it is 
confidential under other law . You seek to withhold portions of the submitted information 
under rule 503 of the Texas Rules of Evidence. The Texas Supreme Court has held the 
Texas Rules of Evidence are "other law" within the meaning of section 552.022. See In re 
City o/Georgetown, 53 S.W.3d 328, 336 (Tex. 2001). We will therefore consider your 
assertion of the attomey-client privilege under rule 503 of the Texas Rules of Evidence. 

Texas Rule of Evidence 503 enacts the attorney-client privilege. Rule 503(b)(1) provides 
as follows: 

A client has a privilege to refuse to disclose and to prevent any other person 
from disclosing confidential communications made for the purpose of 
facilitating the rendition of professional legal services to the client: 

(A) between the client or a representative of the client and 
the client's lawyer or a representative of the lawyer; 

(8) between the lawyer and the lawyer's representative; 

(C) by the client or a representative of the client, or the 
client's lawyer or a representative of the lawyer, to a lawyer 
or a representative of a lawyer representing another party in 
a pending action and concerning a matter of common interest 
therein; 

(0) between representatives of the client or between the client 
and a representative of the client; or 

(E) among lawyers and their representatives representing the 
same client. 

TEx. R. EVID. 503(b)( 1 ). A communication is "confidential" if it is not intended to be 
disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the 
rendition of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the 
transmission of the communication. Id.503(a)(5). 

Thus, in order to withhold attorney-client privileged infonnation from disclosure under 
rule 503, a governmental body must: (1) show the document is a communication transmitted 
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between privileged parties or reveals a confidential communication; (2) identify the parties 
involved in the communication; and (3) show the communication is confidential by 
explaining it was not intended to be disclosed to third persons and it was made in furtherance 
of the rendition of professional legal services to the client. Upon a demonstration of all three 
factors, the information is privileged and confidential under rule 503, provided the client has 
not waived the privilege or the document does not fall within the purview of the exceptions 
to the privilege enumerated in rule 503(d). See Pinsburgh Corning Corp. v. Caldwell, 861 
S.W.2d 423, 427 (Tex. App.-Houston [14th Dist.] 1993, no writ). 

You assert portions of the submitted fee bills, which you have marked, consist of privileged 
attorney-client communications between representatives of the city and the city's outside 
counsel. You state the communications at issue were made in furtherance of the rendition 
oflegal services to the city, and have not been, and were not intended to be, disclosed to third 
parties. You have identified the parties to the communications in the submitted attorney fee 
bills. Accordingly, the city may generally withhold the information you have marked under 
Texas Rule of Evidence 503. However, some of the information you have marked either 
does not reveal a communication or reveals the creation of a document but does not reflect 
whether the document was communicated. Thus, we conclude rule 503 is not applicable to 
the information we have marked for release, and it may not be withheld on this basis. 
Accordingly, except where we have marked for release, the city may withhold the 
information you have marked under Texas Rule of Evidence 503. The city must release the 
remaining submitted information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://\V\\\\.oag.state.tx.us/open/i dcx orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

~~la 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

PUtch 
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Ref: ID# 477793 

Enc. Submitted documents 

cc: Requestor 
(w/o enclosures) 


