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ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

February 21, 2013 

Ms. Barbara Bouleware-Wells 
Counsel for the City of Bartlett 
McKamie Krueger, LLP 

GREG ABBOTT 

223 West Anderson Lane, Suite AI05 
Austin, Texas 78752 

Dear Ms. Bouleware-Wells: 

0R2013-02947 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 479754. 

The City of Bartlett (the "city"), which you represent, received a request for information 
pertaining to the city 's destruction of documents, all public information requests submitted 
to the city during a specified time period, and utility read sheets used in utility billing audits 
by a named individual. You claim some of the submitted information is excepted from 
disclosure under section 552.101 of the Government Code. We have considered the 
exception you claim and reviewed the submitted representative sample of information. 

We first note you have only submitted copies of utility read sheets. Thus, although you state 
the city has submitted a representative sample of information requested, the submitted 
information is not representative of information pertaining to the city's destruction of 
documents or copies of public information requests submitted to the city. This open records 
letter ruling is applicable only to the type of information you have submitted for our review. 
See Open Records Decision Nos. 499 at 6 (1988), 497 at 4 (1988). This ruling does not 
authorize the city to withhold any types of information that are substantially different from 
the type of information the city has submitted to this office. See Gov' t Code 
§§ 552.301(e)( I )(0), .302 (where request for attorney general decision does not comply with 
requirements ofGov't Code § 552.301, information at issue is presumed to be public). Thus, 
to the extent any information pertaining to the city's destruction of documents or copies of 
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public information requests submitted to the city existed when the city received the request 
for information, we assume the city has released any such documents. If the city has not 
done so, then the city must do so immediately. See id. §§ 552.221, .301 , .302; Open Records 
Decision No. 664 (2000). We note the Act does not require a governmental body to release 
information that did not exist at the time the request for information was received or create 
new information in response to a request. See Econ. Opportunities Del'. Corp. v. 
Bllstamante, 562 S.W.2d 266 (Tex. Civ. App.-San Antonio 1978, writ dism'd); Open 
Records Decision Nos. 605 at 2 (1992), 452 at 3 (1986), 362 at 2 (1983). 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov ' t 
Code § 552.101. This exception encompasses information that other statutes make 
confidential. You claim section 552.10 I in conjunction with section 182.052 of the Utilities 
Code, which provides in part : 

(a) Except as provided by Section 182.054, a government-operated utility 
may not disclose personal information in a customer's account record, or any 
information relating to the volume or units of utility usage or the amounts 
billed to or collected from the individual for utility usage, if the customer 
requests that the government-operated utility keep the information 
confidential. However, a government-operated utility may disclose 
information related to the customer's volume or units of utility usage or 
amounts billed to or collected from the individual for utility usage if the 
primary source of water for such utility was a sole-source designated aquifer. 

(b) A customer may request confidentiality by delivering to the 
government-operated utility an appropriately marked form provided under 
Subsection (c)(3) or any other written request for confidentiality. 

Util. Code § 182.052(a)-(b). "Personal information" under section 182.052(a) means an 
individual ' s address, but does not include the individual ' s name. See id. § 182.051 (4); see 
also Open Records Decision No. 625 (1994) (construing statutory predecessor). We note 
because section 182.052 is intended to protect the safety and privacy of individual customers, 
this statute is applicable only to information pertaining to natural persons, and does not 
protect information relating to business, governmental , and other artificial entities. See 
ORO 625 at 4-5 (in context of section 182.051(4) of the Utility Code, " individual" means 
only natural persons and does not include artificial entities). Water service is included in the 
scope of utility services covered by section 182.052. See Util. Code § 182.051 (3). 
Section 182.054 of the Utilities Code provides six exceptions to the disclosure prohibition 
found in section 182.052. See id. § 182.054. 

In this instance, we understand none of the exceptions listed in section 182.054 are 
applicable to the submitted information. You state, and have submitted documentation 
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showing, some ofthe customers have timely requested confidentiality under section 182.052 
for their personal information. However, we are unable to determine which of the customers 
in the submitted information timely requested confidentiality for their personal information. 
Accordingly, to the extent the customers at issue timely made a written request for 
confidentiality for their personal information, the city must withhold the home addresses for 
those customers under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
section 182.052 of the Utilities Code. To the extent the customers did not timely elect 
confidentiality for their personal information, the city may not withhold the customers' home 
addresses under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
section 182.052 of the Utilities Code. In either case, the city may not withhold the addresses 
of business, governmental, and other artificial entities, which we have marked for release, 
under section 552.10 I on that basis. 

Because we are unable to determine whether the city's primary source of water is a 
sole-source designated aquifer, we must rule in the alternative for the customers' water usage 
information. Accordingly, if the primary source' of water for the city is not a sole source 
designated aquifer, then the city must withhold, under section 552.10 I of the Government 
Code in conjunction with section 182.052 of the Utilities Code, the water usage information 
of each customer who timely made a written request for confidentiality for such information. 
Conversely, if the primary source of water is a sole-source aquifer and the customers at issue 
timely elected confidentiality for their water usage information, then the city has the 
discretion to release water usage information, notwithstanding the customers' requests for 
confidentiality. However, in either case, if a customer did not timely elect confidentiality for 
water usage information, then the city may not withhold that customer' s water usage 
information under section 552.101 in conjunction with section 182.052. See ORD 625 at 7 
(character of requested information as public or not public must be determined at time 
request for information is made). Further, in either case, the city may not withhold the water 
usage information of business, governmental, and other artificial entities, which we marked 
for release, under section 552.10 I on that basis. 

In summary, to the extent the individual customers timely made a written request for 
confidentiality for their personal information, the city must withhold the home addresses for 
those individual customers under section 552.101 of the Government Code in conjunction 
with section 182.052 of the Utilities Code. If the primary source of water for the city is not 
a sole source designated aquifer, then the city must withhold, under section 552.101 of the 
Government Code in conjunction with section 182.052 of the Utilities Code, the water usage 
information of individual customers who timely made a written request for confidentiality 
for such information. Conversely, ifthe primary source of water is a sole-source aquifer and 
the individual customers at issue timely elected confidentiality for their water usage 
information, then the city has the discretion to release water usage information, 
notwithstanding the individual customers' requests for confidentiality. The remaining 
information must be released. 
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This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at hltp:llwww.oal!.state.tx.us/open/index orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll tree, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

tJ~q~rL-
Claire V. Morris Sloan 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CVMS/som 
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c: Reg uestor 
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