
May 2, 2013 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

Ms. Rebecca E. Quinn 
Assistant County Attorney 
EI Paso County Attorney's Office 
500 East San Antonio, Room 503 
EI Paso, Texas 79901 

Dear Ms. Quinn: 

OR2013-07273 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 485995 (CA-OP-13-087). 

The EI Paso County Medical Examiner's Office (the "medical examiner's office") received 
a request for information related to the transport and autopsies oftwo named decedents. You 
state some information has been released to the requestor. You claim the submitted 
information is excepted from disclosure under section 552.101 of the Government Code. We 
have considered the exception you claim and reviewed the submitted information. 

Section 552.101 ofthe Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. This exception encompasses information other statutes make confidential. 
Section 11 of article 49.25 of the Code of Criminal Procedure provides as follows: 

The medical examiner shall keep full and complete records properly indexed, 
giving the name if known of every person whose death is investigated, the 
place where the body was found, the date, the cause and manner of death, and 
shall issue a death certificate .... The records are subject to required public 
disclosure in accordance with [the Act], except that a photograph or x-ray of 
a body taken during an autopsy is excepted from required public disclosure 
in accordance with [the Act], but is subject to disclosure: 
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(1) under a subpoena or authority of other law; or 

(2) if the photograph or x-ray is of the body of a person who died 
while in the custody of law enforcement. 

Crim. Proc. Code art. 49.25, § 11. You contend some of the submitted photographs are 
confidential under section 11 of article 49.25 of the Code of Criminal Procedure. You 
state the photographs you have marked were taken during an autopsy. You also state the 
statutory exceptions to confidentiality are not applicable in this instance. Based on your 
representations and our review, we conclude the medical examiner's office must withhold 
the photographs you have marked under section 552.101 in conjunction with section 11 of 
article 49.25 of the Code of Criminal Procedure. 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses information protected by the 
Medical Practice Act (the "MPA"), subtitle B of title 3 of the Occupations Code. See Occ. 
Code §§ 151.001-168.202. Section 159.002 of the MPA provides, in part: 

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in 
connection with any professional services as a physician to the patient, is 
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by 
this chapter. 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Id. § 159.002(a)-(c). Information that is subject to the MPA includes both medical records 
and information obtained from those medical records. See id. §§ 159.002, .004. This office 
has concluded the protection afforded by section 159.002 extends only to records created by 
either a physician or someone under the supervision of a physician. We have also found 
when a file is created as a result of a hospital stay, all documents in the file relating to 
diagnosis and treatment constitute physician-patient communications. Section 159.001 of 
the MP A defines "patient" as a person who consults with or is seen by a physician to receive 
medical care. See id. § 159.001(3). Under this definition, a deceased person cannot be a 
patient under section 159.002 of the MPA. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 
370 (1983), 343 (1982). Thus, the MPA is applicable only to records related to a person who 
was alive at the time of diagnosis, evaluation, or treatment to which the records pertain. 
Upon review, we find the information we have marked constitutes medical records. 
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Accordingly, the medical examiner's office must withhold the information we have marked 
under section 552.101 in conjunction with the MPA. However, we find none of the 
remaining information you seek to withhold constitutes medical records or information 
obtained from medical records. Accordingly, the medical examiner's office may not 
withhold any of the remaining information under section 552.1 01 in conjunction with the 
MPA. 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses the constitutional right to 
privacy. Constitutional privacy protects two kinds of interests. See Whalen v. Roe, 429 
U.S. 589, 599-600 (1977); Open Records Decision Nos. 600 at 3-5 (1992), 478 at 4 
(1987), 455 at 3-7 (1987). The first is the interest in independence in making certain 
important decisions relating to the "zones of privacy" pertaining to marriage, procreation, 
contraception, family relationships, and child rearing and education the United States 
Supreme Court has recognized. See Fadjo v. Coon, 633 F.2d 1172 (5th Cir. 1981); ORD 455 
at 3-7. The second constitutionally protected privacy interest is in freedom from public 
disclosure of certain personal matters. See Ramie v. City of Hedwig Village, Tex., 765 
F.2d 490 (5th Cir. 1985); ORD 455 at 6-7. This aspect of constitutional privacy balances the 
individual's privacy interest against the public's interest in the information. See ORD 455 
at 7. Constitutional privacy under section 552.101 is reserved for "the most intimate aspects 
of human affairs" and the scope of information protected is narrower than that under the 
common-law doctrine ofprivacy. ld. at 5 (internal quotations omitted) (quoting Ramie, 765 
F.2d at 492). 

However, we note the right to privacy is a personal right that "terminates upon the death of 
the person whose privacy is invaded"; therefore, it may not be asserted solely on behalf of 
a deceased individual. Moore v. Charles B. Pierce Film Enters., 589 S.W.2d 489, 491 (Tex. 
App.-Texarkana 1979, writ refd n.r.e.); see also Attorney General Opinions JM-229 
(1984) ("the right of privacy lapses upon death"), H-917 (1976) ("We are ... of the opinion 
that the Texas courts would follow the almost uniform rule of other jurisdictions that the 
right of privacy lapses upon death."); Open Records Decision No. 272 at 1 (1981) (privacy 
rights lapse upon death). The United States Supreme Court, however, has determined that 
surviving family members can have a privacy interest in information relating to their 
deceased relatives. See Nat 'I Archives & Records Admin. v. Favish, 124 S. Ct. 1570 (2004) 
(holding surviving family members have a right to personal privacy with respect to their 
close relative's death-scene images and such privacy interests outweigh public interest in 
disclosure). 

The remaining photographs pertain to deceased individuals and may not be withheld from 
disclosure based on their privacy interests. However, you state the deceased individuals' 
family has asserted a privacy interest in the information at issue. Upon review, we find the 
family's privacy interests in the photographs of the deceased individuals outweigh the 
public's interest in the disclosure of this information. We therefore conclude the medical 
examiner's office must withhold the remaining photographs under section 552.101 In 

conjunction with constitutional privacy and the holding in Favish. 
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In summary, the medical examiner's office must withhold under section 552.101 of the 
Government Code: (1) the photographs you have marked in conjunction with section 11 of 
article 49.25 of the Code of Criminal Procedure; (2) the information we have marked in 
conjunction with the MPA; and (3) the remaining photographs in conjunction with 
constitutional privacy and the holding in Favish. The medical examiner's office must release 
the remaining information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Jennifer Burnett 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

JB/tch 

Ref: ID# 485995 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


