
July 26,2013 

Mr. Gary B. Lawson 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

Counsel for the Dallas Police & Fire Pension System 
Strasburger & Price 
901 Main Street, Suite 4400 
Dallas, Texas 75202-3794 

Dear Mr. Lawson: 

0R2013-12926 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 494402. 

The Dallas Police and Fire Pension System (the "system"), which you represent, received a 
request for any document containing a detailed breakdown of the "Actuarial Services" 
portion of the non-investment management expenses for the year 2012. We understand the 
system will withhold some ofthe submitted information pursuant to section 552.0038( c) of 
the Government Code. I You claim portions ofthe submitted information are excepted from 
disclosure under sections 552.103 and 552.11 ofthe Government Code, and privileged under 
rule 192.3 of the Texas Rules of Civil Procedure? We have considered your arguments and 
reviewed the submitted information. 

ISection 552.0038(c) of the Government Code provides that a governmental entity that maintains 
records of a participant in a retirement system's retirement program in cooperation with or on behalf of a 
retirement system is not required to accept or comply with a request for such information or to seek an opinion 
from the attorney general because the records are exempt from the provisions of the Act. See Gov't Code 
§ 552.0038(c). 

2 Although you raise section 552.10 I of the Government Code in conjunction with Texas Rules of Civil 
Procedure 192.3 and 192.5, this office has concluded that section 552.10 I does not encompass discovery 
privileges. See Open Records Decision Nos. 676 at 1-2 (2002), 575 at 2 (1990). Additionally, we note you 
have not submitted any arguments explaining the applicability of section 552.107 of the Government Code, 
Texas Rule of Evidence 503, or Texas Rule of Civil Procedure 192.5 to the submitted information; therefore, 
we assume you have withdrawn these claims. See Gov't Code §§ 552.30 I, .302. 
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Initially, we note the submitted information is subject to section 552.022 of the Government 
Code. This section provides, in pertinent part: 

(a) Without limiting the amount or kind of information that is public 
information under this chapter, the following categories of 
information are public information and not excepted from required 
disclosure unless made confidential under this chapter or other law: 

(3) information in an account, voucher, or contract relating to 
the receipt or expenditure of public or other funds by a 
governmental body[.] 

Gov't Code § 552.022(3). The submitted information consists of invoices related to the 
expenditure offunds by the system. This information is subject to subsection 552.022(a)(3) 
of the Government Code. You argue portions of this information are excepted from 
disclosure by sections 552.103 and 552.111 of the Government Code. However, these 
sections are discretionary exceptions to disclosure that protects a governmental body's 
interests and may be waived. See Dallas Area Rapid Transit v. Dallas Morning News, 4 
S.W.3d 469, 475-76 (Tex. App.-Dallas 1999, no pet.) (governmental body may waive 
section 552.103); Open Records Decision Nos. 665 at 2 n.5 (2000) (discretionary exceptions 
generally), 663 at 5 (1999) (waiver of discretionary exceptions), 470 at 7 (1987) (statutory 
predecessor to section 552.111 subject to waiver). As such, sections 552.103 and 552.111 
do not make information confidential under the Act. Therefore, the system may not withhold 
any of the submitted information under section 552.103 or section 552.111 of the 
Government Code. However, the Texas Supreme Court has held that the Texas Rules of 
Civil Procedure are "other law" within the meaning of section 552.022. See In re City of 
Georgetown, 53 S.W.3d 328, 336 (Tex. 2001). Accordingly, we will address your claim 
under rule 192.3 ofthe Texas Rules of Civil Procedure for the information you have marked. 
Additionally, we note portions of the submitted information are subject to section 552.136 
of the Government Code.3 Because section 552.136 can make information confidential under 
the Act, we will address the applicability of this section to the information subject to 
section 552.022. 

The consulting expert privilege is found in rule 192.3 of the Texas Rules of Civil Procedure. 
A party to litigation is not required to disclose the identity, mental impressions, and opinions 
of consulting experts whose mental impressions or opinions have not been reviewed by a 
testifying expert. See TEX. R. CIv. P. 192.3(e). A "Consulting Expert" is defined as "an 

3The Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body, but ordinarily will not raise other exceptions. See Open Records Decision Nos. 481 (1987), 480 
(1987),470 (1987). 
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expert who has been consulted, retained, or specially employed by a party in anticipation of 
litigation or in preparation for trial, but who is not a testifying expert." TEX. R. elV. P. 192.7. 

You inform us the system contracted with experts for services in anticipation oflitigation and 
the portions of the submitted information you have marked reveal the identities of these 
experts. You also state the experts have been retained solely for consultation and will not 
testify at trial. However, upon review, we find the information you have marked does not 
reveal the identities of any experts or contain the mental impressions or opinions of any 
consulting experts. Accordingly, you have failed to demonstrate the applicability of 
Texas Rule of Civil Procedure 192.3( e) to the information at issue, and, therefore, none of 
the submitted information may be withheld on that basis. 

Section 552.136 of the Government Code provides, "[n]otwithstanding any other provision 
of [the Act], a credit card, debit card, charge card, or access device number that is collected, 
assembled, or maintained by or for a governmental body is confidential." Gov't Code 
§ 552.136(b); see id. § 552.136(a)(defining "access device"). Accordingly, the system must 
withhold the bank account and routing numbers we have marked under section 552.136 of 
the Government Code.4 The remaining information must be released. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://ww\,,l.1exasattorneygeneral.gov/open/ 
orlrulinginfo.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

n R. Mattingly 
Assistant Attorney Ge eral 
Open Records Division 

KRM/bhf 

4Section 552.136(c) of the Government Code permits a governmental body to withhold the 
information described in section 552.136(b) without the necessity of seeking a decision from this office. 
See Gov't Code § 552.136(c). If a governmental body redacts such information, it must notify the requestor 
in accordance with section 552.136( e). See id § 552.136( d), (e). 
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Ref: ID# 494402 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


