
August 16,2013 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

Ms. Amy L. Sims 
Assistant City Attorney 
City of Lubbock 
P.O. Box 2000 
Lubbock, Texas 79457 

Dear Ms. Sims: 

OR2013-14369 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 496779. 

The City of Lubbock (the "city") received a request for records of police calls to a specified 
address from January 1,2013 to the date ofthe request. You claim portions of the submitted 
information are excepted from disclosure under section 552.101 of the Government Code. 
We have considered the exception you claim and reviewed the submitted information. 

Section 552.101 ofthe Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code§ 552.101. You raise section 552.1 01 in conjunction with the federal Health Insurance 
Portability and Accountability Act of 1996 ("HIPAA"), 42 U.S.C. §§ 1320d-1320d-8. At 
the direction of Congress, the Secretary of Health and Human Services ("HHS") promulgated 
regulations setting privacy standards for medical records, which HHS issued as the Federal 
Standards for Privacy of Individually Identifiable Health Information. See Health Insurance 
Portability and Accountability Act of 1996, 42 U.S.C. § 1320d-2 (Supp. N 1998) 
(historical & statutory note); Standards for Privacy of Individually Identifiable Health 
Information, 45 C.F.R. Pts. 160, 164 ("Privacy Rule"); see also Attorney General Opinion 
JC-0508 at 2 (2002). These standards govern the releasability of protected health 
information by a covered entity. See 45 C.F.R. pts. 160, 164. Under these standards, a 
covered entity may not use or disclose protected health information, excepted as provided 
by parts 160 and 164 ofthe Code of Federal Regulations. See id. § 164.502(a). 

This office has addressed the interplay of the Privacy Rule and the Act. In Open Records 
Decision No. 681 (2004), we noted section 164.512 of title 45 of the Code of Federal 
Regulations provides that a covered entity may use or disclose protected health information 
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to the extent that such use or disclosure is required by law and the use or disclosure complies 
with and is limited to the relevant requirements of such law. See id. § 164.512(a)(1). We 
further noted the Act "is a mandate in Texas law that compels Texas governmental 
bodies to disclose information to the public." See ORD 681 at 8; see also Gov't Code 
§§ 552.002, .003, .021. We therefore held the disclosures under the Act come within 
section 164.512( a). Consequently, the Privacy Rule does not make information confidential 
for the purpose of section 552.101 of the Government Code. See Abbott v. Tex. Dep't of 
Mental Health & Mental Retardation, 212 S.W.3d 648 (Tex. App.-Austin 2006, no pet.); 
ORD 681 at 9; see also Open Records Decision No. 478 (1987) (as general rule, statutory 
confidentiality requires express language making information confidential). Thus, because 
the Privacy Rule does not make confidential information that is subject to disclosure under 
the Act, the city may not withhold the submitted information under section 552.101 ofthe 
Government Code on that basis. 

Section 552.101 ofthe Government Code also encompasses section 181.006 ofthe Health 
and Safety Code, which provides: 

[F]or a covered entity that is a governmental unit, an individual's protected 
health information: 

(1) includes any information that reflects that an individual received 
health care from the covered entity; and 

(2) is not public information and is not subject to disclosure under 
[the Act]. 

Health & Safety Code § 181.006. Section l81.001(b)(2)(A) defines "covered entity" to 
include 

any person who: for commercial, financial, or professional gain, monetary 
fees, or dues, or on a cooperative, nonprofit, or pro bono basis, engages, in 
whole or in part, and with real or constructive knowledge, in the practice of 
assembling, collecting, analyzing, using, evaluating, storing, or transmitting 
protected health information. The term includes a business associate, health 
care payer, governmental unit, information or computer management entity, 
school, health researcher, health care facility, clinic, health care provider, or 
person who maintains an Internet site[.] 

Id. § 181.001 (b)(2)(A). You assert the city is a covered entity for purposes of 
section 181.006 ofthe Health and Safety Code. However, in order to determine whether the 
city is a covered entity, we must address whether the city engages in the practice of 
"assembling, collecting, analyzing, using, evaluating, storing or transmitting protected health 
information." !d. Section 181.001 states that "[u]nless otherwise defined in this chapter, 
each term that is used in this chapter has the meaning assigned by the Health Insurance 
Portability and Accountability Act and Privacy Standards ["HIP AA"]." Id. § 181.001 (a). 
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Accordingly, as chapter 181 does not define "protected health information," we turn to 
HIP AA's definition of the term. HIP AA defines "protected health information" as 
individually identifiable health information that is transmitted or maintained in electronic 
media or any other form or medium. See 45 C.F.R. § 160.103. HIP AA defines "individually 
identifiable health information" as information that is a subset of health information, 
including demographic information collected from an individual, and: 

(1) Is created or received by a health care provider, health plan, employer, or 
health care clearinghouse; and 

(2) Relates to the past, present, or future physical or mental health or 
condition of an individual; the provision of health care to an individual; or the 
past, present, or future payment for the provision of health care to an 
individual; and 

(i) That identifies the individual; or 

(ii) With respect to which there is a reasonable basis to 
believe the information can be used to identify the individual. 

Id. The submitted information consists of call logs regarding various incidents. Although 
you assert the city is a covered entity, you have not explained how the submitted information 
consists of protected health information. Thus, the city has not demonstrated the 
applicability of section 181. 006 of the Health and Safety Code. Accordingly, the city may 
not withhold any of the submitted information under section 552.101 of the Government 
Code on that basis. 

You also claim the submitted information is protected by common-law privacy. 
Section 552.101 of the Government Code also encompasses common-law privacy, which 
protects information that is (1) highly intimate or embarrassing, the publication of which 
would be highly objectionable to a reasonable person, and (2) not oflegitimate concern to 
the public. Indus. Found. v. Tex. Indus. Accident Bd., 540 S.W.2d 668,685 (Tex. 1976). To 
demonstrate the applicability of common-law privacy, both prongs of this test must be 
demonstrated. See id. at 681-82. The type of information considered intimate or 
embarrassing by the Texas Supreme Court in Industrial Foundation included information 
relating to sexual assault, pregnancy, mental or physical abuse in the workplace, illegitimate 
children, psychiatric treatment of mental disorders, attempted suicide, and injuries to sexual 
organs. Id. at 683. This office has found some kinds of medical information or information 
indicating disabilities or specific illnesses are excepted from required public disclosure under 
common-law privacy. See Open Records Decision Nos. 470 (1987) (illness from severe 
emotional and job-related stress), 455 (1987) (prescription drugs, illnesses, operations, and 
physical handicaps). Upon review, we find the information we have marked in Exhibit B 
constitutes information that is highly intimate or embarrassing and of no legitimate concern 
to the public. Accordingly, the city must withhold the information we have marked in 
Exhibit B under section 552.101 ofthe Government Code in conjunction with common-law 
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privacy. However, no portion of the remammg information is highly intimate or 
embarrassing and not oflegitimate public concern. Therefore, the city may not withhold any 
of the remaining information under section 552.101 in conjunction with common-law 
pnvacy. 

In summary, the city must withhold the information we have marked in Exhibit B under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with common-law privacy. The 
remaining information must be released. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/openl 
or! ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Britni Fabian 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

BF/dls 

Ref: ID# 496779 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


