
_ .4fW'\ 

September 18, 2013 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

Ms. Donna Garcia Davidson 
Counsel for the Republican Party of Texas and the State Republican Executive Committee 
Donna Garcia Davidson Law Firm 
P.O. Box 12131 
Austin, Texas 78711 

0R2013-16196 

Dear Ms. Davidson: 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 498317. 

The State Republican Executive Committee (the "committee") of the Republican Party of 
Texas (the "party"), which you represent, received a request for eight categories of 
information pertaining to the committee for a specified time period. You state the committee 
has released some of the requested information. You argue the remaining requested 
information is not subject to the Act because the committee is not a governmental body for 
purposes of the Act. In the alternative, you claim some of the submitted information is 
excepted from disclosure under sections 552.104, 552.110, and 552.128 of the Government 
Code. We have considered your arguments and reviewed the submitted information. We 
have also received and considered comments submitted by the requestor. See Gov't Code 
§ 552.304 (providing that interested party may submit written comments regarding why 
information should or should not be released). 

We first address the threshold issue of whether the committee is subject to the Act. The Act 
applies to "governmental bodies" as that term is defined in section 552.003(l)(A) of the 
Government Code. Under the Act, the term "governmental body" includes: 

(i) a board, commission, department, committee, institution, agency, or office 
that is within or is created by the executive or legislative branch of state 
government and that is directed by one or more elected or appointed 
members[.] 
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Id. § 552.003(1 )(A)(i). The requestor asserts the committee as a whole meets the definition 
of a governmental body as provided by section 552.003(1 )(A)(i) and is subject to the Act in 
its entirety because the committee was created by the legislature and is directed by one 
or more elected members. As part of his argument under section 552.003(1 )(A)(i), the 
requestor contends the committee was created by and is subject to section 171.001 of the 
Election Code. Additionally, he argues the party's bylaws follow the requirements provided 
by chapter 171 regarding state executive committee member composition, election, and 
vacancies. See Elec. Code §§ 171.001-.004. 

Section 171.001 provides, "[a] state executive committee is established as provided by this 
subchapter for each political party holding a primary election in this state." Id. § 171.001. 
Section 171.002 provides the requirements for the composition and election of the state 
executive committee members. See id. § 171.002. You explain the committee is the 
governing body of the party. You contend the legislature did not create the committee 
pursuant to section 171.001 because the party created the committee in 1867, which predates 
section 171.001. See House Study Group, Bill Analysis, Tex. S.B. 616, 69th Leg., R.S. 
(1985). The party's bylaws, which are consistent with the provisions of chapter 171 and 
are available on the party's website, provide the committee is composed of a chairman, a 
vice-chairman, and two members from each state-senatorial district, each of whom is elected 
at the party's biennial state convention. Upon review, we find these committee members, 
who are elected from the membership of a private association, are not "elected" for purposes 
of section 552.003(1)(A)(i). This position is supported by opinions from the Texas Supreme 
Court issued when the predecessors to sections 171.001 through 171.004 were in existence. 
The Texas Supreme Court noted "officers of a political party, such as members of a party 
executive committee, are not public or governmental officers, even when provided for by 
statutory law." Wall v. Curie, 213 S.W.2d 816, 819 (Tex. 1948). The Texas Supreme Court 
also held "committees of any political party in acting for the party's interests are not 
acting as officers of the State," and that "officers of a political party, such as the chairmen 
of the County Executive Committees and precinct committeemen, although provided 
for by election laws, are not regarded as public or governmental officers." Carter v. 
Tomlinson, 227 S.W.2d 795, 799 (Tex. 1950). Accordingly, on the basis of the above 
factors, we find the committee members are not elected members for the purposes of 
section 552.003(1 )(A)(i); therefore, the committee is not a governmental body subject to the 
Act on the basis of this subsection. 

The requestor also asserts the committee is a governmental body subject to the Act as defined 
by section 552.003(1 )(A)(xii) ofthe Government Code. Section 552.003(1 )(A)(xii) defines 
"governmental body" as the following: 

(xii) the part, section, or portion of an organization, corporation, commission, 
committee, institution, or agency that spends or that is supported in whole or 
in part by public funds[.] 
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Gov't Code § 552.003(1)(A)(xii). You acknowledge the part of the committee that spends 
or is supported in whole or in part by public funds is a governmental body subject to the Act 
as defined by section 552.003(1 )(A)(xii). This part of the committee performs a state 
function, that is, conducting primary elections and any associated runoff elections. Elec. 
Code § 173.033. You state the committee has released information related to this state 
function to the requestor. The requestor, however, argues some of the remaining requested 
information also pertains to the part of the committee that spends or is supported by public 
funds and, thus, is subject to the Act. You disagree and assert the remaining information 
does not relate to running the primary elections or primary election funds. You state the 
committee has released all of the requested information it is required to file with the 
Secretary of State pursuant to sections 173.081 and 173.084 of the Election Code. Upon 
review of your arguments and the submitted information, we find this information is not 
subject to the Act and need not be released to the requestor. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/openl 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

d1 W'1>i<JJlZ.+14 
Lindsay E. Hale 
Assistant Attorney eneral 
Open Records Division 
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