
November 19, 2013 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

Ms. Zeena Angadicheril 
Office of General Counsel 
The University of Texas Systems 
201 West Seventh Street 
Austin, Texas 78701-2902 

Dear Ms. Angadicheril: 

OR2013-20172 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 506336 (UT OGC No. 151634). 

The University of Texas System (the "system") received a request for: (1) the calendars of 
two named individuals during a specified time period; (2) the salaries, positions, and names 
of certain system officials; and (3) all official email addresses for all members of the board 
of regents. You state the system has not assigned and does not maintain official email 
addresses for the regents and, therefore, has no information responsive to that portion of the 
request. 1 You also state you have released some of the requested information. You further 
state the system will redact information subject to section 552.117 of the Government Code 
pursuant to section 552.024(c) of the Government Code and personal e-mail addresses 
subject to section 552.13 7 of the Government Code in accordance with Open Records Letter 
No. 684 (2009).2 You claim a portion of the submitted information is not subject to the Act. 

1The Act does not require a governmental body that receives a request for information to create 
information that did not exist when the request was received. See Econ. Opportunities Dev. Corp. v. 
Bustamante, 562 S.W.2d 266 (Tex. Civ. App.-San Antonio 1978, writ dism'd); Open Records Decision 
Nos. 605 at 2 (1992), 563 at 8 (1990), 555 at 1-2 (1990), 452 at 3 (1986), 362 at 2 (1983). 

2Section 552.024( c )(2) of the Government Code authorizes a governmental body to redact information 
protected by section 5 52.117( a)( 1) ofthe Government Code withoutthe necessity of requesting a decision under 
the Act if the current or former employee or official to whom the information pertains timely chooses not to 
allow public access to the information. See Gov't Code§ 552.024(c)(2). Open Records Decision No. 684 
serves as a previous determination to all governmental bodies authorizing them to withhold certain categories 
of information, including personal e-mail addresses under section552.137 ofthe Government Code, without 
the necessity of requesting an attorney general decision. See ORD 684. 
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You also claim portions of the submitted information are excepted from disclosure under 
sections 552.102, 552.107, and 552.136 ofthe Government Code. We have considered your 
arguments and reviewed the submitted representative sample of information.3 

Initially, we address your assertion that a portion of the submitted information is not subject 
to the Act. The Act is applicable only to "public information." See Gov't Code 
§§ 552.002, .021. Section 552.002(a) defines "public information" as 

information that is written, produced, collected, assembled, or maintained 
under a law or ordinance or in connection with the transaction of official 
business: 

(1) by a governmental body; 

(2) for a governmental body and the governmental body: 

(A) owns the information; 

(B) has a right of access to the information; or 

(C) spends or contributes public money for the purpose of 
writing, producing, collecting, assembling, or maintaining the 
information; or 

(3) by an individual officer or employee of a governmental body in 
the officer's or employee's official capacity and the information 
pertains to official business of the governmental body. 

!d. § 552.002. Thus, virtually all the information in a governmental body's physical 
possession constitutes public information and is subject to the Act. !d.; see Open Records 
Decision Nos. 549 at 4 (1990), 514 at 1-2 (1988). You inform us some ofthe information 
you have marked consists of calendar entries that are entirely personal in nature and have no 
connection with the system's business and constitute incidental use ofthe system's resources. 
You state the system allows for incidental use of such resources by employees and officials. 
You further state the use of the system's resources to create and maintain the marked 
information was de minimis. See Open Records Decision No. 635 (1995) (statutory 
predecessor not applicable to personal information unrelated to official business and created 
or maintained by state employee involving de minimis use of state resources). Based on your 

3We assume the "representative sample" of records submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent that those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 



Ms. Zeena Angadicheril - Page 3 

representations and our review of the information at issue, we agree the information you 
marked does not constitute "information that is written, produced, collected, assembled, or 
maintained under a law or ordinance or in connection with the transaction of official 
business" by or for the system. See Gov't Code § 552.002. Therefore, we conclude the 
calendar entries you have marked are not subject to the Act and need not be released in 
response to the present request for information. 

Section 552.1 02(a) of the Government Code excepts from disclosure "information in a 
personnel file, the disclosure of which would constitute a clearly unwarranted invasion of 
personal privacy." Gov't Code § 552.102(a). The Texas Supreme Court held 
section 5 52.1 02( a) excepts from disclosure the dates ofbirth of state employees in the payroll 
database of the Texas Comptroller of Public Accounts. Tex. Comptroller of Pub. Accounts 
v. Attorney Gen. of Tex., 354 S.W.3d 336 (Tex. 2010). Having carefully reviewed the 
information at issue, we agree the date of birth you have marked must be withheld under 
section 552.102(a) ofthe Government Code. 

Section 552.1 07(1) of the Government Code protects information that comes within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the 
privilege in order to withhold the information at issue. See Open Records Decision No. 676 
at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate the information constitutes or 
documents a communication. !d. at 7. Second, the communication must have been made 
"for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services" to the client 
governmental body. See TEX. R. Evm. 503(b)(l). The privilege does not apply when an 
attorney or representative is involved in some capacity other than that of providing or 
facilitating professional legal services to the client governmental body. See In re Tex. 
Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) 
(attorney-client privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of 
attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal 
counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a 
communication involves an attorney for the government does not demonstrate this element. 
Third, the privilege applies only to communications between or among clients, client 
representatives, lawyers, lawyer representatives, and a lawyer representing another party in 
a pending action and concerning a matter of common interest therein. See TEX. R. 
Evm. 503(b)(1). Thus, a governmental body must inform this office ofthe identities and 
capacities of the individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, 
the attorney-client privilege applies only to a confidential communication, id. , meaning it 
was "not intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is 
made in furtherance of the rendition of professional legal services to the client or those 
reasonably necessary for the transmission of the communication." !d. 503(a)(5). Whether 
a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved at the 
time the information was communicated. See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 
(Tex. App .-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client may elect to waive 
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the privilege at any time, a governmental body must explain the confidentiality of a 
communication has been maintained. Section 552.1 07(1) generally excepts an entire 
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless 
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein). 

You claim some of the information, which you have marked, is protected by 
section 552.107(1) of the Government Code. You state the marked information consists of 
communications between the system's attorneys and system employees or their 
representatives, in their capacities as clients. You state the communications were made for 
the purpose of facilitating the rendition of professional legal services to the system and these 
communications have remained confidential. Based on your representations and our review, 
we find you have demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to the 
information at issue. Thus, the system may withhold the marked information under 
section 552.107(1) ofthe Government Code. 

Section 552.136 ofthe Government Code provides as follows: 

(a) In this section, "access device" means a card, plate, code, account number, 
personal identification number, electronic serial number, mobile 
identification number, or other telecommunications service, equipment, or 
instrument identifier or means of account access that alone or in conjunction 
with another access device may be used to: 

(1) obtain money, goods, services, or another thing of value; or 

(2) initiate a transfer of funds other than a transfer originated solely 
by paper instrument. 

(b) Notwithstanding any other provision of this chapter, a credit card, debit 
card, charge card, or access device number that is collected, assembled, or 
maintained by or for a governmental body is confidential. 

Gov't Code § 552.136. You seek to withhold a teleconferencing access code. You explain 
the access code, and the accompanying telephone number, do not change and can be used to 
access teleconferencing accounts of the university in order to arrange long distance telephone 
calls. Based on your arguments and our review, we conclude the information you have 
marked constitutes access device numbers for purposes of section 5 52.136. Accordingly, the 
system must withhold the information you have marked under section 552.136 of the 
Government Code. 

In summary, we find the information you have marked under section 552.002 of the 
Government Code is not subject to the Act and the system is not required to release it in 
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response to a request for information. The system must withhold the information you have 
marked under section 552.102 of the Government Code. The system may withhold the 
information you have marked under section 552.107 ofthe Government Code. The system 
must withhold the information you have marked under section 552.136 of the Government 
Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Lana L. Freeman 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

LLF/akg 

Ref: ID# 506336 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


