
December 11 ~ 2013 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

Ms. Bonnie Prosser Elder and Mr. Thomas Bailey 
VIA Metropolitan Transit 
P.O. Box 12489 
San Antonio, Texas 78212 

Dear Ms. Elder and Mr. Bailey: 

OR2013-21523 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 508034. 

VIA Metropolitan Transit ("VIA") received two requests for information pertaining to the 
People en Espafiol 2013 event in San Antonio. You state you are releasing some of the 
requested information to the requestors. You claim that the submitted information is 
excepted from disclosure under section 552.107 of the Government Code.1 We have 
considered the exception you claim and reviewed the submitted representative sample of 
information. 2 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 
in order to withhold the information at issue. ORD 676 at 6-7. First, a governmental body 

1 Although you also raise section 552.10 I of the Government Code in conjunction with section 552.107 
of the Government Code, this office has concluded section 552.101 does not encompass other exceptions found 
in the Act. See Open Records Decision Nos. 676 at 1-2 (2002), 575 at 2 (1990). 

2We assume the "representative sample" of records submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 
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must demonstrate the information constitutes or documents a communication. Id. at 7. 
Second, the communication must have been made "for the purpose of facilitating 
the rendition of professional legal services" to the client governmental body. TEX. R. 
Evm. 503(b )(1 ). The privilege does not apply when an attorney or representative is involved 
in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal services to the 
client governmental body. In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. 
App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney 
acting in a capacity other than that of attorney). Third, the privilege applies only to 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer 
representatives. TEX. R. Evm. 503(b)(1). Thus, a governmental body must inform this 
office of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at 
issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential 
communication, id., meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than 
those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal 
services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the 
communication." !d. 503(a)(5). 

Whether a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved 
at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 
(Tex. App.-W aco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client may elect to waive 
the privilege at any time, a governmental body must explain the confidentiality of a 
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire 
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless 
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein). 

You state the submitted information consists of documents pertaining to legal issues between 
VIA's in-house counsel, VIA's employees, and employees ofPeople en Espaiiol. You also 
state the communications were intended to be confidential and have remained confidential. 
Based on your representations and our review, we find VIA may withhold the information 
we have marked under section 552.1 07(1) of the Government Code. However, we note some 
of the remaining information consists of communications between VIA and People en 
Espaiiol during sponsorship agreement negotiations where the parties' interests were adverse. 
Accordingly, at the time the communications at issue were made, the parties did not 
share a common interest that would allow the attorney-client privilege to apply. See TEX. R. 
Evm. 503(b)(l)(c); In re Monsanto, 998 S.W.2d 917, 922 (Tex. App.-Waco 1999, orig. 
proceeding) (discussing the "joint-defense" privilege incorporated by rule 503(b)(l)(C)). 
Therefore, this information is not privileged. Further, the remaining information consists of 
communications with parties whom you have not identified as privileged or do not consist 
of attorney-client communications. Accordingly, VIA may not withhold the remaining 
information under section 552.107(1) of the Government Code. 
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We note some of the remaining information contains information that may be subject to 
section 552.117 of the Government Code.3 Section 552.117(a)(l) excepts from disclosure 
the home addresses and telephone numbers, emergency contact information, social security 
numbers, and family member information of current or former officials or employees of 
a governmental body who request that this information be kept confidential under 
section 552.024 of the Government Code. See Gov't Code§ 552.117(a)(l ). Section 552.117 
is also applicable to cellular telephone numbers, provided the cellular telephone service is 
not paid for by a governmental body. See Open Records Decision No. 506 at 5-6 (1988) 
(statutory predecessor to section 552.117 of the Government Code not applicable to cellular 
telephone numbers provided and paid for by governmental body and intended for official 
use). Whether a particular item of information is protected by section 552.117(a)(I) must 
be determined at the time of the governmental body's receipt of the request for the 
information. See Open Records Decision No. 530 at 5 (1989). Thus, information may only 
be withheld under section 552.117( a)(l) on behalf of a current or former official or employee 
who made a request for confidentiality under section 552.024 prior to the date of the 
governmental body's receipt of the request for the information. Accordingly, if the 
individual whose cellular telephone number we have marked timely requested confidentiality 
under section 552.024 ofthe Government Code and the cellular telephone service is not paid 
for by a governmental body, VIA must withhold the information we have marked under 
section 552.117( a)(l) of the Government Code. VIA may not withhold the cellular telephone 
number we have marked under section 552.117 if the individual did not make a timely 
election to keep her information confidential or if the cellular telephone service is paid for 
by a governmental body. 

In summary, VIA may withhold the information we have marked under section 552.107(1) 
ofthe Government Code. Ifthe individual whose cellular telephone number we have marked 
timely requested confidentiality under section 552.024 of the Government Code and the 
cellular telephone service is not paid for by a governmental body, VIA must withhold the 
information we have marked under section 552.117(a)(l) of the Government Code. The 
remaining information must be released. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://W\vw.texasattomeygeneral.gov/open/ 

3The Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body, but ordinarily will not raise other exceptions. Open Records Decision Nos. 481 (1987), 480 (I 987), 470 
(1987). 
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orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sarah Casterline 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

SEC/tch 

Ref: ID# 508034 

Enc. Submitted documents 

c: Two Requestors 
(w/o enclosures) 


