
January 8, 2014 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Mr. Richard A. McCracken 
Evans, Daniel, Moore, Evans & Lazarus 
115 West Second Street, Suite 202 
Fort Worth, Texas 76102 

Dear Mr. McCracken: 

OR2014-00496 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 510234 (City Open Records Request No. 13-196). 

The City of Watauga (the "city"), which you represent, received a request for the report 
involving a specified incident. You claim that the submitted information is excepted from 
disclosure under section 552.101 of the Government Code. We have considered the 
exception you claim and reviewed the submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." 
Gov't Code§ 552.101. Section 552.101 of the Government Code encompasses information 
other statutes make confidential. You raise section 552.101 in conjunction with the 
federal Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 ("HIPAA''), 42 U.S.C. 
§§ 1320d-1320d-8. At the direction of Congress, the Secretary of Health and Human 
Services ("HHS") promulgated regulations setting privacy standards for medical records, 
which HHS issued as the Federal Standards for Privacy oflndividually Identifiable Health 
Information. See Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996, 42 U.S.C. 
§ 1320d-2 (Supp. IV 1998) (historical & statutory note); Standards for Privacy of 
Individually Identifiable Health Information, 45 C.F .R. Pts. 160, 164 ("Privacy Rule"); 
see also Attorney General Opinion JC-0508 at 2 (2002). These standards govern the 
releasability of protected health information by a covered entity. See 45 C.F .R. pts. 160, 164. 
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Under these standards, a covered entity may not use or disclose protected health information, 
excepted as provided by parts 160 and 164 of the Code of Federal Regulations. 
See id. § 164.502(a). 

This office has addressed the interplay of the Privacy Rule and the Act. In Open Records 
Decision No. 681 (2004), we noted section 164.512 of title 45 of the Code of Federal 
Regulations provides that a covered entity may use or disclose protected health information 
to the extent that such use or disclosure is required by law and the use or disclosure complies 
with and is limited to the relevant requirements of such law. See id. § 164.512(a)(1). We 
further noted the Act "is a mandate in Texas law that compels Texas governmental 
bodies to disclose information to the public." See ORD 681 at 8; see also Gov't Code 
§§ 552.002, .003, .021. We therefore held the disclosures under the Act come within 
section 164 .512( a). Consequently, the Privacy Rule does not make information confidential 
for the purpose of section 552.101 of the Government Code. See Abbott v. Tex. Dep 't of 
Mental Health & Mental Retardation, 212 S.W.3d 648 (Tex. App.-Austin 2006, no pet.); 
ORD 681 at 9; see also Open Records Decision No. 478 (1987) (as general rule, statutory 
confidentiality requires express language making information confidential). Thus, because 
the Privacy Rule does not make information that is subject to disclosure under the Act 
confidential, the city may withhold protected health information from the public only if the 
information is confidential by law or an exception in subchapter C of the Act applies. 

Section 552.101 ofthe Government Code also encompasses section 181.006 ofthe Health 
and Safety Code, which provides the following: 

[F]or a covered entity that is a governmental unit, an individual's protected 
health information: 

(1) includes any information that reflects that an individual received 
health care from the covered entity; and 

(2) is not public information and is not subject to disclosure under 
[the Act]. 

Health & Safety Code § 181.006. Section 181.001(b)(2)(A) defines "covered entity" to 
include any person who: 

(A) for commercial, financial, or professional gain, monetary fees, or dues, 
or on a cooperative, nonprofit, or pro bono basis, engages, in whole or in part, 
and with real or constructive knowledge, in the practice of assembling, 
collecting, analyzing, using, evaluating, storing, or transmitting protected 
health information. The term includes a business associate, health care payer, 
governmental unit, information or computer management entity, school, 
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health researcher, health care facility, clinic, health care provider, or person 
who maintains an Internet site[.] 

!d.§ l81.001(b)(2)(A). You do not inform us the city is a covered entity for purposes of 
section 181.006 of the Health and Safety Code. Thus, we find you have failed to 
demonstrate any of the information at issue is subject to section 181.006 of the Health and 
Safety Code, and none of this information may be withheld under section 552.101 ofthe 
Government Code on that basis. 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses section 773.091 of the Health 
and Safety Code, which provides in part: 

(b) Records of the identity, evaluation, or treatment of a patient by emergency 
medical services personnel or by a physician providing medical supervision 
that are created by the emergency medical services personnel or physician or 
maintained by an emergency medical services provider are confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(g) The privilege of confidentiality under this section does not extend to 
information regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex, 
occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency 
medical services. 

/d. § 773.091 (b), (g). Except for the information specified in section 773.091 (g), emergency 
medical services ("EMS") records are deemed confidential under section 773.091. See id. 
The submitted information consists of records made and maintained by EMS personnel. 
Upon review, we find section 773.091 is applicable to the information at issue. Thus, with 
the exception of the information subject to section 773.091(g), which is not confidential and 
must be released, the city must withhold the submitted EMS records under section 552.101 
ofthe Government Code in conjunction with section 773.091(b) of the Health and Safety 
Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattornevgcneral.gov/open/ 
orl rulinu inf().Shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
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providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 

General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Sarah Casterline 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

SEC/tch 

Ref: ID# 51 0234 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 

'·~ 


