
February 3, 2014 

Ms. Christine Badillo 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

Walsh, Anderson, Gallegos, Green and Trevino, P.C. 
P.O. Box 2156 
Austin, Texas 78768 

Dear Ms. Badillo: 

OR2014-01997 

Y au ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 513146. 

The New Caney Independent School District (the "district"), which you represent, received 
two requests from different requestors for all information pertaining to the investigation of 
a specified incident involving a named individual. You claim the submitted information is 
excepted from disclosure under sections 5 52.1 03 and 5 52.107 of the Government Code. 1 We 
have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted representative sample 
of information. 2 We have also received and considered comments from the first requestor, 

1 Although you also raise section 552. I 0 I of the Government Code in conjunction with Texas Rule of 
Evidence 503, this office has concluded section 552. I 01 does not encompass discovery privileges. See Open 
Records Decision Nos. 676 at I -2 (2002), 575 at 2 (I 990). Accordingly, we do not address your argument 
under section 552.101. Further, although you also argue Texas Rule of Evidence 503, we note the proper 
exception to raise when asserting the attorney-client privilege for information not subject to section 552.022 
of the Government Code is section 552.107 of the Government Code. See ORO 676. Finally, although you 
also raise Texas Rule of Civil Procedure 192.5, you have not provided any arguments to support this privilege. 
Therefore, we assume you have withdrawn your claim this privilege applies to the requested information. See 
Gov't Code§§ 552.301, .302. 

2We assume the "representative sample" of records submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 ( 1988), 497 (I 988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 

POST OFFICE Box 12548, AUSTIN, TEXAS 78711-2548 TEL: (512) 463-2100 WWW.TEXASATTORNEYGENERAL.GOV 

An Equal Employmrnt Opportunity Emplo)"l'r • Printed on Rtr)drJ Paprr 



Ms. Christine Badillo - Page 2 

who is the representative of the second requestor. See Gov't Code § 552.304 (interested 
party may submit comments stating why information should or should not be released). 

Initially, you state you have redacted student-identifying information from the submitted 
documents pursuant to the Family Educational Rights and Privacy Act ("FERPA"), 
section 1232g of title 20 of the United States Code. The United States Department of 
Education Family Policy Compliance Office (the "DOE") has informed this office FERPA 
does not permit state and local educational authorities to disclose to this office, without 
parental or an adult student's consent, unredacted, personally identifiable information 
contained in education records for the purposes of our review in the open records ruling 
process under the Act.3 Consequently, state and local educational authorities that receive a 
request for education records from a member of the public under the Act must not submit 
education records to this office in unredacted form, that is, in a form in which "personally 
identifiable information" is disclosed. See 34 C.F .R. § 99.3 (defining "personally identifiable 
information"). You have submitted redacted education records for our review. Because our 
office is prohibited from reviewing these education records to determine whether appropriate 
redactions under FERP A have been made, we will not address the applicability of FERP A 
to any of the submitted records, other than to note parents and their legal representatives have 
a right of access to their child's education records and their right of access prevails over a 
claim under section 552.103 of the Government Code. See 20 U.S.C. § 1232g(a)(1 )(A); 34 
C.F.R. § 99.3; Open Records Decision No. 431 (1985) (information subject to right of access 
under FERP A may not be withheld pursuant to statutory predecessor to Gov't Code 
§ 552.103 ); see also Equal Employment Opportunity Comm 'n v. City of Orange, Tex., 905 
F. Supp. 381,382 (E.D. Tex. 1995) (holding FERPA prevails over inconsistent provision of 
state law). Such determinations under FERPA must be made by the educational authority 
in possession of the education records.4 The DOE also has informed our office, however, a 
parent's right of access under FERP A to information aboutthe parent's child does not prevail 
over an educational institution's right to assert the attorney-client privilege. Thus, we will 
consider the district's argument under section 552.107 of the Government Code. We will 
also consider the district's argument under section 552.103 of the Government Code to the 
extent the student's parent or the parent's legal representative does not have a right of access 
to the submitted information under FERPA. 

Section 552.103 ofthe Government Code provides, in relevant part: 

3A copy of this Jetter may be found on the Office of the Attorney General's website: 
http://www.oag.state.tx.us/open/20060725usdoe.pdf. 

4In the future, if the district does obtain parental or an adult student's consent to submit unredacted 
education records and the district seeks a ruling from this office on the proper redaction of those education 
records in compliance with FERP A, we will rule accordingly. 
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(a) Information is excepted from [required public disclosure] if it is 
information relating to litigation of a civil or criminal nature to which the 
state or a political subdivision is or may be a party or to which an officer or 
employee of the state or a political subdivision, as a consequence of the 
person's office or employment, is or may be a party. 

(c) Information relating to litigation involving a governmental body or an 
officer or employee of a governmental body is excepted from disclosure 
under Subsection (a) only if the litigation is pending or reasonably anticipated 
on the date that the requestor applies to the officer for public information for 
access to or duplication of the information. 

Gov't Code § 552.1 03(a), (c). The governmental body claiming section 552.103 has the 
burden of providing relevant facts and documents sufficient to establish the applicability of 
section 552.103 to the information it seeks to withhold. To meet this burden, the 
governmental body must demonstrate: (1) litigation was pending or reasonably anticipated 
on the date of its receipt of the request for information, and (2) the information at issue is 
related to that litigation. See Univ. ofTex. Law Sch. v. Tex. Legal Found, 958 S.W.2d 479 
(Tex. App.-Austin 1997, orig. proceeding); Heardv. Houston Post Co., 684 S.W.2d 210 
(Tex. App.-Houston [1st Dist.] 1984, writ ref'd n.r.e.). Both elements of the test must be 
met in order for information to be excepted from disclosure under section 552.103. See 
Open Records Decision No. 551 at 4 (1990). 

You state, and provide documentation showing, prior to the district's receipt of the instant 
requests, a lawsuit styled David Penny v. New Caney Independent School District, Civil 
Action No.4: 12-cv-3007, was filed and is currently pending againstthe district in the United 
States District Court for the Southern District of Texas. Therefore, we agree litigation was 
pending on the date the district received the present requests for information. You also state 
the information submitted as Exhibit 4 pertains to more recent allegations of a nature very 
similar to the allegations that form the substance of the lawsuit claims. Based on your 
representations and our review, we find the information at issue is related to the pending 
litigation. Therefore, we conclude the district may withhold Exhibit 4 under section 552.103 
of the Government Code. 

Generally, however, once information has been obtained by all parties to the litigation though 
discovery or otherwise, no section 552.1 03( a) interest exists with respect to that information. 
See Open Records Decision Nos. 349 (1982), 320 (1982). Thus, information that has either 
been obtained from or provided to all parties to the pending litigation is not excepted from 
disclosure under section 552.103(a) and must be disclosed. Further, the applicability of 
section 552.1 03(a) ends once the litigation has been concluded. See Attorney General 
Opinion MW-575 (1982); see also Open Records Decision No. 350 (1982). 
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Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 
in order to withhold the information at issue. See ORD 676 at 6-7. First, a governmental 
body must demonstrate the information constitutes or documents a communication. !d. at 7. 
Second, the communication must have been made "for the purpose of facilitating the 
rendition of professional legal services" to the client governmental body. See TEX. R. 
Evm. 503(b )(1 ). The privilege does not apply when an attorney or representative is involved 
in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal services to the 
client governmental body. See In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. 
App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney 
acting in capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in capacities 
other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, or 
managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the government 
does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to communications 
between or among clients, client representatives, lawyers, lawyer representatives, and a 
lawyer representing another party in a pending action and concerning a matter of common 
interest therein. See TEX. R. Evm. 503(b )(1 ). Thus, a governmental body must inform this 
office of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at 
issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential 
communication, id., meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than 
those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal 
services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the 
communication." !d. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends 
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. See 
Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). 
Moreover, because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental 
body must explain the confidentiality of a communication has been maintained. 
Section 552.1 07(1) generally excepts an entire communication that is demonstrated to be 
protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. 
See Huie v. DeShazo, 922 S. W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire 
communication, including facts contained therein). 

You state the information submitted as Exhibit 3 consists of communications involving 
attorneys for the district and district representatives in their capacities as clients. You state 
these communications were made in furtherance of the rendition of professional legal 
services to the district. You state these communications were confidential, and you do not 
indicate the district has waived the confidentiality of the information at issue. Based on your 
representations and our review, we find you have demonstrated the applicability of the 
attorney-client privilege to the Exhibit 3. Accordingly, the district may withhold Exhibit 3 
under section 552.107(1) ofthe Government Code. 
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In summary, we do not address the applicability ofFERPA to any ofthe submitted records, 
other than to note parents and their legal representatives have a right of access to their child's 
education records and that right of access prevails over a claim under section 552.103 of the 
Government Code. To the extent the district determines the information at issue does not 
constitute education records to which the requestors have a right of access, the district may 
withhold Exhibit 4 under section 552.103 of the Government Code. The district may 
withhold Exhibit 3 under section 552.1 07(1) of the Government Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/openl 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

f) OUAt- f1l ~ ?L-
Claire V. Morris Sloan 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CVMS/som 

Ref: ID# 513146 

Enc. Submitted documents 

c: 2 Requestors 
(w/o enclosures) 


