
February 27, 2014 

Ms. Leticia Brysch 
City Clerk 
City of Baytown 
P.O. Box424 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

Baytown, Texas 77522-0424 

Dear Ms. Brysch: 

OR2014-03560 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 517783 (Baytown Public Information Request No. 1730). 

The Baytown Police Department (the "department") received a request for a specified police 
report. You claim some of the submitted information is excepted from disclosure under 
sections 552.101,552.108,552.117, and 552.147 ofthe Government Code. We have 
considered the exceptions you claim and reviewed the submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code§ 552.101. Section 552.101 encompasses section58.007 oftheFamilyCode. Juvenile 
law enforcement records relating to conduct that occurred on or after September 1, 1997, are 
confidential under section 58.007(c), which provides as follows: 

Except as provided by Subsection (d), law enforcement records and files 
concerning a child and information stored, by electronic means or otherwise, 
concerning the child from which a record or file could be generated may not 
be disclosed to the public and shall be: 

( 1) if maintained on paper or microfilm, kept separate from adult 
files and records; 

POST OFFICE BOX 12548, AUSTIN, TEXAS 78711-2548 TEL: (512) 463-2100 WWW.TEXASATTORNEYGENERAL.GOV 

An Equal Emptqymtnt Opportunity Emplcyrr • Prinud 1m RuyduJ Papu 



Ms. Leticia Brysch - Page 2 

(2) if maintained electronically in the same computer system as 
records or files relating to adults, be accessible under controls that are 
separate and distinct from controls to access electronic data 
concerning adults; and 

(3) maintained on a local basis only and not sent to a central state or 
federal depository, except as provided by Subchapters B, D, and E. 

Fam. Code§ 58.007(c). For purposes of section 58.007(c), a "child" is defined as a person 
ten years of age or older and under seventeen years of age. ld. § 51.02(2)(A). 
Section 58.007( c) is not applicable to information that relates to a juvenile as a complainant, 
victim, witness, or other involved party; it is only applicable to juveniles listed as suspects 
or offenders. See id §§ 58.007, 51.03 (defining "delinquent conduct" and "conduct 
indicating a need for supervision" for purposes of section 58.007). We have reviewed the 
submitted information and find that the submitted report does not identifY a juvenile suspect 
or offender for purposes of section 58.007(c). Accordingly, we find that you have not 
demonstrated the applicability of section 58.007(c) of the Family Code. Thus, the 
department may not withhold the submitted information under section 552.101 of the 
Government Code in conjunction with section 58.007(c) of the Family Code. 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses section 261.201 of the Family 
Code, which provides in part: 

(a) [T]he following information is confidential, is not subject to public 
release under [the Act], and may be disclosed only for purposes consistent 
with [the Family Code] and applicable federal or state law or under rules 
adopted by an investigating agency: 

(1) a report of alleged or suspected abuse or neglect made under 
[chapter 261 of the Family Code] and the identity of the person 
making the report; and 

(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports, 
records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers 
used or developed in an investigation under [chapter 261 of the 
Family Code] or in providing services as a result of an investigation. 

(k) Notwithstanding Subsection (a), an investigating agency, other than the 
[Texas Department of Family and Protective Services] or the Texas Youth 
Commission, on request, shall provide to the parent, managing conservator, 
or other legal representative of a child who is the subject of reported abuse 
or neglect, or to the child if the child is at least 18 years of age, information 
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concerning the reported abuse or neglect that would otherwise be confidential 
under this section. The investigating agency shall withhold information 
under this subsection if the parent, managing conservator, or other legal 
representative of the child requesting the information is alleged to have 
committed the abuse or neglect. 

(1) Before a child or a parent, managing conservator, or other legal 
representative of a child may inspect or copy a record or file concerning the 
child under Subsection (k), the custodian of the record or file must redact: 

( 1) any personally identifiable information about a victim or witness 
under 18 years of age unless that victim or witness is: 

(A) the child who is the subject of the report; or 

(B) another child of the parent, managing conservator, or 
other legal representative requesting the information; 

, (2) any information that is excepted from required disclosure under 
Chapter 552, Government Code, or other law[.] 

!d.§ 261.201(a), (k), (1)(1)-(2). We find the submitted information was used or developed 
in an investigation of alleged or suspected child abuse under chapter 261 of the Family Code, 
so as to be generally confidential under section 26L201(a). See id § 261.001(l)(defining 
"abuse" for purposes ofFam. Code ch.261). In this instance, however, the requestor is the 
parent of the child victim and is not the individual alleged to have committed the suspected 
abuse. See id. § 261.201 (k). Thus, the submitted information may not be withheld from this 
requestor on the basis of section 261.20l(a). Id Subsection 261.201(1)(1), however, states 
the personally identifiable information of a victim or witness who is under the age of 
eighteen and is not a child of the parent, managing conservator, or other legal representative 
requesting the information must be withheld from disclosure. Id § 261.201 (1)(1 ). Thus, in 
conjunction with section 552.101 of the Government Code, the department must withhold 
the identifying information of a victim or witness who is under the age of eighteen and is not 
a child of the requestor under subsection 261.201 (1)(1) of the Family Code. In addition, 
section 261.201 (1)(2) states any information that is excepted from required disclosure under 
the Act or other law may still be withheld from disclosure. !d. § 261.201(1)(2). Thus, we 
will address whether any portion of the remaining information is excepted from disclosure. 

Section 552.1 08(a)(1) of the Government Code excepts from disclosure "[i]nformation held 
by a law enforcement agency or prosecutor that deals with the detection, investigation, or 
prosecution of crime ... if ... release of the information would interfere with the detection, 
investigation, or prosecution of crime[.]" Gov't Code§ 552.108(a)(l). A governmental 
body claiming section 552.108(a)(l) must reasonably explain how and why this exception 
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is applicable to the information at issue. See id §§ 552.1 08( a)(1 ), .301 ( e )(1 )(A); see also Ex 
parte Pruitt, 551 S.W.2d 706 (Tex. 1977). You state the information you have marked 
relates to a pending criminal investigation and release of the information will interfere with 
the investigation. See Houston Chronicle Publ'g Co. v. City of Houston, 531 S.W.2d 177 
(Tex. Ci v. App.-Houston [14th Dist.] 197 5) (court delineates law enforcement interests that 
are present in active cases), writ ref'd n.r.e. per curiam, 536 S.W.2d 559 (Tex. 1976). 
Accordingly, we find the department may withhold the information you have marked under 
section 552.1 08(a)(1) of the Government Code. 1 

You claim section 552.117 ofthe Government Code for some ofthe remaining information. 
Section 552.117(a)(1) excepts from disclosure the home addresses and telephone numbers, 
emergency contact information, social security numbers, and family member information of 
a current or former official or employee of a governmental body who requests that this 
information be kept confidential under section 552.024 of the Government Code. See Gov't 
Code§§ 552.024, .117. We note, however, that section 552.117 applies only to records that 
a governmental body is holding in an employment capacity. The information at issue 
consists of law enforcement records maintained by the department and is not held by the 
department as an employer. Therefore, we find section 552.117(a) of the Government Code 
does not apply in this situation, and the department may not withhold any portion of the 
information you have marked on that basis. 

Section 552.147 ofthe Government Code provides that "[t]he social security number of a 
living person is excepted from" required public disclosure under the Act. ld. § 552.147(a). 
Therefore, the department may withhold the social security number you have marked under 
section 552.147(a).2 

In summary, under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
section 261.201 (1)(1) of the Family Code, the department must withhold the personally 
identifiable information of a victim or witness who is under the age of eighteen and is not 
a child of the requestor. The department may withhold the information you have marked 
under section 552.108(a)(1) of the Government Code. The department may withhold the 
social security number you have marked under section 552.147 of the Government Code. 
The department must release the remaining information. 3 

1 As our ruling is dispositive, we need not address your argument under section 552.10 I in conjunction 
with common-law privacy for this information. 

2We note section 552.l47(b) of the Government Code authorizes a governmental body to redact a 
living person's social security number from public release without the necessity of requesting a decision from 
this office under the Act. Gov't Code§ 552.147(b). 

3We note the requestor has a special right of access to the information being released in this instance. 
See Fam. Code § 261.201 (k). Because such information is confidential with respect to the general public, if 
the department receives another request for this information from a different requestor, the department must 
again seek a ruling from this office. 
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This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattomeygeneral.gov/open/ 
orl ruling into.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attomey 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

!VaAMIJ~Z~v ~ ttvnav' 
Tamara H. Holland 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

THH/tch 

Ref: ID# 517783 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


