
March 12,2014 

Ms. Ana Vieira 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Office of General Counsel 
University of Texas System 
201 West Seventh Street 
Austin, Texas 78701-2902 

Dear Ms. Vieira: 

OR20 14-04175 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 516943 (University OGC# 153759). 

The University of Texas of Southwestern Medical Center at Dallas (the "university") 
received a request for specified information pertaining to an investigation of the requestor's 
client. The university states it has made some of the requested information available to the 
requestor, but claims the submitted information is excepted from disclosure under 
sections 552.101 and 552.107 of the Government Code. The university also states, and 
provides documentation showing, it notified the Children's Health Services of Texas and the 
Children's Medical Center Research Institute at the university ("CRI") of the university's 
receipt of the request for information. See Gov't Code § 552.304 (interested party may 
submit comments stating why information should or should not be released). We have 
considered the university's claimed exceptions and reviewed the submitted representative 
sample of information. 1 We have also considered comments submitted by CRI and the 
requestor. See id. 

1We assume the "representative sample" of records submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 
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Initially, we address CRl' s assertion the submitted information is not subject to the Act. The 
Act is applicable only to "public information." See id. §§ 552.002, .021. Section 552.002(a) 
defines "public information" as 

information that is written, produced, collected, assembled, or maintained 
under a law or ordinance or in connection with the transaction of official 
business: 

( 1) by a governmental body; 

(2) for a governmental body and the governmental body: 

(A) owns the information; 

(B) has a right of access to the information; or 

(C) spends or contributes public money for the purpose of 
writing, producing, collecting, assembling, or maintaining the 
information; or 

(3) by an individual officer or employee of a governmental body in 
the officer's or employee's official capacity and the information 
pertains to official business of the governmental body. 

Id. § 552.002(a). Information that is collected, assembled, or maintained by a third party may 
be subject to disclosure under the Act if a governmental body owns or has a right of access 
to the information. See Open Records Decision No. 462 (1987); cf ORD 499. 

CRl states it is a private, not-for-profit corporation that specializes in the delivery ofhealth 
care services to children. CRl further states it is not part of the university or the University 
ofTexas System and physicians who practice at CRl do so as members of the independently 
organized CRI medical staff. CRl asserts "[a]ny documents created for CRl by [university] 
faculty members are created solely in their capacities as Members ofCRl, not as employees 
or agents of [the university]." However, the university states the information implicated by 
the request "belongs only" to the university. Further, upon review, we find the submitted 
information relates to the transaction of official university business. Thus, we find the 
submitted information constitutes "information that is written, produced, collected, 
assembled, or maintained under a law or ordinance or in connection with the transaction of 
official business" by or for the university. See Gov't Code § 552.002(a). Therefore, we 
conclude the submitted information is subject to the Act and the university must release it, 
unless the information falls within an exception to public disclosure under the Act. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from public disclosure "information 
considered to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." 
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!d. § 552.101. This section encompasses section 51.914 of the Education Code, which 
provides, in pertinent part, the following: 

(a) In order to protect the actual or potential value, the following information 
is confidential and is not subject to disclosure under [the Act], or otherwise: 

(1) all information relating to a product, device, or process, the 
application or use of such a product, device, or process, and all 
technological and scientific information (including computer 
programs) developed in whole or in part at a state institution of higher 
education, regardless of whether patentable or capable of being 
registered under copyright or trademark laws, that have a potential for 
being sold, traded, or licensed for a fee; [or] 

(2) any information relating to a product, device, or process, the 
application or use of such product, device, or process, and any 
technological and scientific information (including computer 
programs) that is the proprietary information of a person, partnership, 
corporation, or federal agency that has been disclosed to an institution 
of higher education solely for the purposes of a written research 
contract or grant that contains a provision prohibiting the institution 
of higher education from disclosing such proprietary information to 
third persons or parties[.] 

(b) Information maintained by or for an institution ofhigher education that 
would reveal the institution's plans or negotiations for commercialization or 
a proposed research agreement, contract, or grant, or that consists of 
unpublished research or data that may be commercialized, is not subject to 
[the Act], unless the information has been published, is patented, or is 
otherwise subject to an executed license, sponsored research agreement, or 
research contract or grant. In this subsection, "institution of higher 
education" has the meaning assigned by Section 61.003 [of the Education 
Code]. 

Educ. Code§ 51.914(a)(l)-(2), (b). As noted in Open Records Decision No. 651 (1997), the 
legislature is silent as to how this office or a court is to determine whether particular 
scientific information has "a potential for being sold,.traded, or licensed for a fee." ORD 651 
at 9-10. Furthermore, whether particular scientific information has such a potential is a 
question of fact that this office is unable to resolve in the opinion process. See id. at 10. 
Thus, this office has stated in considering whether requested information has "a potential for 
being sold, traded, or licensed for a fee," we will rely on a governmental body's assertion that 
the information has this potential. See id However, a governmental body's determination 
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that information has a potential for being sold, traded, or licensed for a fee is subject to 
judicial review. See id. We note section 51.914 is not applicable to working titles of 
experiments or other information that does not reveal the details of the research. See Open 
Records Decision Nos. 557 at 3 (1990), 497 at 6-7. 

You state the university is an institution of higher education for purposes of section 
61.003(4) and (8) of the Education Code. See Educ. Code§ 61.003(4), (8). You also state 
the information you have marked under section 51.914 contains the details of research 
conducted by university faculty, including information regarding the findings ofthe research. 
You assert this information contains scientific information as well as procedures and other 
information that relate to a product, device, or process developed by university employees. 
You further explain the information at issue describes experimentation and research that has 
the potential for being further sold, traded, or licensed fbr a fee and is, therefore, confidential 
pursuant to section 51.914(a). Additionally, you state the information at issue reveals data 
that is not yet published and may be or has been commercialized. You assert this 
information is excepted pursuant to section 51.914(b). Based on your representations and 
our review, we find you have demonstrated the applicability of section 51.914 of the 
Education Code to the information at issue. Accordingly, the university must withhold the 
information you have marked under section 552.101 of the Government Code in conjunction 
with section 51.914 of the Education Code.2 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses section 161.032 of the Health 
and Safety Code, which provides, in relevant part, the following: 

(a) The records and proceedings of a medical committee are confidential and 
are not subject to court subpoena. 

(c) Records, information, or reports of a medical committee, medical peer 
review committee, or compliance officer and records, information, or reports 
provided by a medical committee, medical peer review committee, or 
compliance officer to the governing body of a public hospital, hospital 
district, or hospital authority are not subject to disclosure under [the Act]. 

(f) This section and Subchapter A, Chapter 160, Occupations Code, do not 
apply to records made or maintained in the regular course of business by a 
hospital, health maintenance organization, medical organization, university 
medical center or health science center, hospital district, hospital authority, 
or extended care facility. 

2 As our ruling is dispositive, we do not address your other arguments to withhold this information. 
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Health & Safety Code§ 161.032(a), (c), (f). For purposes of this confidentiality provision, 
a medical committee "includes any committee, including a joint committee, of ... a 
university medical school or health science center [or] ... a hospital district[.]" Id. 
§ 161.031(a)(3), (6). Section 161.0315 provides"[t]he governing bodyofahospital,medical 
organization, university medical school or health science center [or] hospital district ... may 
form ... a medical peer review committee, as defined by Section 151.002, Occupations 
Code, or a medical committee, as defined by Section 161.031, to evaluate medical and health 
care services[.]" !d.§ 161.0315(a). 

The precise scope of the "medical committee" provision has been the subject of a number 
of judicial decisions. See, e.g., Mem'l Hosp.-The Woodlands v. McCown, 927 S.W.2d 1 
(Tex.1996);Barnesv. Whittington, 751 S.W.2d493 (Tex.1988);Jordanv. Fourth Supreme 
Judicial Dist., 701 S.W.2d 644 (Tex. 1986). These cases establish "documents generated by 
the committee in order to conduct open and thorough review" are confidential. This 
protection extends "to documents that have been prepared by or at the direction of the 
committee for committee purposes." Jordan, 701 S.W.2d at 647-48. Protection does not 
extend to documents "gratuitously submitted to a committee" or "created without committee 
impetus and purpose." Id.; see also Open Records Decision No. 591 (1991) (construing 
statutory predecessor to section 161.032). Additionally, we note section 161.032 does not 
make confidential "records made or maintained in the regular course of business by a 
hospital[.]" Health & Safety Code§ 161.032(1); see also Mem 'l Hosp., 927 S.W.2d at 10 
(stating reference to statutory predecessor to section 160.007 of the Occupations Code in 
section 161.03 2 is clear signal records should be accorded same treatment under both statutes 
in determining if they were made in ordinary course of business). The phrase "records made 
or maintained in the regular course of business" has been construed to mean records that are 
neither created nor obtained in connection with a medical committee's deliberative 
proceedings. See Mem 'l Hosp., 927 S.W.2d at 10 (discussing Barnes, 751 S.W.2d 493, and 
Jordan, 701 S.W.2d 644). 

You contend the remaining information constitutes confidential records of the Investigative 
Committee for Scientific Misconduct (the "committee"), which is an ad hoc committee of 
the university. You explain the committee was created under the authority of the Dean of 
the university to investigate allegations of scientific misconduct by the requestor's client. 
You explain the committee includes an associate dean, an assistant vice president of 
information security, and professors of the university. You also inform us the remaining 
information was prepared for or by the committee. Based on your representations and our 
review, we find you have established the committee constitutes a medical committee for 
purposes of section 161.032 of the Health and Safety Code. Accordingly, we find the 
remaining information constitutes records of a medical committee that are confidential under 
section 161.032 of the Health and Safety Code. Therefore, the university must withhold the 
remaining information under section 552.101 ofthe Government Code in conjunction with 
section 161.032 of the Health and Safety Code.3 

3 As our ruling is dispositive, we need not address your remaining argument for this information. 
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To conclude, the university must withhold the information you have marked under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 51.914 of the 
Education Code. The university must withhold the remaining information under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 161.032 of the Health 
and Safety Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://wvvw.texasattornevgeneral.gov/open/ 
orl ruling int().shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Jam//C~ 
As~a~~ ~ttorney General 
Open Records Division 

JLC/tch 

Ref: ID# 516943 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 

Mr. JeffVawrinek 
Vice President, Associate General Counsel 
Children's Medical Center of Dallas 
1935 Medical District Drive 
Dallas, Texas 75235 
(w/o enclosures) 


