
May 12, 2014 

Ms. Rachel Saucier 
Legal Assistant 
City of Georgetown 
P.O. Box 409 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

Georgetown, Texas 78627-0409 

Dear Ms. Saucier: 

OR2014-07971 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 522155 (Georgetown PL ORR 2014-102). 

The City of Georgetown (the "city") received a request for all correspondence, internal and 
external meeting records, and any internal and external documents pertaining to a specified 
property. 1 You state you have released some information to the requestor. You claim 
portions of the submitted information are excepted from disclosure under sections 552.107 
and 552.137 ofthe Government Code.2 We have considered the exceptions you claim and 
reviewed the submitted information. 

1You state the city received clarification of the information requested. See Gov't Code § 552.222 
(providing that if request for information is unclear, governmental body may ask requestor to clarify request); 
see also City of Dallas v. Abbott, 304 S.W.3d 380,387 (Tex. 2010) (holding that when a governmental entity, 
acting in good faith, requests clarification or narrowing of an unclear or over-broad request for public 
information, the ten-day period to request an attorney general ruling is measured from the date the request is 
clarified or narrowed). 

2 Although you raise section 552.101 of the Government Code in conjunction with Texas Rule of 
Evidence 503, this office has concluded that section 552.101 does not encompass discovery privileges. See 
Open Records Decision Nos. 676 at 1-2 (2002), 575 at 2 (1990). Further, we note section 552.107 of the 
Government Code is the proper exception to raise when asserting the attorney-client privilege for information 
not subject to section 552.022 of the Government Code. Furthermore, we note that although you do not raise 
section 552.137 of the Government Code, we understand you to raise this exception based on your markings. 
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Section 552.1 07(1) of the Government Code protects information that comes within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements ofthe privilege 
in order to withhold the information at issue. ORD 676 at 6-7. First, a governmental body 
must demonstrate the information constitutes or documents a communication. !d. at 7. 
Second, the communication must have been made "for the purpose of facilitating the 
rendition of professional legal services" to the client governmental body. See TEX. R. 
Evro. 503(b )(1 ). The privilege does not apply when an attorney or representative is involved 
in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal services to the 
client governmental body. See In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. 
App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney 
acting in capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in capacities 
other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, or 
managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the government 
does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to communications 
between or among clients, client representatives, lawyers, lawyer representatives, and a 
lawyer representing another party in a pending action and concerning a matter of common 
interest therein. See TEX. R. Evro. 503(b)(1). Thus, a governmental body must inform this 
office of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at 
issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential 
communication, id., meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than 
those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal 
services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the 
communication." !d. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends 
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. See 
Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). 
Moreover, because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental 
body must explain the confidentiality of a communication has been maintained. 
Section 552.1 07(1) generally excepts an entire communication that is demonstrated to be 
protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. 
See Huie v. DeShazo, 922 S. W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire 
communication, including facts contained therein). 

You argue the e-mails you seek to redact consist of attorney-client privileged 
communications between the city's attorney and the city's employees. You further state 
these communications were made in furtherance of the rendition of professional legal 
services to the city and have been kept confidential. However, we note some of the 
information at issue was communicated with individuals you have not identified or otherwise 
established as privileged parties. Thus, this information may not be withheld under 
section 552.1 07(1) of the Government Code. However, we find you have demonstrated the 
applicability of the attorney-client privilege to the remaining information at issue. 
Accordingly, the city may generally withhold the remaining information we have marked 
under section 552.1 07(1) of the Government Code. However, we note portions of these 
otherwise privileged e-mail strings include communications with non-privileged parties. 
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Furthermore, if thee-mails sent to or received from the non-privileged parties are removed 
from the e-mail strings and stand alone, they are responsive to the present request for 
information. Therefore, to the extent the non-privileged e-mails, which we have marked, are 
maintained by the city separate and apart from the otherwise privileged e-mail strings in 
which they appear, they may not be withheld under section 552.107(1) ofthe Government 
Code. 

We note the non-privileged e-mails, and the remaining information, contain e-mail addresses 
that are subject to section 552.137 ofthe Government Code. Section 552.137 excepts from 
disclosure "an e-mail address of a member of the public that is provided for the purpose of 
communicating electronically with a governmental body" unless the member of the public 
consents to its release or the e-mail address is of a type specifically excluded by 
subsection (c). See Gov't Code § 552.137(a)-(c). The e-mail addresses at issue are not 
excluded by subsection (c). Therefore, the city must withhold the personal e-mail addresses 
you have marked, and the additional e-mail addresses we have marked, under 
section 552.137 ofthe Government Code, unless the owners affirmatively consent to their 
public disclosure. 

In summary, the city may generally withhold the information we have marked under 
section 552.1 07(1) of the Government Code. To the extent the non-privileged 
communications, which we have marked, exist separate and apart from the otherwise 
privileged communications, the city may not withhold them under section 552.1 07(1) of the 
Government Code. In releasing the remaining information, and any non-privileged e-mails, 
the city must withhold the e-mail addresses you have marked, and the e-mail addresses we 
have marked, under section 552.137 of the Government Code, unless the owners 
affirmatively consent to their release. The city must release the remaining information.3 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 

3W e note the information being released contains the requestor's e-mail address to which he has a right 
of access. See Gov't Code§ 552.137(b). However, if the city receives another request for this information 
from a different requestor, we note Open Records Decision No. 684 (2009) is a previous determination to all 
governmental bodies authorizing them to withhold certain categories of information, including e-mail addresses 
of members of the public under section 552.137 of the Government Code, without the necessity of requesting 
an attorney general decision. 
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providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

T ana ussaini 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

TH/som 

Ref: ID# 522155 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


