
June 11,2014 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

Mr. Robert Ray 
Assistant City Attorney 
City of Longview 
P.O. Box 1952 
Longview, Texas 75606 

Dear Mr. Ray: 

OR2014-10038 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 525581. 

The City of Longview (the "city") received four requests for information related to the city's 
July Fourth event and performer Ted Nugent. You state "the great majority of the requested 
information has been or will be made available to the requestors." You claim the submitted 
information is excepted from disclosure under section 5 52.107 of the Government Code or 
privileged under rule 503 of the Texas Rules of Evidence. We have considered your claims 
and reviewed the submitted information. 

Initially, we note some of the submitted information is subject to section 552.022 of the 
Government Code. Section 552.022(a) provides, in relevant part: 

(a) [T]he following categories of information are public information and not 
excepted from required disclosure unless made confidential under this 
chapter or other law: 

(3) information in an account, voucher, or contract relating to the 
receipt or expenditure of public or other funds by a governmental 
body; [and] 
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(5) all working papers, research material, and information used to 
estimate the need for or expenditure of public funds or taxes by a 
governmental body, on completion of the estimate[.] 

Gov't Code§ 552.022(a)(3), (5). The submitted information contains a contract amendment 
subject to section 552.022(a)(3) and budget information subject to section 552.022(a)(5). 
Although you raise section 552.1 07(1) of the Government Code, this section is a 
discretionary exception that protects a governmental body's interests and does not make 
information confidential under the Act. See Open Records Decision Nos. 676 at 6 (2002) 
(attorney-client privilege under section 552.107 may be waived), 665 at 2 n.5 (2000) 
(discretionary exceptions generally). Therefore, the city may not withhold the information 
subject to section 552.022 under section 552.1 07(1 ). However, we note the Texas Supreme 
Court has held the Texas Rules of Evidence are "other law" within the meaning of 
section 552.022. See In re City of Georgetown, 53 S.W.3d 328, 336 (Tex. 2001). We will 
therefore consider your assertion of the attorney-client privilege under rule 503 of the Texas 
Rules of Evidence for the information subject to section 552.022. We also will address your 
claim under section 552.107(1) for the information not subject to section 552.022. 

Rule 503 of the Texas Rules of Evidence encompasses the attorney-client privilege and 
provides: 

A client has a privilege to refuse to disclose and to prevent any other person 
from disclosing confidential communications made for the purpose of 
facilitating the rendition of professional legal services to the client: 

(A) between the client or a representative of the client and the client's 
lawyer or a representative of the lawyer; 

(B) between the lawyer and the lawyer's representative; 

(C) by the client or a representative of the client, or the client's lawyer 
or a representative of the lawyer, to a lawyer or a representative of a 
lawyer representing another party in a pending action and concerning 
a matter of common interest therein; 

(D) between representatives of the client or between the client and a 
representative ofthe client; or 

(E) among lawyers and their representatives representing the same 
client. 

. TEX. R. EVID. 503(b )(1 ). A communication is "confidential" if not intended to be disclosed 
to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition 
of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission 
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of the communication. !d. 503(a)(5). Thus, in order to withhold attorney-client privileged 
information from disclosure under rule 503, a governmental body must: (1) show the 
document is a communication transmitted between privileged parties or reveals a confidential 
communication; (2) identify the parties involved in the communication; and (3) show the 
communication is confidential by explaining it was not intended to be disclosed to third 
persons and it was made in furtherance ofthe rendition of professional legal services to the 
client. Upon a demonstration of all three factors, the information is privileged and 
confidential under rule 503, provided the client has not waived the privilege or the document 
does not fall within the purview of the exceptions to the privilege enumerated in rule 503( d). 
Pittsburgh Corning Corp. v. Caldwell, 861 S.W.2d 423, 427 (Tex. App.-Houston [14th 
Dist.] 1993, no writ). 

You state the information at issue consists of attachments to privileged communications 
between city staff and city attorneys made for the purpose of facilitating the rendition oflegal 
services. You state these communications were intended to be confidential and have 
remained confidential. Based on your representations and our review, we find the city has 
demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to the information subject to 
section 552.022. Thus, the city may generally withhold the information at issue pursuant to 
rule 503 of the Texas Rules of Evidence. We note, however, one of the communications at 
issue includes as an attachment a contract amendment. This attachment has been shared with 
non-privileged parties. Furthermore, this attachment is separately responsive to the request. 
Therefore, if the contract amendment, which we have marked, is maintained by the city 
separate and apart from the otherwise privileged communication in which it appears, then 
the city may not withhold it under rule 503 of the Texas Rules of Evidence, and it must be 
released. If this attachment does not exist separate and apart from the privileged 
communication to which it is attached, the city may withhold it under rule 503 of the Texas 
Rules of Evidence along with the other information subject to section 552.022. 

Section 552.1 07(1) of the Government Code protects information that comes within the 
attorney-client privilege. Gov't Code § 552.107. The elements of the privilege under 
section 552.107(1) are the same as those discussed for rule 503. When asserting the 
attorney-client privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary 
facts to demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at 
issue. See ORD 676 at 6-7. Section 552.107(1) generally excepts an entire communication 
that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived 
by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) 
(privilege extends to entire communication, including facts contained therein). 

You state the remaining information consists of confidential communications between city 
staff and city attorneys made for the purpose of facilitating the rendition of legal services. 
You state these communications were intended to be confidential and have remained 
confidential. Based on your representations and our review, we find the city has 
demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to the remaining information 
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and, therefore, may withhold this information under section 552.1 07(1) of the Government 
Code. 

In summary, the city may generally withhold the information subject to section 552.022 of 
the Government Code, which we have marked, pursuant to rule 503 of the Texas Rules of 
Evidence. However, if the contract amendment, which we have marked, is maintained by 
the city separate and apart from the otherwise privileged communication in which it appears, 
then the city may not withhold it under rule 503 of the Texas Rules of Evidence, and it must 
be released. The city also may withhold the remaining information, which is not subject to 
section 552.022, under section 552.107(1) ofthe Government Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

-------\... ' '--· ·\ / J L . .__.___..._, 

Cindy Nettles 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CN/dls 

Ref: ID# 525581 

Enc. Submitted documents 

c: 4 Requestors 
(w/o enclosures) 


