
KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF T EXAS 

January 11 , 2016 

Ms. Holly C. Lytle 
Assistant County Attorney 
County of El Paso 
500 East San Antonio, Room 503 
El Paso, Texas 79901 

Dear Ms. Lytle: 

OR2016-00764 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 593618 (ORR# OP-15-515). 

The El Paso County Commissioners, County Judge, and Human Resources Department 
(collectively, the "county") received a request for information pertaining to the termination 
of a former county employee. 1 You state the county released some of the requested 
information. You claim some of the submitted information is excepted from disclosure 
under sections 552.101 , 552.107, and 552.111 of the Government Code.2 We have 
considered the exceptions you claim and reviewed the submitted information. 

1You state the county sought and received clarification of the information requested. See Gov' t Code 
§ 552.222 (providing if request for information is unclear, governmental body may ask requestor to clarify 
request); see also City of Dallas v. Abbott, 304 S.W.3d 380, 387 (Tex. 20 I O)(holding that when a governmental 
entity, acting in good faith, requests clarification or narrowing of an unclear or overbroad request for 
information, the ten-day period to request an attorney general ruling is measured from the date the request is 
clarified or narrowed). 

2 Although you also raise section 552.10 I of the Government Code in conjunction with section 552.111 
of the Government Code, this office has concluded section 552. 101 does not encompass other exceptions found 
in the Act. See Open Records Decision Nos. 676 at 1-2 (2002), 575 at 2 (1990). 
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Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. See Gov't Code § 552.107( 1 ). When asserting the attorney-client 
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to 
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue. Open 
Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate that 
the information constitutes or documents a communication. Id. at 7. Second, the 
communication must have been made "to facilitate the rendition of professional legal 
services" to the client governmental body. TEX. R. Evm. 503(b )(1 ). The privilege does not 
apply when an attorney or representative is involved in some capacity other than that of 
providing or facilitating professional legal services to the client governmental body. In re 
Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. 
proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney acting in a capacity other 
than that of attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of 
professional legal counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the 
mere fact that a communication involves an attorney for the government does not 
demonstrate this element. Third, the privilege applies only to communications between or 
among clients, client representatives, lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. 
Evm. 503(b )(1 )(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governmental body must inform this office 
of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at issue has 
been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential 
communication, id. 503(b)(l), meaning it was "not intended to be disclosed to third persons 
other than those: (A) to whom disclosure is made to further the rendition of professional 
legal services to the client; or (B) reasonably necessary to transmit the communication." 
Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends on the intent of the 
parties involved at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 
S.W.2d 180, 184 (Tex. App.- Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client 
may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must explain that the 
confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.107(1) generally 
excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client 
privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 
S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts 
contained therein). 

You state the information submitted as Exhibit D consists of communications involving 
attorneys for the county and county employees and officials in their capacities as clients. 
You state these communications were made in furtherance of the rendition of professional 
legal services to the county. You state these communications were intended to be, and have 
remained, confidential. Based on your representations and our review, we find you have 
demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to the information at issue. 
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Accordingly, the county may withhold Exhibit D under section 552.107(1) of the 
Government Code. 3 

Some of the remaining information is subject to section 552.117 of the Government Code.4 

Section 552.117(a)(l) excepts from disclosure the home address and telephone number, 
emergency contact information, social security number, and family member information of 
a current or former employee or official of a governmental body who requests this 
information be kept confidential under section 552.024 of the Government Code. See Gov't 
Code§ 552.117(a)(l). We note section 552.l l 7(a)(l) is not applicable to a former spouse 
and does not protect the fact that a governmental employee has been divorced. Whether a 
particular item of information is protected by section 552.117(a)(l) must be determined at 
the time of the governmental body's receipt of the request for the information. See Open 
Records Decision No. 530 at 5 (1989). You inform us the former employee at issue timely 
made a request for confidentiality under section 552.024. Therefore, the county must 
withhold the information we have marked under section 552.117(a)(l) of the Government 
Code. 

Section 552.101 of the Government Code excepts "information considered to be confidential 
by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't Code § 552.101. 
Section 552.101 encompasses the doctrine of common-law privacy, which protects 
information that is (1) highly intimate or embarrassing, the publication of which would be 
highly objectionable to a reasonable person, and (2) not oflegitimate concern to the public. 
Indus. Found. v. Tex. Indus. Accident Bd. , 540 S. W.2d 668, 685 (Tex. 1976). To 
demonstrate the applicability of common-law privacy, both prongs of this test must be 
satisfied. Id. at 681-82. Types of information considered intimate and embarrassing by the 
Texas Supreme Court are delineated in Industrial Foundation. Id. at 683. You seek to 
withhold portions of the remaining information under section 552.101 of the Government 
Code in conjunction with common-law privacy. However, the information you seek to 
withhold on this basis relates to an individual who has been de-identified and whose privacy 
interest is thus protected. Thus, we find you have not demonstrated any of the remaining 
information at issue is highly intimate or embarrassing and not oflegitimate public concern. 
Thus, the county may not withhold any portion of the remaining information under 
section 552.101 in conjunction with common-law privacy. 

3 As our ruling is dispositive for this information, we need not address your remaining arguments 
against its disclosure. 

4The Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body, but ordinari ly will not raise other exceptions. See Open Records Decision Nos. 481 ( 1987), 480 
( 1987), 4 70 ( 1987). 
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In summary, the county may withhold Exhibit D under section 552. l 07(1) of the Government 
Code. The county must withhold the information we marked under section 552. l l 7(a)(l) 
of the Government Code. The county must release the remaining information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Cl~~sS~~t--
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CVMS/som 

Ref: ID# 593618 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


