
KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

January 26, 2016 

Mr. Jonathan Miles 
Open Government Attorney 
Texas Department of Family and Protective Services 
P.O. Box 149030 
Austin, Texas 78714-9030 

Dear Mr. Miles: 

OR2016-01910 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 595482 (DFPS ORR No. 10012015XYI). 

The Texas Department of Family and Protective Services (the "department") received a 
request for requestor' s personnel file. 1 You state you will redact certain information pursuant 
to the previous determination issued in Open Records Letter No. 2003-5590 (2003).2 You 
also state you will redact information protected by section 552.117(a)(l) of the Government 

1We note the department sought and received clarification of the request for information. See Gov't 
Code § 552.222(b) (stating if information requested is unclear to governmental body or if large amount of 
information has been requested, governmental body may ask requestor to clarify or narrow request, but may 
not inquire into purpose for which information will be used); City of Dallas v. Abbott, 304 S.W.3d 380 
(Tex. 2010) (holding when governmental entity, acting in good faith, requests clarification of unclear or 
overbroad request for public information, ten-business-day period to request attorney general opinion is 
measured from date request is clarified or narrowed). 

20pen Records Letter No. 2003-5590 is a previous determination authorizing the department to 
withhold, under section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 261.201 (a) of the Family 
Code, the records concerning an investigation of an allegation of abuse or neglect oLa child and the records 
used or developed in providing services as a result of such an investigation, unless the department's rules permit 
the department to release requested records to a particular requestor. 
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Code pursuant to section 552.024(c)(2) of the Government Code.3 You claim the submitted 
information is excepted from disclosure under sections 552.101, 552.102, and 552.107 of the 
Government Code. We have considered the exceptions you claim and reviewed the 
submitted representative sample of information.4 

Initially, we note some of the submitted information is not responsive to the instant request 
for information because it does not pertain to the named individual. This ruling does not 
address the public availability of the non-responsive information, which we have marked, 
and that information need not be released in response to this request. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code§ 552.101. Section 552.101 encompasses information made confidential by statute, 
such as the Medical Practice Act ("MP A"), subtitle B of title 3 of the Occupations Code, 
which governs release of medical records. Section 15 9, 002 of the MP A provides, in relevant 
part: 

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in 
connection with any professional services as a physician to the patient, is 
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by 
this chapter. 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

( c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a· person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

3Section 552.024( c )(2) of the Government Code authorizes a governmental body to redact information 
protected by section 552.117(a)(l) of the Government Code withoutthe necessity ofrequesting a decision under 
the Act if the current or former employee or official to whom the information pertains timely chooses not to 
allow public access to the information. See Gov't Code§ 552.024(c)(2). 

4We assume that the "representative sample" of records submitted to this office is truly representative 
of the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open 
records letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records 
to the extent that those records contain substantially different types of information than that submitted to this 
office. 
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Occ. Code § 15 9. 002( a)-( c). Information subject to the MP A includes both medical records 
and information obtained from those medical records. See id. § § 15 9. 002, . 004. This office 
has concluded the protection afforded by section 159.002 extends only to records created by 
either a physician or someone under the supervision of a physician. See Open Records 
Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983), 343 (1982). Upon review, we find the information 
you have marked under the MP A constitutes a record of the identity, diagnosis, evaluation, 
or treatment of a patient by a physician that was created or is maintained by someone under 
the supervision of a physician. Accordingly, the department must withhold the information 
you have marked under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
the MPA. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the 
privilege in order to withhold the information at issue. See Open Records Decision No. 676 
at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate the information constitutes or 
documents a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made 
"to facilitate the rendition of professional legal services" to the client governmental body. 
TEX. R. Evrn. 503(b )(1 ). The privilege does not apply when an attorney or representative is 
involved in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal 
services to the client governmental body. In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 
S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege 
does not apply if attorney acting in capacity other than that of attorney). Governmental 
attorneys often act in capacities other than that of professional legal counsel, such as 
administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a communication 
involves an attorney for the government does not demonstrate this element. Third, the 
privilege applies only to communications between or among clients, client representatives, 
lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. EVID. 503(b)(l)(A), (B), (C), (D), (E). Thus, 
a governmental body rriust inform this office of the identities and capacities of the 
individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client 
privilege applies only to a confidential communication, id. 503(b)(l), meaning it was "not 
intended to be disclosed to third persons other than those: (A) to whom disclosure is made 
to further the rendition of professional legal services to the client; or (B) reasonably 
necessary to transmit the communication." Id. 503(a)(5). Whether a communication meets 
this definition depends on the intent of the parties involved at the time the information was 
communicated. See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, 
orig. proceeding). Moreover, because the client may elect to waive the privilege at any time, 
a governmental body must explain the confidentiality of a communication has been 
maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that is 
demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the 
governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege 
extends to entire communication, including facts contained therein). 
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You state the information you have marked consists of communications between attorneys 
for the department, employees of the department, and officials of the department that were 
made for the purpose of providing legal services to the department. You state the 
communications were intended to be confidential and have remained confidential. Based on 
your representations and our review of the submitted information, we find the information 
you have marked consists of privileged attorney-client communications. Therefore, the 
department may withhold the information you have marked under section 5 52.107 ( 1) of the 
Government Code. 

Section 552.102(a) of the Government Code excepts from disclosure "information in a 
personnel file, the disclosure of which would constitute a clearly unwarranted invasion of 
personal privacy." Gov't Code § 552.102(a). The Texas Supreme Court has held 
section 5 52.102( a) excepts from disclosure the dates of birth of state employees in the payroll 
database of the Texas Comptroller of Public Accounts. Tex. Comptroller of Pub. Accounts v. 
Attorney Gen. Of Tex., 354 S.W.3d 336 (Tex. 2010). The department must withhold the 
information you have marked under section 552.102(a) of the Government Code. 

In summary, the department must withhold the information you have marked under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with the MPA. The department may 
withhold the information you have marked under section 552.107(1) of the Government 
Code. The department must withhold the date of birth you have marked under 
section 552.102(a) of the Government Code. The remaining responsive information must 
be released. 5 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 

5We note the requestor has a right of access beyond that of the general public to some of the 
information being released. See Gov't Code§ 552.023(a) (person or person's authorized representative has 
special right of access, beyond right of general public, to information held by governmental body that relates 
to person and is protected from public disclosure by laws intended to protect person's privacy interests); Open 
Records Decision No. 481 at 4 (1987) (privacy theories not implicated when individual asks governmental body 
to provide him with information concerning himself). Accordingly, ifthe department receives another request 
for this information from an individual other than this requestor, the department must again seek a ruling from 
this office. 
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providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Mili Gosar 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

MG/akg 

Ref: ID# 595482 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


