
February 18, 2016 

Ms. Delietrice Henry 
Open Records Assistant 
City of Plano 
P.O. Box 860358 
Plano, Texas 75086-0358 

Dear Ms. Henry: 

KEN PAXTON 
ATTORN EY G EN E RAL Of' T EXAS 

OR2016-03862 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 601347 (ORR# HARK121115). 

The Plano Police Department (the "department"r received a request for information 
involving two named individuals at a specified address during a specified time period. You 
state the department has released some responsive information. You claim the submitted 
information is excepted from disclosure under section 552.101 of the Government Code. We 
have considered the exception you claim and reviewed the submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "info1mation considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov ' t 
Code§ 552.101. This section encompasses section 261.201(a) of the Family Code, which 
provides as follows: 

[T]he following information is confidential, is not subject to public release 
under [the Act], and may be disclosed only for purposes consistent with this 
code and applicable federal or state law or under rules adopted by an 
investigating agency: 
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( 1) a report of alleged or suspected abuse or neglect made 
under this chapter and the identity of the person making the 
report; and 

(2) except as otherwise provided in this section, the files, 
reports, records, communications, audiotapes, videotapes, and 
working papers used or developed in an investigation under 
this chapter or in providing services as a result of an 
investigation. 

Fam. Code § 261.201(a). The submitted information was used or developed in an 
investigation of alleged or suspected child abuse under chapter 261 of the Family Code. See 
id. § 1 Ol.003(a) (defining "child" for purposes of section 261.201 ); see also id. § 261.001 (1) 
(defining "abuse" for purposes of section 261.201 ). As you do not indicate the department 
has adopted a rule that governs the release of this type of information, we assume no such 
regulation exists. Accordingly, we find the submitted information is within the scope of 
section 261.201 (a). Thus, this information is generally confidential under section 261.201 (a) 
of the Family Code. 

However, we note the requestor is a representative of a child-placing agency that is licensed 
by the Texas Department ofFamily Protective Services ("DFPS") in accordance with chapter 
42 of the Human Resources Code, and the requested information pertains to prospective 
foster parents. See generally Hum. Res. Code ch. 42. Section 261.201 of the Family Code 
provides information encompassed by subsection (a) may be disclosed "for purposes 
consistent with [the Family Code] and applicable federal or state law." Fam. Code 
§ 261.201(a). Section 749.2447(7) of title 40 of the Texas Administrative Code constitutes 
such "applicable state law." 

A child-placing agency must complete a foster home screening prior to verifying a foster 
home. See 40 T.A.C. § 749.2445(a); Hum. Res. Code§ 42.042(a), (h)-(h-1) (DFPS shall 
make rules to carry out provisions of chapter 42, including minimum standards for 
child-placing agencies). Further, child-placing agencies are required to evaluate a foster 
home for compliance with licensing rules in certain instances. See 40 T.A.C.§ 749.2801. 
Pursuant to section 7 49 .24 71, verifying a foster home includes completing and documenting 
the requirements set out in section 749.2447 of title 40 of the Texas Administrative Code. 
40 T.A.C. § 749.2471(1); cf Hum. Res. Code§ 42.0561 (providing in part that "[b]efore .. . 
a child-placing agency may issue a verification certificate for an agency foster home, the .. . 
child-placing agency must obtain information relating to each family violence report at the 
applicant's residence to which a law enforcement agency responded during the 12 months 
preceding the date of the application. The applicant shall provide the information on a form 
prescribed by the department."). Section 7 49 .244 7 (7) provides a child-placing agency must 
obtain, document, and assess, in part, the following information: 
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The results of criminal history and central registry background checks 
conducted on the prospective foster parents[.] . . . With respect to law 
enforcement service call information, [the child-placing agency] must do the 
following: 

(A) Obtain service call information from the appropriate law 
enforcement agency for the prospective foster parents' 
addresses for the past two years. Discuss with the prospective 
foster parents any service call information that [the 
child-placing agency] obtain[ s] from a law enforcement 
agency and the facts surrounding the incident. 

(C) Assess and document information obtained from law 
enforcement and any discussion with the prospective foster 
parents in the foster home screening. 

40 T.A.C. § 749.2447(7)(A), (C); see id. §§ 745.21(8) (defining "child-placing agency"), 
(32) (defining "permit"), (33) (defining "permit holder"), 749.41(1) (defining "you" as 
applicant or permit holder), .43 (words and terms in chapter 749 have meanings assigned 
under section 745.21). Thus, sections 749.2447(7) and 749.2471 of title 40 of the Texas 
Administrative Code require a child-placing agency to obtain all service call information for 
a two year period for service calls to the addresses of current foster parents from appropriate 
law enforcement agencies. See id. Accordingly, we find a child-placing agency licensed by 
DFPS under chapter 42 of the Human Resources Code has a right of access to this 
information under section 749.2447(7) when it is obtained for the purpose of verifying a 
current foster home pursuant to the requirements of section 749.2471. 

In this instance, the requestor is seeking reports involving prospective foster parents at their 
residence and the submitted information pertains to an event that occurred within during the 
previous two years. Accordingly, we conclude the requestor has a right of access to the 
submitted information pursuant to section 749.2447(7) of title 40 of the Texas 
Administrative Code. However, as noted above, section 261.201(a) states any release must 
be "for purposes consistent with the Family Code." See Fam. Code§ 261.201(a). We find 
release of the information at issue to this requestor is for a purpose consistent with the 
Family Code. Therefore, pursuant to section 749.2447(7) of title 40 of the Texas 
Administrative Code, the department may not withhold this information under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 261.201(a) of the 
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Family Code. As you raise no further exceptions to disclosure for the submitted information, 
it must be released. 1 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://'Nww.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerel , 

BanE:l/J 
Assistant Attok?e;, General 
Open Records Division 

BB/sb 

Ref: ID# 60134 7 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 

1 We note that because the requestor has a statutory right of access to the information being released 
in this instance, the department must again seek a decision from this office if it receives another request for the 
same information from another requestor. 


