
KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

May 4, 2016 

Mr. Michael Bostic 
Assistant City Attorney 
City of Dallas 
Office of the City Attorney 
1500 Marilla Street, Room 7DN 
Dallas, Texas 75201 

Dear Mr. Bostic: 

OR2016-10148 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Yourrequest was 
assigned ID# 608342. 

The City of Dallas (the "city") received a request for communications received from a 
specified entity and/or that contain specified terms. 1 You state you will release some 
information to the requestor. You claim the submitted information is excepted from 
disclosure under sections 552.107, 552.111, and552.137 of the Government Code. We have 
considered the exceptions you claim and reviewed the submitted representative sample of 
information. 2 

1We note the city sought and received clarification of the request. See Gov't Code§ 552.222(b) 
(providing that if request for information is unclear, governmental body may ask requestor to clarify the 
request); see also City of Dallas v. Abbott, 304 S. W.3d 380, 387 (Tex. 2010) (holding that when a governmental 
entity, acting in good faith, requests clarification or narrowing of an unclear or overbroad request for public 
information, the ten-day period to request an attorney general ruling is measured from the date the request is 
clarified or narrowed). 

2We assume that the "representative sample" of records submitted to this office is truly representative 
of the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open 
records letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records 
to the extent that those records contain substantially different types of information than that submitted to this 
office. 
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Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 
in order to withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). 
First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents 
a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made "to facilitate 
the rendition of professional legal services" to the client governmental body. TEX. R. 
Evrn. 503(b )(1 ). The privilege does not apply when an attorney or representative is involved 
in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal services to the 
client governmental body. In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. 
App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney 
acting in a capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in 
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, 
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the 
government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer 
representatives. TEX. R. Evrn. 503(b)(l)(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governmental body 
must inform this office of the identities and capacities of the individuals to whom each 
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to 
a confidential communication, id. 503(b)(l), meaning it was "not intended to be disclosed 
to third persons other than those: (A) to whom disclosure is made to further the rendition of 
professional legal services to the client; or (B) reasonably necessary to transmit the 
communication." Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends 
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. Osborne 
v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, 
because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must 
explain that the confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.107 (1) 
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the 
attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. 
DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, 
including facts contained therein). 

The city states the information you have marked consists of communications between city 
staff and city attorneys. The city states the communications were made for the purpose of 
facilitating the rendition of professional legal services to the city and these communications 
have remained confidential. Upon review, we find the city has demonstrated the applicability 
of the attorney-client privilege to the information at issue. Thus, the city may withhold the 
information you have marked under section 552.107(1) of the Government Code.3 

Section 552.13 7 of the Government Code excepts from disclosure "an e-mail address of a 
member of the public that is provided for the purpose of communicating electronically with 

3 As our ruling is dispositive, we need not address your remaining argument against disclosure of this 
information. 
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a governmental body" unless the member of the public consents to its release or the e-mail 
address is of a type specifically excluded by subsection ( c ). See Gov't Code 
§ 552.137(a)-(c). We note section 552.137 is not applicable to an institutional e-mail 
address, an Internet website address, the general e-mail address of a business, or an e-mail 
address a governmental entity maintains for one of its officials or employees. Upon review, 
with the exception of the information we have marked for release, we find the city must 
withhold the e-mail addresses it has marked under section 552.13 7 of the Government Code, 
unless the owners affirmatively consent to their public disclosure. However, the information 
we have marked for release is not subject to section 552.137, and thus, may not be withheld 
on that basis. 

In summary, the city may withhold the information you have marked under 
section 552.107(1) of the Government Code. With the exception of the information we have 
marked for release, the city must withhold the personal e-mail addresses you have marked 
under section 552.137 of the Government Code, unless the owners affirmatively consent to 
their public disclosure. The city must release the remaining information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Cristian Rosas-Grillet 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CRG/bw 

Ref: ID# 608342 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


