
June 29, 2016 

Ms. Ruhee G. Leonard 
Assistant County Attorney 
County of Williamson 
405 M.L.K. Street, #7 
Georgetown, Texas 78626 

Dear Ms. Leonard: 

KEN PAXTON 
ATTO R N EY GENE RAL O F T EXA S 

OR20 16-14927 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 616557 (ORR# PIA-2016-090). 

Williamson County (the "county") received a request for several categories of information 
related to the county's provision of emergency response services. You state the county has 
released some of the requested information. You claim the submitted information is 
excepted from disclosure under section 552.101 of the Government Code. We have 
considered the exception you claim and reviewed the submitted representative sample of 
information. 1 

Section 5 52.101 ofthe Government Code excepts "information considered to be confidential 
by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't Code § 552.101. 
Section 552.101 encompasses information protected by section 773.091 of the Health and 
Safety Code, which provides in part: 

(a) A communication between certified emergency medical services 
[("EMS")] personnel or a physician providing medical supervision and a 

1We assume the "representative sample" of records submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 ( 1988), 497 ( 1988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 
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patient that is made in the course of providing emergency medical services 
to the patient is confidential and privileged and may not be disclosed except 
as provided by this chapter. 

(b) Records of the identity, evaluation, or treatment of a patient by emergency 
medical services personnel or by a physician providing medical supervision 
that are created by the emergency medical services personnel or physician or 
maintained by an emergency medical services provider are confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(g) The privilege of confidentiality under this section does not extend to 
information regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex, 
occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency 
medical services. 

Health & Safety Code § 773.091 ( a)-(b ), (g). You state the information submitted as Exhibits 
B, C, and D consists of shift reports related to emergency medical services in the county and 
you argue the information consists of records made and maintained by EMS personnel. 
Upon review, we find you have failed to demonstrate the information at issue consists of 
communications between certified EMS personnel providing medical supervision and 
patients that were made in the course of providing emergency medical services to the 
patients. See id. § 773.091(a). Furthermore, the information at issue does not consist of 
records of the identity, evaluation, or treatment of patients by EMS personnel providing 
medical supervision that were created by the EMS personnel or maintained by an EMS 
provider. See id. § 773.091(b). Accordingly, we find section 773.091 does not apply to any 
portion of the information at issue, and the county may not withhold the information under 
section 552.101 of the Government Code on that basis. 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses the doctrine of common-law 
privacy, which protects information that is (1) highly intimate or embarrassing, the 
publication of which would be highly objectionable to a reasonable person, and (2) not of 
legitimate concern to the public. Indus. Found. v. Tex. Indus. Accident Bd., 540 
S.W.2d 668, 685 (Tex. 1976). To demonstrate the applicability of common-law privacy, 
both prongs of this test must be satisfied. /d. at 681-82. Types of information considered 
intimate and embarrassing by the Texas Supreme Court are delineated in Industrial 
Foundation. /d. at 683. Additionally, this office has concluded some kinds of medical 
information are generally highly intimate or embarrassing. See Open Records Decision 
No. 455 (1987). You argue portions ofthe information submitted as Exhibits B, C, and D 
are protected under common-law privacy. However, the information you seek to withhold 
on this basis relates to individuals who are not identified and whose privacy interests are thus 
protected. Upon review, therefore, we find the county may not withhold any portion of the 
information at issue under section 552.101 in conjunction with common-law privacy. 
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Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. See Gov't Code§ 552.1 07(1 ). When asserting the attorney-client 
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to 
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue. Open 
Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate that 
the information constitutes or documents a communication. !d. at 7. Second, the 
communication must have been made "to facilitate the rendition of professional legal 
services" to the client governmental body. TEX. R. Evm. 503(b)(l). The privilege does not 
apply when an attorney or representative is involved in some capacity other than that of 
providing or facilitating professional legal services to the client governmental body. In re 
Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. 
proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney acting in a capacity other 
than that of attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of 
professional legal counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the 
mere fact that a communication involves an attorney for the government does not 
demonstrate this element. Third, the privilege applies only to communications between or 
among clients, client representatives, lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. 
EVID. 503(b)(1)(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governmental body must inform this office 
of the identities and capacities ofthe individuals to whom each communication at issue has 
been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential 
communication, id. 503 (b)( 1 ), meaning it was "not intended to be disclosed to third persons 
other than those: (A) to whom disclosure is made to further the rendition of professional 
legal services to the client; or (B) reasonably necessary to transmit the communication." 
!d. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends on the intent of the 
parties involved at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 
S.W.2d 180, 184 (Tex. App.- Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client 
may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must explain that the 
confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.107(1) generally 
excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client 
privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 
S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts 
contained therein). 

You state portions of the information submitted as Exhibit E, which you have marked, 
consist of communications involving attorneys for the county and county employees in their 
capacities as clients. You state these communications were made in furtherance of the 
rendition of professional legal services to the county. You state these communications were 
confidential, and you do not indicate the county has waived the confidentiality of the 
information at issue. Based on your representations and our review, we find you have 
demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to the information at issue. 
Accordingly, the county may withhold the information you marked under section 552.1 07( 1) 
of the Government Code. 
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We note the remammg information contains e-mail addresses that are subject to 
section 552.137 of the Government Code? Section 552.137 of the Government Code 
excepts from disclosure "an e-mail address of a member of the public that is provided for the 
purpose of communicating electronically with a governmental body" unless the member of 
the public consents to its release or the e-mail address is of a type specifically excluded by 
subsection (c). See Gov't Code § 552.137(a)-(c). The e-mail addresses at issue are not 
excluded by subsection (c). Therefore, the county must withhold the personal e-mail 
addresses we have noted under section 552.137 ofthe Government Code, unless the owners 
affirmatively consent to their public disclosure. 

In summary, the county may withhold the information you marked within Exhibit E under 
section 552.1 07(1) of the Government Code. The county must withhold the personal e-mail 
addresses we have noted under section 552.137 of the Government Code, unless the owners 
affirmatively consent to their public disclosure. The county must release the remaining 
information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General ' s Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

&~ ·-q~?L 
Claire V. Morris Sloan 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CVMS/som 

2The Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body, but ordinarily will not raise other exceptions. See Open Records Decision Nos. 48 1 (1 987), 480 
(1987), 470 (1987). 
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Ref: ID# 616557 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


