
KEN PAXTON 
A'I'TOR NEY GENERAL OF TEXAS 

July 29, 2016 

Ms. Annabel Canchola 
Counsel for the Chapel Hill Independent School District 
Powell & Leon, L.L.P. 
115 Wild Basin Road, Suite 1 06 
Austin, Texas 78746 

Dear Ms. Canchola: 

OR2016-17038 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 620871. 

The Chapel Hill Independent School District (the "district"), which you represent, received 
a request for three categories of information pertaining to a named former teacher. 1 You state 
the district has released some of the requested information. You claim the submitted 
information is excepted from disclosure under sections 552.101 and 552.107 of the 

1You state the district sought and received clarification of the information requested. See Gov't Code 
§ 552.222(b) (providing if request for information is unclear, governmental body may ask requestor to clarity 
request); see also City of Dallas v. Abbott, 304 S. W.3d 380, 387 (Tex. 20 I 0) (holding that when a governmental 
entity, acting in good faith , requests clarification or narrowing of an unclear or overbroad request for 
information, the ten-day period to request an attorney general ruling is measured from the date the request is 
clarified or narrowed). 
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Government Code. 2 We have considered the exceptions you claim and reviewed the 
submitted representative sample of information.3 

Section 5 52.1 01 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. This section encompasses information protected by other statutes. 
Section 21 .355 of the Education Code provides, in relevant part, "[a] document evaluating 
the performance of a teacher or administrator is confidential." Educ. Code§ 21.355(a). This 
office has interpreted section 21.355 to apply to any document that evaluates, as that term 
is commonly understood, the performance of a teacher or administrator. See Open Records 
Decision No. 643 (1996). In Open Records Decision No. 643, we determined for purposes 
of section 21.355, the word "teacher" means a person who is required to and does in fact hold 
a teaching certificate under subchapter B of chapter 21 of the Education Code and who is in 
the process of teaching, as that term is commonly defined, at the time of the evaluation. See 
id. at 4. The Third Court of Appeals has concluded a written reprimand constitutes an 
evaluation for purposes of section 21.355 because "it reflects the principal' s judgment 
regarding [a teacher's] actions, gives corrective direction, and provides for further review." 
Abbottv. North East Indep. Sch. Dist. , 212 S.W.3d 364 (Tex. App.- Austin 2006, no pet.). 

You contend the information submitted as Exhibit D consists of confidential evaluations of 
the named teacher by the district. You inform us the named teacher was certified as a teacher 
by the State Board of Educator Certification and was acting as a teacher at the time 
evaluations were prepared. Based on your representations and our review, we find the 
district must withhold the information we have marked under section 552.101 of the 
Government Code in conjunction with section 21.355 of the Education Code. However, the 
remaining information at issue consists of self-evaluation forms or does not evaluate any 
employee for purposes of section 21.355. Thus, we find you have failed to demonstrate any 
of the remaining information at issue consists of documents evaluating the performance of 
a teacher for purposes of section 21.355 of the Education Code. Accordingly, none of the 
remaining information may be withheld under section 552.101 of the Government Code on 
that basis. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body 
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege 

2 Although you raise section 552.10 I of the Government Code in conjunction with section 552. 107 of 
the Government Code, this office has concluded section 552.10 I does not encompass other exceptions found 
in the Act. See Open Records Decision Nos. 676 at 1-2 (2002), 575 at 2 ( 1990). 

3We assume the "representative sample" of records submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (I 988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 
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in order to withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). 
First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents 
a communication. !d. at 7. Second, the communication must have been made "to facilitate 
the rendition of professional legal services" to the client governmental body. TEX. R. 
Evm. 503(b )( 1 ). The privilege does not apply when an attorney or representative is involved 
in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal services to the 
client governmental body. In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. 
App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney 
acting in a capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in 
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, 
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the 
government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer 
representatives. TEX. R. Evm. 503(b )(1 )(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governmental body 
must inform this office of the identities and capacities of the individuals to whom each 
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to 
a confidential communication, id. 503(b )(1 ), meaning it was "not intended to be disclosed 
to third persons other than those: (A) to whom disclosure is made to further the rendition of 
professional legal services to the client; or (B) reasonably necessary to transmit the 
communication." !d. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends 
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. Osborne 
v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, 
because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must 
explain that the confidentiality of a communication has been maintained. Section 5 52.1 07 ( 1) 
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the 
attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. 
DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, 
including facts contained therein). 

You inform us the information submitted as Exhibits E consists of communications between 
the district's legal counsel and a district employee in her capacity as a client. You state these 
communications were made in furtherance of the rendition of professional legal services to 
the district. You state these communications were confidential, and you do not indicate the 
district has waived the confidentiality of the information at issue. Based on your 
representations and our review, we find you have demonstrated the applicability of the 
attorney-client privilege to the information at issue. Accordingly, the district may withhold 
Exhibit E under section 552.107(1) of the Government Code. 

Section 552.117(a)(l) ofthe Government Code excepts from disclosure the home address 
and telephone number, emergency contact information, social security number, and family 
member information of a current or former employee or official of a governmental body who 
requests this information be kept confidential under section 552.024 of the Government 
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Code, except as provided by section 552.024(a-1).4 See Gov't Code§§ 552.117(a)(l), .024. 
Section 552.024(a-1) ofthe Government Code provides, "A school district may not require 
an employee or former employee of the district to choose whether to allow public access to 
the employee's or former employee ' s social security number." !d. § 5 52. 024( a-1 ). Thus, the 
district may only withhold under section 552.117 the home address and telephone number, 
emergency contact information, and family member information of a current or former 
employee or official of the district who requests this information be kept confidential under 
section 552.024. We note section 552.117 is also applicable to personal cellular telephone 
numbers, provided the cellular telephone service is not paid for by a governmental body. See 
Open Records Decision No. 506 at 5-6 (1988) (section 552.117 not applicable to cellular 
telephone numbers paid for by governmental body and intended for official use). Whether 
a particular item of information is protected by section 552.117(a)(l) must be determined at 
the time of the governmental body's receipt of the request for the information. See Open 
Records Decision No. 530 at 5 (1989). Thus, information may be withheld under 
section 552.117(a)(1) only on behalf of a current or former employee or official who made 
a request for confidentiality under section 552.024 prior to the date of the governmental 
body's receipt ofthe request for the information. Information may not be withheld under 
section 552.117(a)(l) on behalf of a current or former employee or official who did not 
timely request under section 552.024 the information be kept confidential. Therefore, to the 
extent the individuals whose information is at issue timely requested confidentiality under 
section 552.024 of the Government Code, the district must withhold the information we 
have marked under section 552.117(a)(l) ofthe Government Code; however, the marked 
cellular telephone number may be withheld only if a governmental body does not pay for the 
cellular telephone service. Conversely, to the extent the individuals whose information is 
at issue did not timely request confidentiality under section 552.024, the district may not 
withhold the marked information under section 552.117(a)(l). 

Section 552.147(a-l) of the Government Code provides, "[t]he social security number of an 
employee of a school district in the custody of the district is confidential." Gov't Code 
§ 552.147(a-l). Thus, section 552.147(a-1) makes the social security numbers of school 
district employees confidential, without such employees being required to first make a 
confidentiality election under section 552.024 of the Government Code. See id. 
§ 552.024(a-1) (a school district may not require an employee or former employee of the 
district to choose whether to allow public access to the employee' s or former employee's 
social security number). Reading sections 552.024(a-l) and 552.147(a-1) together, we 
conclude that section 552.147(a-1) makes confidential the social security numbers of both 
current and former school district employees. Accordingly, the district must withhold the 
social security number we have marked under section 5 52.14 7 ( a-1) of the Government Code. 

4The Office ofthe Attorney General will raise mandatory exceptions on behalf of a governmental body, 
but ordinari ly will not raise other exceptions. See Open Records Decision Nos. 481 (1987), 480 (1987), 470 
(1987). 
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In summary, the district must withhold the information we have marked under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 21.355 of the 
Education Code. The district may withhold Exhibit E under section 552.1 07(1) of the 
Government Code. To the extent the individuals whose information is at issue timely 
requested confidentiality under section 552.024 of the Government Code, the district must 
withhold the information we have marked under section 552.117(a)(1) ofthe Government 
Code; however, the marked cellular telephone number may be withheld only if a 
governmental body does not pay for the cellular telephone service. The district must 
withhold the social security immber we have marked under section 552.147(a-1) of the 
Government Code. The district must release the remaining information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Nicholas A. Ybarra 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

NAY/bw 

Ref: ID# 620871 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


