
KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

August 16, 2016 

Ms. Jennifer Burnett 
Office of General Counsel 
The University of Texas System 
201 West 7th Street, Suite 600 
Austin, Texas 78701 

Dear Ms. Burnett: 

OR2016-18520 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 622798 (OGC # 169982). 

The University of Texas at Austin (the "university") received a request for a specified survey 
conducted in a class at the university. You state the university will redact some information 
pursuant to the Family Educational Rights and Privacy Act ("FERPA"), section 1232g of 
title 20 of the United States Code. 1 You claim the submitted information is not subject to 
the Act. We have considered the argument you claim and reviewed the submitted 
information. 

Initially, we address your argument that, pursuant to section 51.914 of the Education Code, 
the submitted information is not subject to the Act. Subsection 51.914(a) provides, in 
relevant part, the information to which it applies is "confidential and is not subject to 
disclosure under [the Act]." See Educ. Code§ 51.914(a). Subsection 51.914(b) provides, 

1The United States Department of Education Family Policy Compliance Office (the "DOE") has 
informed this office FERPA does not permit state and local educational authorities to disclose to this office, 
without parental consent, unredacted, personally identifiable information contained in education records for the 
purpose of our review in the open records ruling process under the Act. The DOE has determined FERPA 
determinations must be made by the educational authority in possession of the education records. We have 
posted a copy of the letter from the DOE to this office on the Attorney General's website: 
https://www.texasattomeygeneral.gov/files/og/20060725usdoe.pdf. 
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in relevant part, the information to which it applies "is not subject to [the Act]." See id. 
§ 51.914(b). However, subsections 51.914(a) and (b) do not remove the information at issue 
from the Act's application. We interpret the language of these subsections to mean the types 
of information protected by section 51.914 are subject to the Act's application. The Act 
applies to "public information," which is defined in section 552.002(a) of the Government 
Code as information that is written, produced, collected, assembled, or maintained under a 
law or ordinance or in connection with the transaction of official business: 

(1) by a governmental body; 

(2) for a governmental body and the governmental body: 

(A) owns the information; 

(B) has a right of access to the information; or 

(C) spends or contributes public money for the purpose of 
writing, producing, collecting, assembling, or maintaining the 
information; or 

(3) by an individual officer or employee of a governmental body in 
the officer's or employee's official capacity and the information 
pertains to official business of the governmental body. 

Gov' t Code § 552.002(a). Information is "in connection with the transaction of official 
business" if it is "created by, transmitted to, received by, or maintained by an officer or 
employee of the governmental body in the officer's or employee's official capacity, or a 
person or entity performing official business or a government function on behalf of a 
governmental body, and pertains to official business of the governmental body." Id. 
§ 552.002(a-l). Thus, virtually all of the information in a governmental body's physical 
possession constitutes public information and is subject to the Act. See Open Records 
Decision Nos. 549 at 4 (1990), 514 at 1-2 (1988). Therefore, we find the submitted 
information is subject to the Act, and must be released unless it falls within an exception to 
disclosure under the Act. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from public disclosure "information 
considered to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision. "2 

Gov't Code§ 552.101. This section encompasses section 51.914 of the Education Code, 
which provides, in pertinent part, the following: 

2The Office of the Attorney General will raise mandatory exceptions on behalfofa governmental body, 
but ordinarily will not raise other exceptions. See Open Records Decision Nos. 48 1 ( 1987), 480 (1987), 470 
( 1987). 
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(a) In order to protect the actual or potential value, the following information 
is confidential and is not subject to disclosure under [the Act], or otherwise: 

( 1) all information relating to a product, device, or process, the 
application or use of such a product, device, or process, and all 
technological and scientific information (including computer 
programs) developed in whole or in part at a state institution of higher 
education, regardless of whether patentable or capable of being 
registered under copyright or trademark laws, that have a potential for 
being sold, traded, or licensed for a fee; [or] 

(2) any information relating to a product, device, or process, the 
application or use of such product, device, or process, and any 
technological and scientific information (including computer 
programs) that is the proprietary information of a person, partnership, 
corporation, or federal agency that has been disclosed to an institution 
of higher education solely for the purposes of a written research 
contract or grant that contains a provision prohibiting the institution 
of higher education from disclosing such proprietary information to 
third persons or parties [.] 

(b) Information maintained by or for an institution of higher education that 
would reveal the institution's plans or negotiations for commercialization or 
a proposed research agreement, contract, or grant, or that consists of 
unpublished research or data that may be commercialized, is not subject to 
[the Act], unless the information has been published, is patented, or is 
otherwise subject to an executed license, sponsored research agreement, or 
research contract or grant. In this subsection, "institution of higher 
education" has the meaning assigned by Section 61.003 [of the Education 
Code]. 

Educ. Code § 51. 914( a)(l )-(2), (b ). As noted in Open Records Decision No. 65 1 ( 1997), the 
legislature is silent as to how this office or a court is to determine whether particular 
scientific information has "a potential for being sold, traded, or licensed for a fee." ORD 651 
at 9-10. Furthermore, whether particular scientific information has such a potential is a 
question of fact that this office is unable to resolve in the opinion process. See id. at 10. 
Thus, this office has stated in considering whether requested information has "a potential for 
being sold, traded, or licensed for a fee," we will rely on a governmental body's assertion that 
the information has this potential. See id. However, a governmental body's determination 
that information has a potential for being sold, traded, or licensed for a fee is subject to 
judicial review. See id. We note section 51. 914 is not applicable to working titles of 



Ms. Jennifer Burnett - Page 4 

experiments or other information that does not reveal the details of the research. See Open 
Records Decision Nos. 557 at 3 (1990), 497 at 6-7 (1988). 

You state the university is an institution of higher education. See Educ. Code§ 61.003(8). 
You also state the submitted information contains the details of research conducted by 
university faculty. Additionally, you state the submitted information reveals data that is not 
yet published and may be commercialized. You assert this information is excepted pursuant 
to section 51. 914(b ). Based on your representations and our review, we find you have 
demonstrated the applicability of section 51. 914(b) of the Education Code to the submitted 
information. Accordingly, the university must withhold the submitted information under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 51.914 of the 
Education Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://v./ww.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General ' s Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Sidney M. Pounds 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

SMP/akg 

Ref: ID# 622798 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


