
September 19, 2016 

Mr. Guillermo Trevino 
Assistant City Attorney 
City of Fort Worth 

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

1000 Throckmorton Street, Third Floor 
Fort Worth, Texas 76102 

Dear Mr. Trevino: 

OR2016-21075 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 632798 (PIR No. W0543 l 2). 

The Fort Worth Police Department (the "department") received a request for information 
pertaining to a specified address during a specified time period. You state you have released 
some information to the requestor. You claim the submitted information is excepted from 
disclosure under sections 552.101 and 552.108 of the Government Code. We have 
considered the exceptions you claim and reviewed the submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code§ 552.101. This section encompasses information protected by other statutes. Juvenile 
law enforcement records relating to conduct that occurred on or after September 1, 1997, are 
confidential under section 58.007(c) of the Family Code, which reads as follows: 

( c) Except as provided by Subsection ( d), law enforcement records and files 
concerning a child and information stored, by electronic means or otherwise, 
concerning the child from which a record or file could be generated may not 
be disclosed to the public and shall be: 
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(1) if maintained on paper or microfilm, kept separate from adult files 
and records; 

(2) if maintained electronically in the same computer system as 
records or files relating to adults, be accessible under controls that are 
separate and distinct from controls to access electronic data 
concerning adults; and 

(3) maintained on a local basis only and not sent to a central state or 
federal depository, except as provided by Subchapters B, D, and E. 

Fam. Code § 58.007( c ). For purposes of section 58.007( c ), "child" means a person who is 
ten years of age or older and under seventeen years of age at the time of the reported conduct. 
See id. § 51.02(2). Upon review, we find some of the submitted information involves 
juvenile delinquent conduct or conduct indicating a need for supervision that occurred after 
September 1, 1997. See id. § 51.03 (defining "delinquent conduct" and "conduct indicating 
a need for supervision" for purposes of Fam. Code§ 58.007). It does not appear any of the 
exceptions in section 58.007 apply. Therefore, the department must withhold Exhibits C-2 
and C-4 under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
section 58.007(c) of the Family Code. 1 

However, we are unable to determine the age of one of the alleged offenders in Exhibit C-1. 
Accordingly, we must rule conditionally. Thus, ifthe offender at issue was ten years of age 
or older and under seventeen years of age at the time of the conduct at issue, Exhibit C-1 is 
confidential under section 58.007(c) and must be withheld under section 552.101 of the 
Government Code. However, if the offender at issue was not ten years of age or older and 
under seventeen years of age at the time of the conduct at issue, then Exhibit C-1 is not 
confidential pursuant to section 58.007( c) and it may not be withheld under section 552. l 01 
on that basis. In that instance, we will address your remaining argument against disdosure 
of Exhibit C-1. 

Section 552.108(a)(l) of the Government Code excepts from disclosure "[i]nformation held 
by a law enforcement agency or prosecutor that deals with the detection, investigation, or 
prosecution of crime ... if ... release of the information would interfere with the detection, 
investigation, or prosecution of crime[.]" Gov't Code§ 552.108(a)(l). A governmental 
body claiming section 5 52.108( a)( 1) must explain how and why the release of the requested 
information wouldinterferewithlawenforcement. See id.§§ 552.108(a)(l), .301(e)(l)(A); 
see also Ex parte Pruitt, 551 S.W.2d 706 (Tex. 1977). You state Exhibit C-1 pertains to a 
pending criminal investigation. Based on your representation, we conclude the release of the 
information at issue would interfere with the detection, investigation, or prosecution of 

1 As our ruling is dispositive, we need not consider your remaining argument against disclosure of this 
information. 
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crime. See Houston Chronicle Puhl 'g Co. v. City of Houston, 531 S. W.2d 177 (Tex. Civ. 
App.-Houston [14th Dist.] 197 5) (court delineates law enforcement interests that are 
present in active cases), writ refd n.r.e. per curiam, 536 S.W.2d 559 (Tex. 1976). Thus, 
section 552.108(a)(l) is applicable to the information at issue. 

However, section 552.108 does not except from disclosure basic information about an 
arrested person, an arrest, or a crime. Gov't Code § 552.108( c ). Basic information refers to 
the information held to be public in Houston Chronicle. See 531 S. W.2d at 186-88; Open 
Records Decision No. 127 (1976) (summarizing types ofinformation considered to be basic 
information). Thus, with the exception of the basic information, the department may 
withhold the Exhibit C-1 under section 552.108(a)(l) of the Government Code. 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses information protected by other 
statutes. Section 261.201 of the Family Code provides, in part, as follows: 

(a) [T]he following information is confidential, is not subject to public 
release under Chapter 552, Government Code, and may be disclosed only for 
purposes consistent with this code and applicable federal or state law or under 
rules adopted by an investigating agency: 

( 1) a report of alleged or suspected abuse or neglect made under this 
chapter and the identity of the person making the report; and 

(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports, 
records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers 
used or developed in an investigation under this chapter or in 
providing services as a result of an investigation. 

Fam. Code§ 261.201(a). Upon review, we find Exhibit C-3 was used or developed in an 
investigation of alleged or suspected child abuse by the department under chapter 261 of the 
Family Code. See id § 261.001(1) (defining "abuse" for purposes of chapter 261 of the 
Family Code); see also id § 101.003(a) (defining "child" for purposes of chapter 261 of the 
Family Code as person under 18 years of age who is not and has not been married or who has 
not had the disabilities of minority removed for general purposes). Accordingly, we find this 
information is subject to chapter 261 of the Family Code. As you do not indicate the 
department has adopted a rule that governs the release of this type of information, we assume 
no such regulation exists. Given that assumption, we conclude Exhibit C-3 is confidential 
pursuant to section 261.20 I of the Family Code and must be withheld under section 5 52 .10 I 
of the Government Code. See Open Records DecisionNo. 440 at 2 (1986) (predecessor 
statute). 

In summary, the department must withhold Exhibits C-2 and C-4 under section 552.101 of 
the Government Code in conjunction with section 58.007(c) of the Family Code. If the 
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offender at issue in Exhibit C-1 was ten years of age or older and under seventeen years of 
age at the time of the conduct at issue, Exhibit C-1 is confidential under section 58.007(c) 
and must be withheld under section 552.101 of the Government Code. However, if the 
offender at issue was not ten years of age or older and under seventeen years of age at the 
time of the conduct at issue, then Exhibit C-1 is not confidential pursuant to 
section 58.007(c) and it may not be withheld under section 552.101 on that basis. In that 
instance, with the exception of the basic information, the department may withhold the 
Exhibit C-1 under section 552.108(a)(l) of the Government Code. The department must 
withhold Exhibit C-3 under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
section 261.201 of the Family Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as pre$ented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattomeygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

PT/dls 

Ref: . ID# 632798 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


