
September 21 , 2016 

Mr. Matthew L. Grove 
Assistant County Attorney 
County of Fort Bend 
401 Jackson Street, 3rct Floor 
Richmond, Texas 77469 

Dear Mr. Grove: 

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAi. ( JI' Tl: XAS 

OR2016-21266 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 627446. 

The Fort Bend County Attorney' s Office (the "county attorney' s office") received a request 
for the calendars of two named officials of Fort Bend County (the "county") for a specified 
time period. You indicate the county attorney's office will withhold information subject to 
section 552.117 of the Government Code as permitted by section 552.024( c) of the 
Government Code. 1 You argue some of the submitted information does not consist of public 
information subject to the Act. You also claim some of the submitted information is 
excepted from disclosure under sections 552.101 , 552.107, and 552.109 of the Government 
Code.2 We have considered the submitted arguments and reviewed the submitted 
information. 

1Section 552. 11 7 of the Government Code excepts from disclosure the home addresses and telephone 
numbers, emergency contact information, social security numbers, and family member information of current 
or former officials or employees of a governmental body. See Gov' t Code § 552.1 I 7(a)( 1 ). Section 552.024 
of the Government Code authorizes a governmental body to withhold information subject to section 552. 11 7 
without requesting a decision from this office if the current or former employee or official chooses not to allow 
public access to the information. See id. § 552.024(c). 

2 Although you also raise section 552. 101 of the Government Code in conjunction with section 552.107 
of the Government Code, this office has concluded section 552. 101 does not encompass other exceptions found 
in the Act. See Open Records Decision Nos. 676 at 1-2 (2002), 575 at 2 ( 1990). 
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Initially, you argue some of the submitted information is not subject to the Act. The Act 
applies to "public information," which is defined in section 552.002(a) of the Government 
Code as 

information that is written, produced, collected, assembled, or maintained 
under a law or ordinance or in connection with the transaction of official 
business: 

(1) by a governmental body; or 

(2) for a governmental body and the governmental body: 

(A) owns the information; 

(B) has a right of access to the information; or 

(C) spends or contributes public money for the purpose of 
writing, producing, collecting, assembling, or maintaining the 
information; or 

(3) by an individual officer or employee of a governmental body in 
the officer's or employee's official capacity and the information 
pertains to official business of the governmental body. 

Gov't Code § 552.002(a). Information is "in connection with the transaction of official 
business" if it is "created by, transmitted to, received by, or maintained by an officer or 
employee of the governmental body in the officer's or employee's official capacity, or a 
person or entity performing official business or a government function on behalf of a 
governmental body, and pertains to official business of the governmental body." Id. 
§ 552.002(a-l). Thus, virtually all of the information in a governmental body's physical 
possession constitutes public information and is subject to the Act. See Open Records 
Decision Nos. 549 at 4 (1990}, 514 at 1-2 (1988). 

You inform us the information at issue, which you have marked, consists of calendar entries 
that are purely personal in nature and do not concern the official business of the county 
attorney's office or the county. You argue this information was not written, produced, 
collected, or assembled and is not maintained pursuant to any law or ordinance or in 
connection with the transaction of the county attorney's office's official business or the 
official business of the county. You state the county attorney's office's policy allows for 
incidental use of county resources by county employees and officials. Based on your 
representations and our review of the information at issue, we find this information does not 
constitute "information that is written, produced, collected, assembled, or maintained under 
a law or ordinance or in connection with the transaction of official business" by or for the 
county attorney's office or the county. See Gov't Code§ 552.002. Therefore, we conclude 
the information at issue does not constitute public information for purposes of 
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section 552.002 of the Government Code. See Open Records Decision No. 635 at 7 (1995) 
(section 552.002 not applicable to personal information unrelated to official business and 
created or maintained by state employee involving de minimis use of state resources). 
Accordingly, the county attorney's office is not required to release the information you 
marked in response to the request for information. 3 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. See Gov't Code§ 552.107(1 ). When asserting the attorney-client 
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to 
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue. Open 
Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate that 
the information constitutes or documents a communication. Id at 7. Second, the 
communication must have been made "to facilitate the rendition of professional legal 
services" to the client governmental body. TEX. R. Evm. 503(b )(1 ). The privilege does not 
apply when an attorney or representative is involved in some capacity other than that of 
providing or facilitating professional legal services to the client governmental body. In re 
Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. 
proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney acting in a capacity other 
than that of attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of 
professional legal counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the 
mere fact that a communication involves an attorney for the government does not 
demonstrate this element. Third, the privilege applies only to communications between or 
among clients, client representatives, lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. 
Evm. 503(b )(1 )(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governmental body must inform this office 
of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at issue has 
been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential 
communication, id 503(b)(l), meaning it was "not intended to be disclosed to third persons 
other than those: (A) to whom disclosure is made to further the rendition of professional 
legal services to the client; or (B) reasonably necessary to transmit the communication." 
Id 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends on the intent of the 
parties involved at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 
S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, because the client 
may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must explain that the 
confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.107(1) generally 
excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client 
privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 
S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts 
contained therein). 

You state the remaining information consists of communications involving attorneys for the 
county and county officials and employees in their capacities as clients. You contend these 

3 As we are able to make this determination, we do not address the county attorney's office's remaining 
arguments against disclosure of this information. 
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communications were made in furtherance of the rendition of professional legal services to 
the county attorney's office. You state these communications were confidential, and you do 
not indicate the county attorney's office has waived the confidentiality of the information at 
issue. Based on your representations and our review, we find you have demonstrated the 
applicability of the attorney-client privilege to some of the information at issue, which we 
have marked. Accordingly, the county attorney's office may withhold the information we 
marked under section 552.107(1) of the Government Code. However, upon review, we find 
you have not demonstrated any of the remaining information was communicated in 
furtherance of the rendition of professional legal services to the county. Therefore, we 
conclude you have failed to establish the remaining information at issue constitutes 
privileged attorney-client communications for the purposes of section 5 52.107 ( 1 ). Thus, the 
county attorney's office may not withhold the remaining information at issue on that basis. 

Section 552.101 of the Government Code excepts "information considered to be confidential 
by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't Code § 552.101. 
Section 552.101 encompasses the doctrine of common-law privacy, which protects 
information that is (1) highly intimate or embarrassing, the publication of which would be 
highly objectionable to a reasonable person, and (2) not oflegitimate concern to the public. 
Indus. Found. v. Tex. Indus. Accident Bd., 540 S.W.2d 668, 685 (Tex. 1976). To 
demonstrate the applicability of common-law privacy, both prongs of this test must be 
satisfied. Id. at 681-82. Types of information considered intimate and embarrassing by the 
Texas Supreme Court are delineated in Industrial Foundation. Id. at 683. Additionally, this 
office has concluded some kinds of medical information are generally highly intimate or 
embarrassing. See Open Records Decision No. 455 (1987). Upon review, we find some of 
the information at issue, which we have marked, satisfies the standard articulated by the 
Texas Supreme Court in Industrial Foundation. Therefore, the county attorney's office must 
withhold the information we marked under section 552.101 of the Government Code in 
conjunction with common-law privacy. However, we find you have not demonstrated any 
of the remaining information at issue is highly intimate or embarrassing and not oflegitimate 
public concern. Thus, the county attorney's office may not withhold any portion of the 
remaining information under section 552.101 in conjunction with common-law privacy. 

You claim some of the remaining information is subject to section 552.109 of the 
Government Code. Section 552.109 excepts from public disclosure "[p ]rivate 
correspondence or communications of an elected office holder relating to matters the 
disclosure of which would constitute an invasion of privacy[.]" Id.§ 552.109. This office 
has held the test to be applied to information under section 552.109 is the same as the test 
formulated by the Texas Supreme Court in Industrial Foundation for information claimed 
to be protected under the doctrine of common-law privacy as incorporated by 
section 552.101 of the Government Code. Indus. Found., 540 S.W.2d at 685. As noted 
above, common-law privacy protects information that is (1) highly intimate or embarrassing, 
the publication of which would be highly objectionable to a reasonable person and (2) not 
of legitimate concern to the public. Id. As further noted above, we find no portion of the 
remaining responsive information is highly intimate or embarrassing and of no legitimate 
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public interest. Thus, no portion of the remaining responsive information may be withheld 
on the basis of section 552.109. 

In summary, the information you marked does not consist of public information for purposes 
of section 5 52. 002 of the Government Code and the county attorney's office need not release 
it. The county attorney's office may withhold the information we marked under 
section 5 52.107 ( 1) of the Government Code. The county attorney's office must withhold the 
information we marked under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
common-law privacy. The county attorney's office must release the remaining information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http: //www.texasattornevgeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

f)OAAC Wf_~ 
Claire V. Morris Sloan 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CVMS/som 

Ref: ID# 627446 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


