
KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

October 14, 2016 

Mr. Mike Leasor 
Counsel for Eagle Mountain-Saginaw Independent School District 
Leasor Crass, P.C. 
302 West Broad Street 
Mansfield, Texas 76063 

Dear Mr. Leasor: 

OR2016-23173 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 630370. 

The Eagle Mountain-Saginaw Independent School District (the "district"), which you 
represent, received a request for information pertaining to a named district employee and a 
specified incident. 1 You claim the submitted information is excepted from disclosure under 
sections 552.101, 552.103, and 552.107 of the Government Code and privileged under 
rule 503 of the Texas Rules ofEvidence.2 We have considered the submitted arguments and 
reviewed the submitted information. 

Initially, we note the United States Department of Education Family Policy Compliance 
Office has informed this office the Family Educational Rights and Privacy Act ("FERP A"), 
section 1232g of title 20 of the United States Code, does not permit state and local 
educational authorities to disclose to this office, without parental or an adult student's 
consent, unredacted, personally identifiable information contained in education records for 

1You state the district sought and received clarification of the information requested. See Gov't Code 
§ 552.222 (providing if request for information is unclear, governmental body may ask requestor to clarify 
request); see also CityofDallasv. Abbott, 304 S.W.3d 380, 387 (Tex. 2010)(holdingthatwhen a governmental 
entity, acting in good faith, requests clarification or narrowing of an unclear or overbroad request for 
information, the ten-day period to request an attorney general ruling is measured from the date the request is 
clarified or narrowed). 

2Although you also raise sections 552.102 and 552.114 of the Government Code, you have not 
provided any arguments to support these exceptions. Therefore, we assume you have withdrawn your claim 
these sections apply to the submitted information. See Gov't Code§§ 552.301, .302. 
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the purpose of our review in the open records ruling process under the Act.3 Consequently, 
state and local educational authorities that receive a request for education records from a 
member of the public under the Act must not. submit education records to this office in 
unredacted form, that is, in a form in which "personally identifiable· information" is 
disclosed. See 34 C.F .R. § 99 .3 (defining "personally identifiable information"). You have 
submitted redacted and unredacted education records for our review. Because our office is 
prohibited from reviewing these education records to determine whether appropriate 
redactions under FERP A have been made, we will not address the applicability of FERP A 
to any of the submitted records, other than to note parents and their legal representatives have 
a right of access to their child's education records and their right of access prevails over 
claims under sections 552.101 and 552.103 of the Government Code. See 20 U.S.C. 
§ 1232g(a)(l)(A); 34 C.F.R. § 99.3; Open Records Decision No. 431 (1985) (information 
subject to right of access under FERP A may not be withheld pursuant to statutory 
predecessor to Gov't Code§ 552.103); see also Equal Employment Opportunity Comm 'n v. 
City of Orange, Tex., 905 F. Supp. 381, 382 (E.D. Tex. 1995) (holding FERPAprevails over 
inconsistent provision of state law). Such determinations under FERP A must be made by 
the educational authority in possession of the education records. The DOE also has informed 
our office, however, a parent's right of access under FERPA to information about the 
parent's child does not prevail over an educational institution's right to assert the 
attorney-client privilege. Therefore, we will address your assertion of the attorney-client 
privilege to the information at issue. We will also consider the district's claimed exceptions 
to the extent the student's parent does not have a right of access to the submitted information 
under FERP A. 

Next, we note the submitted information is subject to section 552.022 of the Government 
Code. Section 552.022(a) provides, in relevant part: 

(a) [T]he following categories of information are public information and not 
excepted from required disclosure unless made confidential under this 
chapter or other law: 

(1) a completed report, audit, evaluation, or investigation made of, 
for, or by a governmental body, except as provided by 
Section 552.108[.] 

Gov't Code § 552.022(a)(l). The submitted information consists of a completed 
investigation that is subject to section 552.022( a)(l ). The district must release the completed 
investigation pursuant to section 552.022(a)(l) unless it is excepted from disclosure under 
section 552.108 of the Government Code or is made confidential under the Act or other law. 
See id. You seek to withhold the information subject to section 552.022(a)(l) under 
sections 552.103 and 552.107 of the Government Code. However, sections 552.103 

3 A copy of this letter may be found on the Office of the Attorney General's website at 
https://www.texasattomeygeneral.gov/files/og/20060725usdoe.pdf · 
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and 552.107 are discretionary in nature and do not make information confidential under the 
Act. See Dallas Area Rapid Transit v. Dallas Morning News, 4 S.W.3d 469, 475-76 (Tex. 
App.-Dallas 1999, no pet.) (governmental body may waive Gov't Code§ 552.103); see 
also Open Records Decision Nos. 67 6 at 10-11 (2002) (attorney-client privilege under Gov't 
Code § 552.107(1) may be waived), 665 at 2 n.5 (2000) (discretionary exceptions 
generally), 663 at 5 (1999) (waiver of discretionary exceptions). Therefore, the submitted 
information may not be withheld under section 552.l 03 or section 552.l 07 of the 
Government Code. However, you also seek to withhold a portion of the submitted 
information under rule 503 of the Texas Rules of Evidence. The Texas Supreme Court has 
held the Texas Rules of Evidence are "other law" within the meaning of section 552.022. 
See Jn re City of Georgetown, 53 S.W.3d 328, 336 (Tex. 2001). Accordingly, we will 
address your claim of the attorney-client privilege under rule 503 of the Texas Rules of 
Evidence for the information at issue. Further, as sections 552.101 and 552.117 of the 
Government Code make information confidential, we will consider the applicability of these 
sections to the submitted information.4 

Texas Rule of Evidence 503(b)(l) provides as follows: 

A client has a privilege to refuse to disclose and to prevent any other person 
from disclosing confidential communications made to facilitate the rendition 
of professional legal services to the client: 

(A) between the client or the client's representative and the client's 
lawyer or the lawyer's representative; 

(B) between the client's lawyer and the lawyer's representative; 

(C) by the client, the client's representative, the client's lawyer, or the 
lawyer's representative to a lawyer representing another party in a 
pending action or that lawyer's representative, if the communications 
concern a matter of common interest in the pending action; 

(D) between the client's representatives or between the client and the 
client's representative; or 

(E) among lawyers and their representatives representing the same 
client. 

TEX. R. Evrn. 503(b)(l). A communication is "confidential" if it is not intended to be 
disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the 

4The Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body, but ordinarily will not faise other exceptions. See Open Records Decision Nos. 481 (1987), 480 
(1987), 470 (1987). 



Mr. Mike Leasor - Page 4 

rendition of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the 
transmission of the communication. Id. 503(a)(5). 

Thus, in order to withhold attorney-client privileged information from disclosure under 
rule 503, a governmental body must (1) show the document is a communication transmitted 
between privileged parties or reveals a confidential communication; (2) identify the parties 
involved in the communication; and (3) show the communication is confidential by 
explaining it was not intended to be disclosed to third persons and it was made in furtherance 
of the rendition of professional legal services to the client. Upon a demonstration of all three 
factors, the information is privileged and confidential under rule 503, provided the client has 
not waived the privilege or the document does not fall within the purview of the exceptions 
to the privilege enumerated in rule 503(d). See Pittsburgh Corning Corp. v. Caldwell, 861 
S.W.2d 423, 427 (Tex. App.-Houston [14th Dist.] 1993, orig. proceeding). 

You assert some of the submitted information consists of privileged attorney-client 
communications between the district's attorneys and district employees in their capacities 
as clients. You state the communications at issue were made for the purpose of the rendition 
oflegal services to the district. You indicate the communications at issue have not been, and 
were not intended to be, disclosed to third parties. Based on your representations and our 
review of the information at issue, we find the district has established the information we 
marked constitutes attorney-client communications under rule 503. Thus, the district may 
withhold the information we marked pursuant to rule 503 of the Texas Rules of Evidence. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from.disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. This section encompasses information protected by other statutes. 
Section 21.355 of the Education Code provides, in relevant part, "[a] document evaluating 
the performance of a teacher or administrator is confidential." Educ. Code § 21.3 5 5 (a). The 
Third Court of Appeals has concluded a written reprimand constitutes an evaluation for 
purposes of section 21.355 because "it reflects the principal's judgment regarding [a 
teacher's] actions, gives corrective direction, and provides for further review." Abbott v. 
North East Indep. Sch. Dist., 212 S.W.3d 364 (Tex. App.-Austin 2006, no pet.). This 
office has interpreted section 21.355 to apply to any document that evaluates, as that term 
is commonly understood, the performance of a teacher or administrator. See Open Records 
Decision No. 643 (1996). In Open Records Decision No. 643, we determined for purposes 
of section21.355, the word "teacher" means a person who is required to and does in fact hold 
a teaching certificate under subchapter B of chapter 21 of the Education Code and who is in 
the process of teaching, as that term is commonly defined, at the time of the evaluation. See 
id. at 4. Further, in Open Records Decision No. 643, we determined an "administrator" for 
purposes of section 21.355 means a person who is required to, and does in fact, hold an 
administrator's certificate under subchapter B of chapter 21 of the Education Code, and is 
performing the functions as an administrator, as that term is commonly defined, at the time 
of the evaluation. Id. We note section 21.355 does not apply to evaluations relating to an 
individual's duties as a coach. See Educ. Code§ 21.353 (teachers shall be appraised only 
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on basis of classroom teaching performance and not in connection with extracurricular 
activities). 

The district contends some of the remaining information consists of confidential evaluations 
of teachers and administrators by the district. We understand the administrator at issue was 
performing the functions of an administrator at the time of the evaluations. However, the 
district does not inform us the administrator was certified as an administrator under 
chapter 21 of the Education Code at the time of the evaluations. See ORD 643 at 4. 
Accordingly, we must rule conditionally. To the extent the administrator at issue was 
certified under chapter 21 of the Education Code, the district must withhold the information 
we have marked under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
section 21.3 5 5 of the Education Code. To the extent the administrator was not certified 
under chapter 21 of the Education Code, the information we have marked is not confidential 
under section 21.355 of the Education Code and may not be withheld on that basis under 
section 552.101 of the Gover~ent Code. However, the remaining information at issue 
consists of evaluations of individuals in their capacities as coaches. Accordingly, the district 
may not withhold the remaining information under section 552.101 of the Government Code 
in conjunction with section 21.355 of the Education Code. 

Section 552.117(a)(l) of the Government Code excepts from disclosure the home address 
and telephone number, emergency contact information, social security number, and family 
member information of a current or former employee or official of a governmental body who 
requests this information be kept confidential under section 552.024 of the Government 
Code, except as provided by section 552.024(a-l). See Gov't Code§§ 552.117(a)(l), .024. 
Section 5 52.024( a-1) of the Government Code provides, "[a] school district may not require 
an employee or former employee of the district to choose whether to allow public access to 
the employee's or former employee's social security number." Id. § 552.024( a-1 ). Thus, the 
district may only withhold under section 552.117 the home address and telephone number, 
emergency contact information, and family member information of a current or former 
employee or official of the district who requests this information be kept confidential under 
section 552.024. We note section 552.117 is also applicable to personal cellular telephone 
numbers, provided the cellular telephone service is not paid for by a governmental body. See 
Open Records Decision No. 506 at 5-6 (1988) (section 552.117 not applicable to cellular 
telephone numbers paid for by governmental body and intended for official use). Whether 
a particular item ofinformation is protected by section 552.117(a)(l) must be determined at 
the time of the governmental body's receipt of the request for the information. See Open 
Records Decision No. 530 at 5 (1989). Thus, information may be withheld under 
section 552.l 17(a)(l) only on behalf of a current or former employee or official who made 
a request for confidentiality under section 552.024 prior to the date of the governmental 
body's receipt of the request for the information. Information may not be withheld under 
section 552.117(a)(l) on behalf of a current or former employee or official who did not 
timely request under section 552.024 the information be kept confidential. Therefore, to the 
extent the individuals whose information is at issue timely requested confidentiality under 
section 552.024 of the Government Code, the district must withhold the information we have 
marked under section 552.117(a)(l) of the Government Code; however, the marked cellular 
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telephone number may be withheld only if a governmental body does not pay for the cellular 
telephone service. Conversely, to the extent the individuals at issue did not timely request 
confidentiality under section 552.024, the district may not withhold the marked information 
under section 552.117(a)(l ). 

In summary, the district may withhold the information we marked pursuant to rule 503 of the 
Texas Rules of Evidence. To the extent the district determines the remaining information 
does not constitute student records to which the student's parent has a right of access under 
FERPA, the district must withhold (1) the information we have marked under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 21.355 of the 
Education Code ifthe administrator at issue was certified under chapter 21 of the Education 
Code, and (2) the information we have marked under section 552.117(a)(l) of the 
Government Code if the individuals whose information is at issue timely requested 
confidentiality under section 552.024 of the Government Code; however, the marked cellular 
telephone number may be withheld only if a governmental body does not pay for the cellular 
telephone service. The remaining information must be released. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights 
and responsibilities, please visit our website at http://www.texasattorneygeneral.gov/open/ 
orl ruling info.shtml, or call the Office of the Attorney General's Open Government 
Hotline, toll free, at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for 
providing public information under the Act may be directed to the Office of the Attorney 
General, toll free, at (888) 672-6787. 

~ ) v 
Meagan J. Conway !'' 

Assistant Attorney General 
Open Records Division 

MJC/akg 

Ref: ID# 630370 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 




