
January 11, 1939 

Hon. A. J. Bryan, Jr. 
District Attorney 
Hill County 
Hillsboro, Texas 

Dear Sir: 
Opini;21yiA-36 
Re: - Elections in month 

OS January 

I beg to acknowledge receipt of your letter of January 4th, 
wherein you seek an opinlon'as to what poll taxes should be 
used in your county holding an election for the Issuance of bonds 
In January 19, 1939, with questions a8 follow: 

"Will voters be allowed to vote on a 1937 poll tax? 

"Will voters Abe allowed to vote on a 1938 poll tax? 

"Can they vote on either a 1937 or 1938 Poll tax?" 

The above 
Article 6 

questions involve the application of Section 2 and 3a,oS 
of the Constitution of Texas and in dealing with this 

matter; I further call your attention to Articles 2955 and 2959, OS 
the Revised Civil Statutes of 1925. 

You are advised, and this department has heretofore held, that a 
poll tax due on January lst, preceding the month OS January in 
which an election Is to be held, Is the correct poll-tax to be 
used in said eleatlon. Answering your question more specifically 
persons offering to vote at your election on the 19th day of 
January, 1939, must use their 1937 poll tax receipt whioh was due 
January 1, 1938. This poll tax reoelpt Is required in order to 
bring the voter, otherwise qualifi'ed, within the provisions of 
Section 2, Article.6 of the Constitution and Article 2955 of the 
Revised Civil Statutes of Texas, 1925, which Section 2# Article 6, 
contains the provisions: 

. .."That any voter who is subject to pay a poll tax under 
the laws of the State of Texas shall have paid said tax 
before offering to vote at any election in this state and 
hold a receipt showing that said poll tax was paid before 
the first day of February next preceding such electi " on . . . . 

(underscored purposely) 
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In view of this section and former oDInions OS this department, 
a 1939 poll tax paid In January OS this year 
election held In January OS ~same year, could 
qualifying one to cast his vote. 

and prior to an 
not'be used,& 

I believe the above answers your questions. tie to the many 
Qua$lSlcations of _- questions that arise at elections concerning 

voters participating, I deem It necessary to call your particular 
attention to Section 3a of the Constitution which holds that only 
such electors (ones otherwfae qualified, who held their 1937 poll 
tax receipt or have paid same) who own taxable property in the 
state, county, city, town or village where such election is held 
and who have duly rendered the.same,Sor taxes shall be qualified 
to vote. 1,merely call,t w ti this Section 3a OS 
Article 6 of the Constit~t~~~w~ic~nap~~~es',in connection with 
the above. 

WmK; AW/cge 

APPROVED:,, ,~ 

a/ Gerald C.~ Matin 
ATTORNRYGENERALOFTEXAS 

'Yimrs iespectfuiiy.~, 

ATTORNEY GEN&OF~TiXAS 

by.. ~Wm. ;R.. lC$ 

_, Assistant 
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